Иван Миховски: Имаме най-сериозния и сърцат кандидат за кмет

* С новото управление, което предлагаме, Троян може да бъде градче от приказките
Избори 2015 Платена публикация
инж. Иван Миховски
35-годишният инж. Иван Миховски пое кормилото на общинската организация на ПП ГЕРБ в края на миналата година. Независимо че е млад човек, той е един от популярните хора в града. Най-вече с това, че е собственик на най-посещавания автомобилен сервиз „Миховски авто” – представител на авторитетната компания „Bosch”. В продължение на години работи в Англия и въпреки възможността за кариерно развитие там се завръща в Троян, защото според него камъкът си тежи в бащиното огнище. Споделя, че се занимава с политика, защото обича родния си град и иска да допринесе за неговата промяна. Той е идеалист в отношенията си с хората, но стъпва здраво на земята в сложни ситуации. Макар това да е първата му кампания като ръководител на общинската организация на своята партия, Иван Миховски вече има опит като кандидат за народен представител и като общински съветник.

- Г-н Миховски, каква предизборна кампания ще води ГЕРБ - Троян?
- Ще говорим за онова, което трябва да се свърши и няма да заливаме хората с лозунги. Макар да виждаме, че още от първия момент, в който обявихме нашия кандидат, срещу него започна една доста нечиста кампания (анонимна, разбира се), ние няма да слизаме на това махленско ниво, а ще водим дебат за реалните проблеми и предлаганите от нас решения. Ще се опитаме да издигнем разговора за бъдещето на Троян и общината на едно по-експертно, но в същото време човешко равнище. Убеден съм, че хората имат нужда да чуят конкретни идеи за развитие, а не да наблюдават предизборен цирк с високопарни обещания. Имаме най-сериозния и сърцат кандидат за кмет на Троян, който знае как да промени общината и може да реши проблемите, но не на хартия и с хвалби в медиите, а с видими резултати. Защото Димитър Шишков е човек на действието, а не на празните приказки. Той има управленски опит и милее за Троян. А с правилното управление Троян може да се превърне в градче от приказките.

- Имате ли изготвена програма за управление?
- Разбира се. При това тази програма не е пълна с лозунги, общи приказки и пожелания. Тя е базирана както на реални нужди, така и на изготвените стратегически документи на местно, регионално и национално ниво. Но пак отбелязвам – в нея няма грандиозен език, има действия, насочени към истинските проблеми на хората. Все още прецизираме програмата си, защото и от града, и от селата продължаваме да получаваме информация за конкретни проблеми и несвършени обещания. Кандидатите ни за кметове в селата обобщават всичко, което чуват от хората и виждат на място. Внимателно прецизираме какво можем да свършим и как да го финансираме, за да може да постигнем истински ефект за хората във всяко едно село, във всеки един квартал. Така че определено можем да кажем, че нашата програма за управление се пише от жителите на общината, а не от партийната организация – това е гражданско участие. А ние сме длъжни да я изпълняваме.

Програмата ще бъде представена непосредствено след старта на официалната кампания и ще бъде разпространена до всеки жител на общината. От една страна като твърдо обещание, от друга като документ, по който да ни контролират. Това е желанието и на Димитър Шишков, и на кандидатите ни за общински съветници, и за кметове на селата – обещанията ни да не бъдат забравени, а да бъдат изпълнявани и контролирани от гражданите.

- Към кого ще бъде насочена тази програма?
- Към всеки отделен човек. Ние нямаме право да делим хората на какъвто и да било принцип. Все пак, безспорно ще има някои по-изявени акценти. Едно от нещата, които тревожат всички ни, е продължаващият демографски срив. Всички виждаме ясно, че през последните години се запази тенденцията младите, образовани и можещи хора да напускат общината. Ще подкрепяме бизнеса, защото именно той осигурява работни места и прехрана за хората. Ще създадем по-добра среда за развитие и съхраняване на предприемачеството. Ще обърнем сериозно внимание на работата по проекти – ангажираме се с нулеви финансови корекции. Ще се концентрираме върху инфраструктурата – базисна, социална, културна, образователна, спортна. В своята предизборна програма настоящият кмет обеща да се заеме с облагородяването на крайните квартали. Но всички виждаме ясно, че положението там е много далеч от тези пожелания. Фокусът ще бъде насочен към кварталите и селата. Ще наблегнем на организирането на качествени събития, които регулярно да привличат посетители и гости, чрез което от една страна ще популяризираме общината, но по-важното е, че ще подпомагаме туристическия бранш и сектора на услугите и търговията. Помислили сме да осигурим подкрепа за всички браншове, социални и възрастови групи.

- Ясна ли е вече листата ви за общински съветници?
- Да. Съвсем скоро ще я представим пред обществеността на Троян. Стремежът при подбора на бъдещите общински съветници беше да се допитаме до максимално широк кръг от хора в партията и сред симпатизантите ни. Искахме да чуем мнението и на хора извън ГЕРБ. Много съм горд, защото успяхме да съставим една солидна листа – балансирана и по отношение на експертност, и на възраст, и на участието на жените в грижата за Троян. В нея има уважавани и доказали се личности, които са добре познати с постигнатото в живота си и за обществеността. Но ще има и млади, енергични хора. Убеден съм, че дори и политическите ни опоненти ще бъдат впечатлени.

Иван Миховски и кандидатът за кмет Димитър Шишкив
- Дочуват се мнения, че настоящият кмет има най-сериозни шансове за успех. Какво ще предприемете, за да преобърнете тази тенденция?
- Това не са първите избори в Троян и прийомите на червения щаб са известни не само на нас в ГЕРБ, а и на троянци. Похватът за предизвестения победител и предварителното му налагане за даденост е вече изтъркан номер за балканджиите, известни със своята нетърпимост към игрички и манипулации. Хората не правят своя избор на база слухове и дочути мнения, а на оценка на реалността. Като инженер знам, че всяко мнение се базира на числа и данни. Как стана ясно кой какви шансове има? Анкета ли е проведена? Или социологическо проучване? Това прилича на данни от агенция ЕЖКП (една жена каза на пазара). Подобни небивалици се разпространяват от една неголяма група хора, близки до настоящата общинска администрация, защото това им е изгодно. Ние тръгваме към тези избори за победа. Заедно с Димитър Шишков постоянно обикаляме общината, за да провеждаме срещи с хората. И абсолютно никъде не чухме някой да похвали действащия кмет и нейния екип. Напротив. Навсякъде чуваме за нерешени проблеми, за некомпетентност и бездушно отношение. Определени кръгове умишлено насаждат у хората чувство на страх да не изгубят работата си или да не си навлекат гнева на общинската администрация. Това е недопустимо и силно се надявам през октомври нещата да се променят. Не може да се живее със страх. Хората трябва да чувстват в общината опора, а не да я приемат като заплаха.

И въпреки безспорно добрия ПР на сегашното управление ми се ще троянци да си отговорят на няколко въпроса. Ако всеки дъжд се превръща в порой, който да залива дворовете и къщите ви (всички видяха през юли как водата подмяташе капаците на шахтите) – това ли е добре свършена работа по Водния цикъл, перлата в короната на настоящия кмет? Оцветяването пред общината оцвети ли живота ви – стана ли той по-добър? Имате ли работа, а имате ли какво да правите след работа, а децата ви след училище? Градът по-уреден ли е – улици, паркинги, паркове? А в селата – нещо промени ли се? А в кварталите – като имате квартални съвети, Общината слуша ли ги или ги създаде за парлама „гражданско общество”? И като постоянно от Общината уж ви питат и обсъждат с вас различни проблеми, кое ваше предложение беше взето предвид? Ето тази тенденция ще пробърнем – ще бъдем сред хората, не сред журналистите, ще ги чуваме и ще действаме. 

- Какво ще бъде първото нещо, което ще поискате от вашия кандидат, ако спечели изборите?
- Димитър Шишков е независима личност, която няма да допусне някой да го командва и да му дърпа конците. Знаете, че предпочете да бъде изгонен от работа, но не се огъна на натиска на местни партийни „авторитети”. Гласувахме му доверие и единственото нещо, което ще искаме, е троянци да усетят видими резултати, да черпи опит от доказалите се кметове на ГЕРБ, защото виждате как се развиха общините, управлявани от кметове на нашата партия – не само в големите градове, вижте дори само в нашата област общините Луковит и Априлци как се преобразиха. Защото не е без значение коя партия стои зад кмета – най-силната, най-европейската и управляваща или ретрогардна партия със затихващи функции в опозиция. И ще заръчам на нашия кмет – европейските проекти са важни, но най-важни са хората. Нека техните нужди да са основният му проект за реализация, защото троянци трябва най-сетне да бъдат чути, разбрани и обгрижени.


Още по темата:

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |