Министерски параф за трите обекта с национално значение

* Община Троян започва работа по общ проект за Состра, Гергьова черква и Римския път, ще се търси финансиране от
 ОП „Региони в растеж”
Култура
Доц. д-р Иван Христов и кметът Михайлова на Гергьова черква
СЛЕД КАТО през м. март тази година стана ясно, че три археологически обекта на територията на община Троян получават национален статут (влизат в категорията „Обекти с национално значение”) преди дни в общинската администрация бяха получени заповедите за новия статут, парафирани от министъра на културата Вежди Рашидов. Трите обекта са римската крайпътна станция Состра (в землището на с. Ломец), намиращата се недалеч раннохристиянска базилика „Св. Георги” (в землището на с. Дълбок дол) и римският път по северния склон на Стара планина между крайпътните станции Ад Радицес (недалеч от с. Бели Осъм) и Монтемно (на Беклемето).

РИМСКИЯТ обект Состра е добре познат в района и страната, като археологическите проучвания там продължават, а моторът в тази посока е землякът ни и зам.-директор на Националния исторически музей (НИМ) доц. д-р Иван Христов. Община Троян пък вече изготви подробен устройствен план (ПУП), който очертава бъдещите действия в три посоки: археология, консервация, изграждане на туристическа инфраструктура (път, паркинг, посетителски център, център за археолозите, развлекателна част). „Това е една мечта, която е на път да се превърне в кауза”, коментира кметът на Троян Донка Михайлова.

РИМСКИЯТ път между станциите Ад Радицес и Монтемно представлява истинска антична магистрала - широка 7 метра, с осова линия, банкети и съпътстваща инфраструктура от наблюдателни кули и сгради, обслужващи търговския трафик в прохода. Този път е едно от най-добре запазените римски трасета в страната.

РАННОХРИСТИЯНСКАТА базилика „Св. Георги”, известна още като Гергьова черква, се намира на 1 км южно от Состра. Сложната архитектурна украса на базиликата с изградените допълнително помещения за ритуали предполага, че храмът е имал основно място в религиозния живот на крайпътния комплекс от края на IV век до първата половина V век. Базиликата е разрушена по време на хунските нашествия през втората половина на V век, но вероятно е използвана и през средните векове. През 2003 г. се провеждат спасителни археологически разкопки на Герьова черква, през 2004 г. – консервация на обекта, а през 2007 г. се изгражда малък параклис, осъществяващ приемственост във времето.

Историческа възстановка на Состра
ОБЩИНА Троян има идеята да започне работа по общ проект за трите обекта с национално значение и да се кандидатства за финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“. Продължава и съвместната работа с доц. д-р Иван Христов за съхраняване на това културното наследство, разработване на потенциала му и налагането на един цялостен културно-исторически продукт на туристическия пазар.

Т21

Още по темата:

7 коментара:

Анонимен каза...

Aмa...объркaх се вече. Генaди, ти дегa в отпускa ли си или не? И моля те дa ни уведониш седмицa по-рaно преди дa влезеш в ревизия. Между другото книгa зa похвaли и оплaквaния дa имaш?

Анонимен каза...

Генади, този го уведомявай не само когато си в отпуск, но и когато ходиш до серилника, за да ти събира екскрементите...

Анонимен каза...

Брaво 2-ри. Зa този пост получaвaш орден Стaрa плaнинa. Зa хрaброст, остроумие и изобретaтелност.

Анонимен каза...

Браво

Анонимен каза...

Мразя партийните коментатори!
Спри коментарите и ги уволни!!!!
Поне това можеш

Анонимен каза...

Чакай сега, трите обекта са получили национален статут сега, или през март? Или просто дъвчим едно и също, щото избори идват, а трябва да похвалим кметицата, която дава пари на този сайт?

Анонимен каза...

Да бе тая донка куконка е навСякаде в този вестник,прекрастетего на kukonadona21

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |