До джигитите на пътя: „Вие сте безименни!“


* По коя изкривена математика работи българският съд? Как може да се третира като непредумишлено едно убийство, което е напълно умишлено? * Да си знае, че не го имате за човек. Да знае,
 че е един безименник
Предизвикано
Свилен Димитров
Авторът е преподавател по информатика и информационни технологии в троянското СОУ „Васил Левски” – училището на убитата преди дни при незаконна автомобилна гонка 9-класничка Велислава Цанкова.

ЕДВА ЛИ има нормален човек, който да не е потресен от случилото се в последните дни. Едва ли има някой, който да не съчувства на близките на жертвите и да не оплаква починалите деца. Цяла България беше потресена от поредното принизяване и незачитане на човешкия живот. Потресена, че единият от виновниците няма да получи никакво наказание, защото в закона няма текст срещу НЕЗАКОННИТЕ гонки. Така един доказал се нарушител ще се размине с мъмрене, а другият би се разминал и с по-леко наказание, ако всичко не беше показано от медиите.

ИМЕННО те през последните дни вдигнаха шум и отново се заговори за промяна. Отново се заговори за ПРОМЯНАТА, а черната статистика отчете, че 17 деца са загинали от началото на годината при катастрофи. Загинали, защото нищо не се прави. Защото претръпнахме и станахме бездушни същества, които просто оставят поредния галфон да профучи покрай тях и най-много да цъкнат с език и да поклатят пренебрежително глава. Защото в закона е написано, че само полицаи от КАТ могат да спират нарушители, а останалите полицаи нямат никакви права. Защото при такова престъпление може да се каже, че осъденият ще се накаже за 8 години за това, че е убил едно дете и още 7 за друго, но общо ще бъде 10. По коя изкривена математика работи българският съд? Как може да се третира като непредумишлено едно убийство, което е напълно умишлено? Защото да караш най-малко със 150, при разрешени 90 е точно това – умишлено убийство! И всякакви коментари, че не е, само показва, че има индивиди (не казвам хора), за които човешкият живот няма абсолютно никаква стойност. Тези кратунковци мислят, че законите не са за тях, че като карат като бесни малоумници, на тях нищо няма да им се случи и едва ли не са застраховани срещу всичко. Е, не са! Няма и да бъдат. Лошото е, че именно техният бабаитлък почерня хора, които с нищо не са заслужили тази съдба. Почерня ги, защото са имали нещастието да се родят и да живеят в България.

ПОЗНАВАМЕ и медиите. Ще се говори още ден-два и ще се спре. Уви, това е присъщо за тях и дори логично. За тях идва нещо ново, което трябва да покажат. Нещо различно. За всички нас, които напук на случващото се, напук на всякакви опити да ни обезличат като нация, да ни показват колко сме жалки, да се присмиват над великите ни владетели, да омаловажават историята ни и да ни карат да се чувстваме нищожни, оставаме в България, работим в България и искаме да променим България, идва време за нови идеи. Идва време за промяна.

И ПОНЕЖЕ сигурно съм точно като Дон Кихот и все ми се иска да преборя вятърните мелници, смятам, че може и има как да се постигне. Решението е да показваме безименен пръст на джигитите. Да, не среден, а БЕЗИМЕНЕН. 

СЛЕДВАЩИЯ път, когато видите поредния идиот да профучава покрай вас в населено място поне със 70, му покажете един безименен пръст. Да го види отдалеко и да си знае. Да си знае, че не го имате за човек. Да знае, че е един безименник. Да знае, че на никой не му пука за него и никой не се впечатлява от това, че върти гуми и прави дрифтове, че прави драг, че е нощен призрак на магистралата, че е надул музиката и се чува от един километър или че колата му бръмчи със 120 децибела, защото ауспуха и самият автомобил са спортни. Не ни пука за него и безименния пръст ще му показва, че той е едно нищо. Той е никой, той е един примат, който доказва теорията на Дарвин, защото е нещо средно между човек и маймуна. Той е тъпакът, който утре ще убие друго дете, защото въобще не е видял и прочел какво се е случило. Защото е достатъчно тъп, за да не може да проумее това, което вижда, най-вероятно не може да чете и е достатъчно нагъл, за да иска законите да не важат за него. Защото иска да си прави гонките, да повтаря дрифтчетата и горд да качва простотията си в интернет. Не е успял да разбере, че човешкият живот е преди забавлението, че по света има писти, където хората отиват и правят всичко това, защото никой не може да ти забрани да караш бързо или да си чупиш главата. Това си е твое право. Обаче задължението на всички нас е да не допускаме това право на поредния джигит да се проявява по улиците. И понеже държавата нищо няма да направи, предлагам хората да го направим.

НЕКА като видим такива идиоти да ги снимаме. Да пращаме подобни снимки на медиите – било то в рубриката „Аз репортерът“, било в “Моята новина“ или в сигнал до „Господари на ефира“. В допълнение звънете и на 112. В края на краищата защо е този телефон? Само да допълня, че той е безплатен и работи дори при заключен телефон, така че можете да звъннете дори да сте на ваучер и да нямате вече минути или ако сте превишили кредитния си лимит. Нека да започнем да ги докладваме. Паралелно с това изпращайте снимките в медиите и да видим няма ли най-накрая властимащите да се самосезират? Дали няма да се уплашат, че нещо ще се промени и ще загубят обществените си позиции, ако не се размърдат? Дали най-накрая няма да спрем да се делим на партии и привърженици на спортни клубове, а на граждани и заспали мекотели? И да се стремим все повече да събудим вторите и да ги накараме да поемат отговорност наравно с всички, за да бъдат част от едно цивилизовано общество, което нашата България заслужава?

ПОВЕЧЕТО ще решат, че това е нещо малко, едва ли не капка в морето. Обаче българският народ го е казал: „Капка по капка – вир става!“. И малките промени водят до по-големи. Защото промяната идва, когато всеки един не си затваря очите пред привидно малкия проблем. Затова следващият път, когато видите някой да си изхвърля боклука през прозореца на колата, можете спокойно да му покажете безименен пръст. Да, не кара бързо, може би дори не самият шофьор го прави, но това е същият този примат, който смята, че не е необходимо да зачита закона и едно по-малко нарушение не е нарушение. Само че има нещо много по-страшно, а то е, че и най-малкото убийство си е убийство. Стигне ли се до него, обаче вече е късно – и за жертвата и за нейния палач. Затова като общество трябва да спрем с толерирането на простащината по пътищата и да сигнализираме за всяка една неправда. И да продължаваме, докато тези, които сме избрали да ни управляват, най-накрая вземат мерки и направят нещо по въпроса.

И КАТО казах това се сещам да ви подсетя – на 25 октомври отидете за риба или в гората за гъби, може и до морето на плаж или в планината на хикинг, но в никакъв случай не отивайте да гласувате, защото току-виж сте разрушили статуквото и възможността циганските гласове да бъдат купени, а с тази покупко-продажба да бъдат узаконени беззаконията им. Или най-добре си стойте вкъщи! Политиците през последните години на това се надяват. На примати, които не искат да променят нещата и на които им е все едно, когато видят беззаконие.

НАДЯВАМ СЕ, че всички усетихте иронията в горния абзац. Силно вярвам, че в Троян хората се пробудиха. Уви, след една огромна трагедия, но все пак се пробудиха. И дано да останат будни за случващото се около тях и да не си мълчат, когато виждат неправдата. Ако се страхувате, правете го анонимно. Снимайте с телефон и изпращайте снимката на медиите. Мога да ви уверя, че ако ползвате безплатни безжични мрежи покрай заведенията никой не може да докаже, че вие сте изпратили снимката. Защото знам, че има хора, които се възмущават, но в същото време се страхуват от саморазправа с тези индивиди, които смятат, че щом карат кола за 100 000 лв. са 100 000 пъти по-големи от останалите, които са пешеходци. Не, не са! И един безименен пръст ще им го доказва!

14 август 2015 г., Троян

Свилен Димитров

Още от същия автор:

7 коментара:

Анонимен каза...

Те са комплексирани, те нямат ценностно възпитание, те са безчувствени, с ограничени възможности, те не са обичани и не обичат, те не са уважавани и не уважават, те са с ограничен мироглед, те си мислят, че са на върха/в същото време са на върха на торището/.Трудно може да ги стресне нещо, дори и това, че са убили човек, дори двама. Лъжливото благосъстояние и болното самочувствие толкова са се вселили в тях, че те са започнали да си вярват напълно. Самочувствието без покритие вече е покрито с дебела пелена от вяра в неща, които нямат стойност.
Работата ще е трудна и ще отнеме много години. Съзнанието на хората трябва да се промени, а това е най-трудното нещо, или може би първо битието, което е мизерно, а от там идва и мизерното съзнание.

Анонимен каза...

Едно голямо доказателство за липсата на закони и за подигравката на държавата с хората беше Максим Ставийски (или както се пише, не ме и интересува тоя).
Какво повече да говорим?
Това ЩЕ продължава да се случва.
Ами оня келеш, където едва не уби майка с количка на Вила Ванна?
Там тати е военен. За тях няма закони. Всичко се прикри и до там. Малкият пак си джитка с пълна газ и се прави на големият мъж.
Нито му е дошъл акъл, нито му дреме на съзнанието, че е сбъркал и е било на косъм да убие 2-ма.
Не е нужно и затвор, че после ние ще ги храним.
Солидни глоби - над 20 000лв. Иначе оправия няма и няма и да има.
Това, че някой писал или във фейса тръбят "Харесай, покажи, че си съпричастен".
И, кво? Има примерно 300 000 харесвания, че не е така.
Пука им на управляващите.
Не започне ли бой от населението срещу власт имащите и срещу мангалите - все ще си останем така.
ГАРАНТИРАМ ГО!
И сами виждате, че съм прав, но никой нищо не прави по въпроса. И няма и да се прави.

Милко Станчев каза...

В света е познат само един начин да се влияе на съзнаието на обществото в посока ограничаване на отрицателни явления - принудата ! Пълна заблуда е, че немците напр. са съзнателни.
Тяхното поведеие е наложено от сериозите рестрикции и от чувството за тяхната неизбежност. Да, може би след 3 поколения се постига известна " автоматизираност", но в момента в който принудителните мерки биват смекчени, съзнаието се променя адекватно. Така че, сурови наказаия и стриктно прилагане, няма друг начин.
Затова трябват обаче други хора, не да ни казват отгоре, че семейното възпитаие било " виновно " !! Не можем да очакваме, още по-малко да изискваме, семейството да дава добро възпитание; ами ако родителите са неграмотни илитерати как един държавник ще гаратира законноста ?! И какво изобщо значи добро семейно възпитаие ?! Ами ако едно дете е сирак, кое семейство да го възпита ?!
Как да се реши проблема, след като този, който трябва да го реши не го разбира ?! Какво остава да знае решението...
..................
Да са живи и здрави всички Марии и дано Св. Богородица закриля децата ни !


Анонимен каза...

А защо трябва да го съдят за незаконна гонка?
Да го съдят за убийство.
А и нали мързеливите ни полицай имат 1 любима реплкика с която винаги нашият човек става невинен, а изкарват другият, че е бил с НЕСЪОБРАЗЕНА СКОРОСТ.
Нищо, че примерно Нашият човек е излязал от СТОП, другият е карал с несъобразена скорост.
Но винаги е така - за едни може, а за другите - не.

Анонимен каза...

Какво ?

Djigata каза...

Камери,строг контрол и на пътя и при Годишните технически прегледи! Стига вече ксенон монтиран незаконно(изменя се заводската конструкция ),стига срязани ауспуси и джигити с автомобили които са им на набор.....Всички знаем защо се събират вечер на "Лукойл" и какво се твори после....Нека Пътна полиция да обърне внимание и на размера на джантите и гумите.Т.нар."Фланци" са меко казано опасни!Настръхвам като помисля,че се разминавам с "Голф" на 20г. движещ се с над 120 км/ч. колелата на който се крепят на шпилки правени на струг в някой гараж....

Djigata каза...
Този коментар бе премахнат от автора.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |