„Равновесие” – изложба на двама приятели и съмишленици

* Василен Васевски и Александър Телалим са състуденти от художествената академия, имали са съвместни изяви в София, Чикаго, Ню Йорк; в  Троян - 1 юли, сряда, 18:00 ч.
Предстоящо
Александър Телалим, Василен Васевски
НА 1 ЮЛИ (сряда) от 18:00 ч. в галерия „Серяковата къща” в Троян се открива изложбата „Равновесие”, живопис, графика и калиграфия – съвместна изява на художниците Василен Васевски, който живее в Чикаго (САЩ) и бесарабския българин, вече добре познат на троянската публика от предишните си изяви в троянската галерия и редовен неин автор Александър Телалим.

ДВАМАТА автори, освен сходни като творчески търсения, са приятели и състуденти от Националната художествена академия в София (запознават се през 1996 г.). А сегашната изложба в Троян е поредната им съвместна изява – за първи път участват заедно в изложбата „Рисунка” в галерията на СБХ на „Шипка” 6 в София в края на 90-те; сближава ги общият интерес към универсалното в човешката природа, философските търсения за смисъла и посоката на човешкия живот, християнските ценности, източната философия, образците на световната поезия. Въпреки че от доста време живеят далеч един от друг, те намират начин да запазят връзката си и излагат съвместно в Чикаго, София и Ню Йорк (през 2004 г., 2007 г., 2009 г., 2010 г.).

ВАСИЛЕН ВАСЕВСКИ (1969 г.) е от Сливен. Занимава се с изкуствo повече от 20 години, а от 15 години живеe и работи в Чикаго и вече e доцент по рисуване в Илинойския институт по изкуство. През 1997 г. завършва „Живопис” в Националната художествена академия в София, а през 2003 г. – „Комерсиални изкуства” в Индиана Пардю Юнивърсити във Форт Уейн (САЩ). Участвал е в множество изложби в САЩ (Чикаго, Ню Йорк, Индианаполис, Хюстън, Форт Уейн, Ню Орлеанс) и Европа (България, Щвеция, Хърватия, Германия, Швейцария). Носител е наградата на Съвета за изкуство на щата Илинойс (2007 г.,  2009 г.) и наградата на Гилдията на художниците на Скоки, САЩ (2013 г.). Члeн e на Съюза на българскитe художници, инициатор и основатeл на организацията „Български художници зад граница” в Чикаго.

ОСВЕН РИСУВАЩ е и пишещ човек. От основаването на Съюза на българските писатели в САЩ и по света през 2010 г. е негов главен секретар. В пeриода 1992/1999 г. сътрудничи на различни вестници. Прeз 2007 г., в съавторство с баща си - писатeля Камeн Васeвски, издава книгата „И аз видях Амeрика - размисли, впeчатлeния, паралeли”, а в началото на 2013 г. излезе новата му книга с разкази „До твоя праг - преди да остареят чувствата”. До миналата есен Василен Васевски работи в  Българската телевизия в Чикаго (Bulgarian Internetonal Television), където  води предаването „Час Пик”, насочено към теми, вълнуващи българските емигранти. 

АЛЕКСАНДЪР ТЕЛАЛИМ (1966 г.) е българин от украинската част на Бесарабия. Роден е в гр. Владичен, Украйна. През 1995 г. се премества да живee в България, където завършва „Стенопис“ в Националната художествена академия. В момента е един от най-добрите български акварелисти и неведнъж представя изкуството на България и Украйна пред света. Има извънредно широк творчески диапазон, като в по-общ план изкуството му се възприема като мост между двете култури - на Изтока и Запада. Едно от най-значимите му участия е в изложбата „Майстори на акварела” в Санкт Петербург (Русия), където се представят най-добрите образци в този жанр.

И НЕЩО ПРЕЛЮБОПИТНО. На 2 юли (сряда) изложба на Василен и Александър в галерия „Серяковата къща” ще стане и домакин на литературното събитие „Дългият път към дома” – представяне на „емигрантската” книга „Куфарът на брат ми” и разговор за емиграцията на тялото и душата, за паспортите и границите, за куфарите, пълни с мечти, стари снимки и надежди за завръщане (повече – виж отделно). В дискусията ще се включат и двамата художници.

Галерия „Серяковата къща“

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |