Литературна дискусия за емиграцията

* Издателката Невена Дишлиева-Кръстева ще представи в Троян новата книга „Куфарът на брат ми. Истории за пътя” – сборник с текстове на 22-ма автори, свързани пряко с темата;
 2 юли, четвъртък, 18:30 ч.
Предстоящо
НА 2 ЮЛИ (четвъртък) от 18:30 ч. в галерия „Серяковата къща” в Троян ще се състои литературна вечер с дискусия по темата „Дългият път към дома”. Организатори са троянската галерия и бутиковото столично литературно издателство ICU. Ще се търсят отговори на въпроси за емиграцията на тялото и душата, за паспортите и границите, за куфарите, пълни с мечти, стари снимки и надежди за завръщане, а основа на дискусията ще е новата книга на издателството „Куфарът на брат ми. Истории за пътя” – сборник с текстове на 22-ма автори, имащи отношение към темата за емиграцията.

Катя Клемър, Невена Дишлиева и Мариела Шошкова, 2014 г.
Афишът за представянето на "Куфарът на брат ми" в Троян
„КУФАРЪТ на брат ми. Истории за пътя” ще бъде представен от редакторката на книгата и собственик на издателство ICU Невена Дишлиева-Кръстева, чийто брат, Герасим Дишлиев, един от авторите в сборника, е прочут мим, ученик на големия Марсел Марсо и живее във Франция. В литературния разговор ще се включат още: писателката Катерина Стойкова-Клемър (бургазлийка, от почти 20 години живее в САЩ), художникът Василен Васевски (от Сливен, живее в Чикаго, автор на две книги), художникът Александър Телалим (българин от украинската част на Бесарабия, смятан за един от най-добрите съвременни български живописци), преводачката от английски Невена Дишлиева-Кръстева (носителка на националната награда за превод „Кръстан Дянков”), учителката по български език и литература Нели Генкова-Маринова (преподавател в троянското СОУ „Св. Климент Охридски”, майка на студентка в чужбина). Дискусията ще се ръководи от галеристката Мариела Шошкова, инициатор и организатор на редица литературни представяния и срещи с известни интелектуалци, чийто син Иван в момента живее и работи в залива Ха Лонг във Виетнам.

ЗАПОВЯДАЙТЕ, вход свободен!

Галерия „Серяковата къща” 

4 коментара:

Анонимен каза...

Гена, не знам колко пари би струвало едно проучване на коментарите под твоите статии...прави ми впечатление, че когато говориш за култура е мълчание...Когато може да се плюе сме много, като участниците само за спорта преобладават, те не си прявят труда и да прочетат какво пише в статията за осмисляне на няписаното да не говорим.Толкова ниско ли е паднала летвата?

Анонимен каза...

Да № 1, много точна оценка правите на опитващите се да пишат "братя". Като се съди по злобните им коментарии, грамотността и цинизма бълващи от главиците им, едва ли ги интересуват други теми освен спортните.Поздрави за Мариела Шошкова, една троянка,която се бори с провинциалната посредственост и успява с цената на много усилия да вкарва културна и просветна светлинка в затъналата ни градска духовност.МД

Анонимен каза...

Битието определя съзнанието, другарки и другари. Май все пак са прави философите за това... Ядеш и пиеш ментета, друсаш се по скапани улици в скапаната си кола, лягаш и ставаш до втръсналата ти до смърт и вмирисана половинка, гледаш гадни бози по телевизора и единствената ти радост е да откраднеш нещо, каквото и да е. Китка от центъра, паве от тротоара, въшка, пича въшка ако може. И ако не успееш, почваш да разбираш от колтура, ставаш критик, поет писател и/или някакъв друг разред бозайник графоман.

Анонимен каза...

Каква е заслугата на въпросната Нели Генкова-Маринова да е сред тези "български" творци,които си живеят в чужбина или е достатъчно че е майка на студентка в чужбина?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |