Инж. Марин Радевски: Аз вярвам, че ще започнат да се връщат

* „Не мислете, че бих поверил фирмата си на някого, само защото ми е някакъв, той трябва да се докаже”
Интервю
инж. Марин Радевски
Конкретният повод за разговора ни с инж. Марин Радевски е първата копка на поредното производствено разширение на неговата фирма „Калинел” ЕООД (Троян) – нов цех и нова административна сграда на стойност 6 млн. лв. Но същинската причина е в интереса към най-големия работодател, най-големия данъкоплатец и най-големия дарител не само в нашата община, но и в Ловешка област изобщо. И в интереса към фирма като „Калинел” – най-голямата българска текстилна компания и един от големите световни доставчици на мегаконцерна ИКЕА.

- Г-н Радевски, нека очертаем сегашните параметри на „Калинел” ЕООД – финансови, заетост, обем на продукцията?
- Цялата тази информация е публична, ние нямаме какво да крием. За миналата година продажбите ни са за 103 млн. лв., а общо във фирмата са заети 1400 души, тук в Троян и в завода ни в Червен бряг.

- Това със сигурност ви нарежда в Топ 100 на българските фирми?
- Не съм убеден, защото има много търговски компании, които правят по-големи обороти. При тях се отчита оборотът с ДДС, т. е. с 20% горница. Но не мога да кажа точно, до седмица очаквам да излезе годишната класация на в. „Капитал” и ще видим. При всички случаи сме най-голямата текстилна компания у нас с български собственик, преди нас има две компании с италиански собственици. Редовно получавам наградата „True Leader” (Истински лидер), но нямам големи амбиции да съм най-отпред. Дори мисля, че ще е жалко един възглавничар да е в Топ 100 на българските предприятия – там трябва да са основно фирми от други браншове, например електроника, машиностроене и т. н.

- В Ловешка област има ли по-голяма фирма от вашата?
- Ние сме най-големите – и като обем произведена продукция, и като работодател, т. е. по брой на ангажираните хора.

- Наскоро тук, в Троян, имахте висок гост – собственикът на ИКЕА Ингвар Кампрад. Как мина тази среща?
- Мина отлично. Много сме доволни от срещата. Вече имаме договореност с ИКЕА за допълнително 500 хил. възглавници и 500 хил. завивки годишно, получаваме редовно и други допълнителни поръчки, всяка година, от доста години вече. Това означава още по 10 хил. възглавници и 10 хил. завивки всяка седмица, един сериозен обем.

С Ингвар Кампрад в един от цеховете на "Калинел", Троян, м. май 2015 г.
- По колко тира товарите за износ годишно? Спомням си, че преди няколко години, когато пак правихме интервю, бройката бе около 500.
- Трудно е да се каже колко точно, тъй като зависи от обема. Ако завивките са дебели зимни, в камиона се товарят 2 хил. бр., ако са от по-тънките летни - до 4 хил. бр. Според сезона е, но най-общо товарим по около 50-60 тира седмично, което прави по 2500-3000 тира годишно. А тази седмица ще ни е рекордна – ще натоварим 75 камиона.

- Не сте се отказали от Троян?
- За жалост все повече си мисля, че моето място не е в Троян. И ще ви кажа защо. Тук се научиха да ме използват за дойна крава – няма значение дали е болен, човек на изкуството, спортист и т. н., всички искат от Марин Радевски. Един любопитен паралел – в Червен бряг, където е част от производството ни, няма такъв „феномен”, аз им предлагам да помогна на детската градина, на читалището. А тук – върволица от хора, уморих се. Но не ме разбирайте погрешно, че не искам да помагам - помагам, но не мога да бъда слънце и да огрея навсякъде, за щяло и нещяло.

- Помогнали сте на много хора, благодарни ли са?
- Някои са благодарни, други не. Но аз не го правя за благодарност. Помагам и на много национални каузи – например от осем години дарявам средства за кампанията „Българската Коледа”, последния път преведох 10 хил. лв. Истината е, че почнах да се уморявам, ежедневието ми е много натоварено, мисля си и за пенсиониране.

- Пенсиониране?! Но това огромно дело „Калинел” – не вярвам да го оставите, то е в кръвта Ви.
- Все някой ще го управлява. Едната ми дъщеря, голямата, учи текстил в Манчестър, Англия. 

- Тя би ли могла да поеме фирмата след известно време?
- Би могла, но ако има данни. По презумпция, само защото ми е дъщеря, това не може да стане. Не мислете, че бих поверил фирмата си на някого, само защото ми е някакъв, той трябва да се докаже. И не трябва да бъркаме собственик с изпълнителен директор. Един може да е собственик, а друг да управлява фирмата; собственикът ще го контролира и ще иска резултат, печалба. Освен това в днешния динамичен и отворен свят може да се доведе директор от чужбина, с една прилична заплата, с прилични условия за живот тук. Знаете ли колко чужденци работят във фирми в по-големите градове на България? Аз се учудвам защо в Троян все още няма такъв случай, може би манталитетът ни е такъв, все още доволно консервативен, провинциален.

Има много „светли” примери у нас и по света как бащи дават фирмите си на своите деца и те провалят всичко. Ако дъщеря ми може да управлява, има шанс. Но не си мислете, че идва от студентската скамейка и - хоп начело. Тя трябва да поработи, да почне отдолу, такъв е бил и моят път, работата трябва да се познава в детайли. Ако има данни, ще управлява, ако няма – няма да управлява.

- Ще се оправи ли България?
- България върви все по-добре. Не е ли така?

- Струва ми се, че не е.
- Тогава си помислете какво беше преди 10 години. Помислете какво беше през 2005 г., помислете си и какво беше преди 20 години, по Жан-Виденово време, как нямаше храна, ток, бензин.

- Да, но децата ни, а и българите изобщо продължават да бягат навън?!
- Бягат, защото искат да живеят по-добре, това е разбираемо. Но аз вярвам, че ще започнат да се връщат, казвам го убедено.

- Ще ги стигнем ли европейците (западняците)?
- Не, скоро няма да ги стигнем, винаги ще бъдем по-назад. Но ще живеем по-добре и все по-добре. Спомням си преди 10 години какви заплати съм плащал, при горе-долу същото ниво на цените. Сега плащам много повече, средната заплата в „Калинел” за миналата година е 860 лв. Не мога да се кривя, виждам, че в Европейския съюз сме най-отзад, но пък виждам и какво е в една Сърбия или Македония, виждам, че сме по-добре от тях. Например в Сърбия в момента тече такъв процес на разпад на държавните предприятия, какъвто тук бе в началото на промените. 

Товарене на поредните тирове с готова продукция на "Калинел"
- А Троян, троянци, работниците в „Калинел” оценяват ли грамадния мащаб на Вашето бизнес начинание или всеки гледа по-лично, само в канчето си? Чуват се приказки, че тук има разделение – работническа аристокрация и общата маса на „простосмъртните” работници?
- Разбирам. Но как да дам същата висока заплата на работник с основно образование и никаква квалификация и на друг, който се е учил и е научил. За съжаление, има завършили ВУЗ, които нищо не знаят и нищо не могат. Че не могат, разбирам - те идват от учебната скамейка и им трябва опит, добър служител се става за около три години; но има и такива, които са „учили”, но са много боси, не знаят и теорията. За съжаление, има такива случаи, но това си има и по-едро обяснение – нивото на днешното ни образование; местата в университетите днес са повече от броя на желаещите да учат, пада нивото и на преподавателите. В Техническия университет в четирите курса има 8 студенти по текстилна техника, а когато учех аз, бяха 80.

- Кажете нещо повече за фабриката си в Сърбия.
- Тя е в Южна Сърбия, в гр. Враня и върви изключително успешно. Не съм вярвал, че ще направя толкова добра инвестиция. В момента там работят 70 човека, а почнах с един, който бе директор, пазач, работник, всичко. Много сръбски фирми в момента стават собственост на българи, това е един добър процес.

- Ако сравните кадрите там и тук?
- Ако съм откровен – там са по-квалифицирани. В Сърбия нивото на безработица е много високо и това стимулира работниците в някаква степен, много са съвестни и по-продуктивни. Нямам никакви проблеми с кадрите в Сърбия. И нещо важно – там не са „заковани” за едно място, както е при нас, спокойно отиват да живеят и работят на друго място. Не знам къде е проблемът, но аз виждам резултатите и те са, че в България се работи по-лошо отколкото в Сърбия. Пример – от години тук шием едни калъфи за матраци, стигнахме едно ниво на производителност и заплащане и дотам. В Сърбия на третия месец надминаха троянското ниво и преместих шиенето на всичките калъфи за матраци там.

- Имали ли сте оферти за продажбата на „Калинел”?
- Непрекъснато. Получавал съм много добри предложения, защото това не са само сгради и машини, а един разработен печеливш бизнес. Но не се продава, поне засега (смее се).

Интервю на Генадий Маринов

Още по темата:

26 коментара:

Анонимен каза...

Ще започнат да се връщат ако изчистим комунягите.

Анонимен каза...

г-н Радевски,

значението на Калинел за Троянската икономика е ясно, без тази фабрика няма да го има Троян. Кога ще построите голям магазин в Машстрой за да покажете че сте по влиятелен от Доцка Къртицата?

Анонимен каза...

Когато изчезнат комунистите , тогава може и да се върнат някои българи. Не е естествено град като Троян, да се управлява от комунистка ( партията на която е служела, като висш функционер е обявена за престъпна от НС) и младите и образовани хора, които са в Европа и Америка и много добре знаят какво е ТАМ, където не е стъпвал миризлив болшевишки ботуш-да се върнат ! Просто Комунизмът-чумата на 20-ти век трябва да изчезне тотално с цялата си престъпна кавалкада !

Анонимен каза...

860 лева...този господин какви наркотици употребява ?

Един завърнал се каза...

Ако има ад на Земята, той е тук – в България…
Война или земетресение ли са причината 1/3 от народа да напусне Родината?

Преди 25 години на днешния ден младата демокрация в България чува първите резултати от проведените на 10 юни първи демократични избори – БСП/БКП води. Но въпреки първоначалното разочарование всеки вярва, че това ще е „Последен валс“ със старата госпожа.

Четвърт век по-късно обаче надеждата съвсем си е събрала багажа и мечтае за последен валс, но с Родината. Авторът на незабравимия хит от зората на демокрацията – композиторът Александър Кипров, разтърси социалната мрежа със свое тъжно откровение, което на днешния ден е повече от актуално.

Ако имате мечти, планове, носталгия – забравете!

Ако имате здраве – ще ви го вземат.

Ако имате пари – ще ви оберат, възможно е и да ви убият.

Ако имате носталгия – вече не е същото, и никога няма да бъде.

Ако имате надежди – ще ви ги пречупят.

Ако сте оптимисти – ще станете депресирани песимисти.

Ако имате здрави нерви – ще станете доста бързо шизофреници.

Ако имате хъс за успех- родната злоба и завист ще го прекършат.

Ако имате талант-ще го смачкат и прегазят.

Забравете химерите! България е, и ще си остане, държавата на хитреците, тарикатите, безделниците, мошениците и безинициативните хора.

Чули ли сте на слепи хора някъде да дават плесенясали храни, само защото не виждат?

Чули ли сте някъде да убиват старци, за да им вземат 50 -те стотинки от портмонето?

Чули ли сте някъде в родилни домове да бият новородени, а по шосетата да ги газят като на компютърни игрички? Що за урод трябва да си за да трепеш кучета, котки, коне – „домашни любимци“, търсещи човешка закрила, за удоволствие?

Най-боли, когато мечтите и илюзиите се разминат драстично с реалността…

Колко ли болка и разочарования трябва да преживее човек, за да стигне до тези апокалиптични заключения?

Война или земетресение ли са причината 1/3 от народа да напусне Родината?

Кой бяга от хубавото – 1/3 от един народ избяга.

А тези, които апелират към сънародниците ни емигранти да се завърнат, разполагат с пари и по 6 месеца живеят извън България.

А престъпниците и бандитите чакат да умрат и малкото останали свестни хора, за да си направят държава по собствен модел…

Ако не ми вярвате – върнете се завинаги в България!

УСПЕХ И БОГ С ВАС !!!

Анонимен каза...

Демек недейте да търсите милиардера радевски за помощ,защото ще фалира!Потърсете дядо ДОБРИ,просека той на всеки би помогнал и още не се е уморил да помага.

Анонимен каза...

инж. Марин Радевски каза... Сега плащам много повече, средната заплата в „Калинел” за миналата година е 860 лв.

инж. Марин Радевские не лъжете-
за имане не се лакомете.
пари да течат,като река Стряма-
катафалката ремарке,няма!
Земя за всекиго ще има два на един,
но на място там с букет и без комин.
Затова правете добрини,
и така до вечни старини.

Анонимен каза...

Припомням, че със закон от 2000-та година комунистическият режим, установен през 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция е обявен за престъпен. От което следва, че всички партийни и комсомолски секретари от висок ранг (били на щат) са престъпници !

Анонимен каза...

Един яде постно зеле, другия-пържоли. Жизненото равнище е, свинско със зеле!!!

Анонимен каза...

860 лева?! Днес имам заработка 5 лв.

Анонимен каза...

Призовавам работници от цеха на радевски да пишат какви пари получават.Или те са мерзавци или този човек е лъжец !

Анонимен каза...

като за начало се работи за нищожни пари,който и от месеци насам не се получават навреме а се бавят.което е необичайно за фирма калинел.явно леличките там в бюрото не изкат да си вдигат дупетата от столовете.. разбираемо за някой от тях,из цеховете да не говорим.. началници повече от работници.. началника си има под началник и под началника такъв.. после идва началника на цеха и той си има брегадир.. бергадира е като някакъв надзирател на затвор и съответно си затворник в цеха.. обиждат те , повипшават ти тон..даже и като ходиш до тоалетна те гледат на кръв.. добре че няма каде да се работи та да отидеш в калинел с обещание на минимална заплата от 360 лева но според заработката ти да получиш може би и 260.. българия. незаменима.

Анонимен каза...

още неща мога да изкажа но то не е тайна... половината троян работи там и всеки го знае.. явно господин радевски не зане какво се случва в действителност там.. самият той е уникално добър човек.. питаш и получаваш.

Анонимен каза...

Ръководството обсъжда работниците да си слагат памперси, произведени от същата фирма, удържани от заплатите им естествено. Така няма да им се налага да ходят до ТАМ. Интензификация на пенетрацията, по научно му казано;)

Анонимен каза...

12 ти ти маи не работиш в Калинел относно заплащането е прав г-н Радевски като работиш ще изкарваш като си ровиш в телефона и се почесваш кадето не те сърби ще си тръгваш на ден с 5 лева както е написал по горния коментар..... мърззелив народ сме значи еии

Анонимен каза...

Само факта, че толкова много хора ходят и молят за помощ е нещото, което говори много.
Когато заплатите са недостатъчни за един достоен живот, следват молбите в труден момент/не става въпрос за помощ за хубава ваканция/!

Анонимен каза...

!5,ти да не си от началниците,вземащи над 1000лв.?Не казвай за някого,че е мързелив!През няколко дни се сменят модели-докато свикнеш и хоп -дадат го на друг цех.Да ти обеснявам ли повече?Сит на гладен не вярва!

Анонимен каза...

111

Анонимен каза...

Слава богу, че в Троян има и интелигентни и почтенни бизнесмени и не всички са като Марин Радевски. А Марин по-добре да млъкне и да не мисли, че хората не знаят какво представлява.

Анонимен каза...

Който не е доволен да работи за себе си. Направете си фирма и произвеждайте, много е лесно на приказки но опитайте да видите в действителност. Все сме недоволни и разбираме от всичко ама за работа йок!

Анонимен каза...

Ало 2-ри. В Троян няма магазин от голяма верига точно заради ПП "ГЕРБ" -лично в лицето на г-н Марин Радевски и коалиция "Избор за Троян". Те не разрешиха продажба на 2 бр. имоти за изграждане на магазин тъй като ще пречи на неговите магазини и на астраганчето. Така че се скрий в черупката си и замълчи за вечни времена - герберасе гнусен, платен изрод.

Анонимен каза...

При заплати на приближените до Радевски в размер на не по-малко от 1 500 и мин. заплата от 360 лева много ясно, че средната ще е между 860 и 930 лева.

Анонимен каза...

Не знам кога ще се върнат , но за две- три седмици от ХФЗ напуснаха десетина човека.

Unknown каза...

инж. Марин Радевски каза... Сега плащам много повече, средната заплата в „Калинел” за миналата година е 860 лв.

За нови шивачки заплатата е даже и под минималната - с тези абсурдни норми и скапани машини!

Анонимен каза...

една истина ми хареса във фирмата има хора с дипломи от ВУЗ но нямат образование така е не само в Калинел просто земат диплома но нямат знания талант да са ръководители нямат организаторски качества да не говорим че нямат знания за самото производство и обратно има хора със средно но са талантливи бързо схващат познават пройсводството имат качества за руководители талантливи са но всеки ги мачка защото се страхува да не взсмат мястото на някой недоучил шев ето това ако го оправи някой може и да тръгнат нещата в тази страна невинаги дипломата определя знанието и моженето защото колко умни хора просто нямат пари да вземат диплома от ВУЗ но са схватливи и наместо в производството напредват бързо

Анонимен каза...

...а ако работиш повече и очакваш повече, като заплащане ти удвояват нормата и ти режат парите...трътките в администрацията бъркат в кацата с меда или пък се подмазват на краля, икономисвайки му парички от "заплати"...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |