„Борима” АД внедрява италиански опит

* 134 души от троянското предприятие, доставчик за световния лидер „Шнайдер Електрик”, бяха включени в съвместен обучителен проект с „Футурпласт” (Италия) * Мартин Ганев: Инвестирахме в бъдещето на нашето предприятие – нашите кадри
Отличници 
Собственикът Мартин Ганев и изпълнителният директор Малина Петкова представиха проекта
ЕДНО от най-технологичните, успешни и динамично развиващи се предприятия на територията на община Троян – „Борима” АД, с. Борима, лидер у нас в производството на пасивно телекомуникационно оборудване (оптични и медни кабелни мрежи и централи за мобилни оператори, интернет доставчици и кабелни телевизии), реализира съвместен проект за подобряване управлението на човешките ресурси с партньорската фирма от Италия „Футурпласт” ООД, гр. Априлия. Проектът, чието наименование е „Европейски модел за управление на човешките ресурси в „Борима” АД”, бе с продължение 1 година (завърши на 31 май 2015 г.) и включи 134 работници (в боримското предприятие, на чиято територия работи и друга по-малка дъщерна фирма, са заети около 200 човека); общата стойност на проекта е 272 хил. лв., осигурени по европейската Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси (2007-2013 г.).

НА ФИНАЛНАТА пресконференция, провела се в „Троян Плаза”, за реализацията на „Европейски модел за управление на човешките ресурси в „Борима” АД” разказа координаторът на проекта и собственик на предприятието – 47-годишният бивш топ финансист и финансов директор на най-голямата българска компания Мартин Ганев. Заедно с шефа в презентацията участва изпълнителният директор на „Борима” АД Малина Петкова. Разбира се, казани бяха много неща и за фирмата изобщо – за успехите, перспективите, проблемите (един от които е недостигът на квалифицирани кадри).

„БОРИМА” АД тази година става на 40 години, надявам се това да е една зряла възраст и тепърва да навлезем в разцвета на силите си. Създадена е преди време като производител на пасивно телекомуникационно оборудване, на времето е била за медните комуникации, а днес произвеждаме оборудване и за оптичните комуникации и на повечето места, където има интернет, има нещо, направено от нашите работници. В днешния ден фабриката ни продължава да се разширява и в момента броят на заетите наближава 200 души, което е сериозен ръст, дори е проблем да намираме нови работници”, сподели г-н Ганев. Цялостната инвестиция в предприятието е около 4 млн. лв., като общият производствен обем на двете звена в момента възлиза на около 8 млн. лв., а над 80% от продукцията е предназначена за износ; сред външните клиенти е и „Шнайдер Електрик” - най-големият производител на електротехнически изделия в света. В продуктовата листа на „Борима” АД са също изделия от иновативната термореактивна пластмаса (новия бакелит) и предприятието е №1 у нас в това производство.

Мартин Ганев: Когато има проблем, да се търси
 решението, а не виновните
„ЕДНО съвременно предприятие, което работи за големи клиенти, е немислимо без система за качество и на това се обръща особено внимание. Тази система не е просто един документ, който трябва да гарантира качество на продукцията, тя обръща внимание и на много детайли, всички производствени процеси трябва да бъдат покрити от тази система за качество”, така координаторът обясни ползата от реализирания проект. Като бе обърнато специално внимание на обучителите, партньорите от италианската „Футурпласт” – семеен бизнес, вече трето поколение работи във фирмата, предпочитан доставчик за някои от световните лидери в електротехническия бранш, с дългогодишен опит в предоставянето на консултантски услуги и обучения в областта на управление на производството. Г-н Ганев акцентува върху прагматичния подход на италианците, налаган и при нас – когато има проблем, да се търси решението, а не виновните.

СЪЩИНАТА на реализирания проект е в повишаване качеството на управление на кадрите в „Борима” АД и тяхната квалификация, като за тази една година са проведени 8 обучителни курса, в които на практика е бил включен целият екип на фирмата; разработена е и цялостна система за управление на персонала със съответната документация. Всичко това пък е „вързано” с проучване и внедряване на водещ международен опит в пет направления: инструментална екипировка, производство на термо- и термореактивни пластмаси, традиционно производство, монтажи. „Чрез този проект инвестирахме в бъдещето на нашето предприятие – нашите кадри. Ние изпълняваме поръчки за редица високотехнологични компании като „Шнайдер Електрик”, „Виваком”, ABB, което изисква винаги да бъдем на ниво и да разполагаме с добре обучени специалисти”, обобщи Мартин Ганев.

Т21

12 коментара:

Анонимен каза...

„Шнайдер Електрик” - най-големият производител на електротехнически изделия в света.

По-голяма простотия не бях чел, това по еснафско-троянските критерии ли е?

Анонимен каза...

"Когато си тъп, обикновено е за дълго" (Жан-Пол Сартр)

Към 1-ви, данни от електронната енциклопедия Wikipedia:
Компанията Schneider Electric (Франция) е основана през 1836 г. от братята Йожен и Адолф Шнайдер. Първоначално работи в областта на металургията и въоръженията, а след това се преориентира към към електротехниката. Приходите й за 2012 г. възлизат на € 24 милиарда. В „Шнайдер Електрик” са заети над 140 000 души. В момента корпорацията се състои от три големи компании - Merlin Gerin, Square D и Telemecanique.Seychas, и притежава повече от 200 фабрики в различни краища на света. Седалището на фирмата е в Rueil-Malmaison в Hauts-de-Seine (Францият). Основните й сфери на дейност са електроенергията и електротехниката.

След разширението си в Северна Америка през 2006 г. Schneider Electric се превръща в световен лидер в своя основен сектор. На 1 декември 2010 г. пазарната капитализация на Schneider Electric е над 30 милиарда евро, от 2013 г. изпълнителен директор на корпорацията е Jean-Pascal Tricoire.

Анонимен каза...

За какви пари говорим на месец ?

Бачкатор каза...

Те това е въпросът???

Анонимен каза...

Сигурно са като за България, колкото за сметките и да оцеляваш. Това е!

Анонимен каза...

Интересно- италянски (така написано) "опит" и изисквания, а с български заплати.
Дет са вика : "работите ли, роби?".

Анонимен каза...

До умния 2: Хайде копни от уикито инфо за Сименс и АББ, капитализациите, наетите служители и т.н.

Анонимен каза...

Робокоп:
Вече седем поста, и не сте стигнали до майките си, какво ви става, оважаеми троенци, дайте смело воля на минталитета си...

Анонимен каза...

joba (jobs.bg) е пълен с техни обяви.
Даже и днес имат за ИНЖЕНЕР-КОНСТРУКТОР.
То не бяха началници на цехове и какво ли още не.
От над година им вървят обявите на тези и на технокороза в Дойренци.
Сами се сетете защо е така.

Анонимен каза...

Условията за работа са лоши.Няма никакъв мениджмънт.Работи се ден за ден.А не се знае какво се работи.Заплатите са мижави.А тоя къдравелко, се прави на голям шеф.Не е добро място за работа там.

http://recepti.spisanie.to/%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%8F/4752-%D1%80%D1%83%D0%BB%D0%BE-%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D0%B0-%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BE%D1%84%D0%B8 каза...

Перат пари,точат пари по разни програми,а за работниците изобщо не им пука.Заплатите са между 300и400 лв, и ги бавят по 2-3 месеца.
Условията за работа са много мизерни,работи се с отровни материали от които на хората им става лошо и припадат,така че който е закъсал чак толкова за работа - нека заповяда.

Анонимен каза...

Мани ги теа.Ма тоа гошо,се филмирал якооо.Дооре че се чупих.и таа неговата сестра му верва.Ма жена му,е съсщата.Пуши по цек ден,и се чуди де да се завре.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |