Международният фестивал „Орешак 2015” – от 1-ви до 3 май

* Участват 14 страни, очакваме посещение на големи делегации от Елванген (Германия) и Болеславец (Полша) * Донка Михайлова: „Това не е форум, на който се гледа, а форум, в който се участва”

Предстоящо 

НАБЛИЖАВА Международният фестивал на занаятите и изкуствата „Орешак 2015” и подготовката е в пълен ход. Основен организатор е домакинът на проявата – Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в с. Орешак, в партньорство и с пълната подкрепа на Община Троян, а фестивалните дни ще са от 1-ви до 3 май (петък, събота и неделя).

„ЗАЩО международен? Защото за втори път след 25 години ние се връщаме към традицията в Националното изложение да се провеждат международни форуми на занаятите (новото начало бе през 2013 г. - бел. Т21). Считаме, че това е една чудесна традиция, която не бива да бъде забравена, че усилията и вложените средства си струват. Защото по този начин ние провокираме интереса към Троян на много потенциални наши партньори. Защо фестивал? Защото фестивалът значи участие; и, мисля, ще се съгласите с мен, че вече няколко години подред тези изложения не са форум, на който се гледа, а форум, в който се участва. И приехме форумът да се нарича фестивал”, коментира на пресконференция в началото на м. април кметът Донка Михайлова.

ГРАДОНАЧАЛНИКЪТ сподели, че в последните две-три седмици заедно с управителя на НИХЗИ Иван Чакъров са направили традиционната дипломатическа совалка – посетили посолствата на Палестина, Мароко, Полша, Китай, Германия, Индонезия, Португалия и Судан, всички те традиционни партньори на занаятчийските изложения в Орешак, а повечето и участници в миналогодишния международен фестивал (тогава - панаир) „Орешак 2014”. 14 са страните, които ще участват тази година, като наред с изброените по-горе са още Молдова, Сърбия, Турция, Индия, Япония и разбира се България. Очаква се лично да присъстват повечето от посланиците на страните участнички.

ГОСТ на „Орешак 2015” ще бъде и 16-членна делегация от побратимения ни немски град Елванген (провинция Баден-Вюртенберг), с когото имаме дългогодишно партньорство в различни посоки. За пръв път ще посрещнем и делегация от град Болеславец (Полша) – център на полската керамика и прочут по света с традиционната болеславска керамика, водена от кмета Петер Роман; полската визита ще бъде използвана за договаряне на евентуалното партньорство между нашите два града.

„ОСОБЕНО интересно за мен беше посещението ни в посолството на Китай. Посланикът Негово превъзходителство Уей Дзинхуа изрази интерес към евентуални бизнесконтакти с Троян, по-конкретно в областта на земеделието и производството на храни. Г-н Дзинхуа знаеше за отношенията на троянския Институт по планинско животновъдство и земеделие (ИПЖЗ) със Селскостопанската академия на Китай и изрази желание да дойде в Троян за разговори в този аспект. Посланикът на Индонезия Негово превъзходителство Бунян Саптомо пък отправи покана към Троян и троянския бизнес за участие на 4 май т. г. в Бизнес форум на Индонезия в България, за този форум ще пристигне 20-членна индонезийска бизнесделегация. При всичките ни посещения в посолствата изпращахме презентации, които представяха троянския бизнес и възможностите за евентуални партньорства. Тъй че – готвим се активно за Международния фестивал на занаятите и изкуствата „Орешак 2015”, очаквайте една много богата и атрактивна програма”, заяви г-жа Михайлова.

„ЧРЕЗ БОГАТИТЕ изразни средства на визуалните изкуства гостите на фестивала ще могат да се докоснат до традициите и атмосферата на миналото и до ценностите на съвременния бит на различните народи”, четем в афиша за събитието. 

Т21

Още по темата:

8 коментара:

Анонимен каза...

Абе, всичко добре, ама не виждам "Втората родина" на всеки комунист да участва. Къде е Русия, бе товарищ кмет ! Судан идват, а истинската ви родина я няма !

Анонимен каза...

Предложение до г-жа Михайлова. За посещение на международният фестивал на занаятите и изкуствата „Орешак 2015”, основния транспортен поток ще преминава през кв. Ливадето. И понеже пари за полагане на износващ пласт няма, а и пътя е държавен, предлагам там да бъде извършено нивелетно фрезоване/изравнително фрезоване/ на настилката. По този начин ще се подобри комфорта при преминаване на кръпките. Изпратете пътищарското си светило инж. Банков на оглед за становище на предложението. Който разбрал-разбрал. За останалите плащайте си данъците и винетките.

Анонимен каза...

Входа с такса ли ще е и с каква? За да няма , като на Великден изненадани на място.

Анонимен каза...

До № 3. Уважаеми, знаеш ли на какво основание се събира вход на изложението?По коя наредба и размер? И по какъв ред се отчитат събраните средства?Михайлова ти кажи.

Анонимен каза...

А Куба и Северна Корея ще участват ли?

Анонимен каза...

Куба се дадоха на империализма- не стават! Само Врабево,Троян и Северна Корея пазят устоите на социализъма и заветите на Ленин!

Анонимен каза...

Номер 6 , бих добавил и Бусманци ...:-) Въпросът е друг: преди време Народното събрание на Република България обяви БКП и политиката ѝ за престъпни ...Та питам аз, в такъв случай, не следва ли да са престъпници и всички, които са получавали заплата, работейки в централите на тази престъпна партия (партийни и комсомолски секретари, агитатори и т.н.) ?

Анонимен каза...

Г-жо Михайлова не ми отговорихте на предложението за нивелетно фрезоване на третокласния път през кв. Ливадето. Защо? Нямате време? Ни Ви интересува? Или не Ви пука? Нивелетното фрезоване е евтино около 5 лв. на 1 куб.м. Ще Ви излезе стотинки на квадрат! Но ще подобрите безопасността , сигурността и комфорта на гражданите при преминаването на въпросният участък който прилича на терен след хвърлени касетъчни бомби от Б51. Или и това не Ви интересува?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |