Почина отец Богдан

* Други свещеници идваха и си отиваха, не можейки да устоят на различните изпитания, но той безропотно носеше своя нелек кръст

 Тъжна вест
отец Богдан
СТАВРОФОРЕН свещеноиконом Богдан Иванов Цанов е роден на 17 юли 1938 г. в с. Румянцево, Ловешко. Там завършва основното си образование, а през 1953 г. записва Ветеринарния техникум в Ловеч, но през следващата година се прехвърля във Ветеринарния техникум в Стара Загора, където отбива и военната служба.

С НАПУСКАНЕТО на родното с. Румянцево и преминавайки в средния курс на обучение, започва духовната промяна в будния юноша. Един слънчев  пролетен ден, разхождайки се из улиците на Ловеч, погледът му бил прикован от цветовете на кестеново дърво и младежът възкликнал удивен: „Такъв прекрасен цвят може да бъде единствено Божие творение”. След този преломен за него момент той започва да посещава Божия храм, скришом и за да не го видят се качвал на балкона да слуша Богослужението, така се ражда желанието му да стане свещеник.

ЗА ОФОРМЯНЕТО на духовния облик на бъдещия свещенослужител определяща роля изиграват двама знаменити архиереи на Българската православна църква – светейшият български патриарх Максим, тогава Ловчански митрополит и Старозагорският митрополит Климент. Под тяхното вещо духовно наставничество юношата възмъжава и поема решително по пътя на духовното служение, като постъпва в Софийската Духовна академия. След завършване на духовното си образование започва работа като снабдител в циментовия завод в Златна Панега, където се запознава със своята презвитера Илинка, с която делят радост и мъка 43 години съвместен живот на благочестиво свещеническо семейство. Неизказана е  радостта им от раждането на дъщеря им Веска, с която Бог ги дарява през 1978 г.

СВЕЩЕНИЧЕСКОТО служение на отец Богдан започва през 1976 г., когато е ръкоположен в дяконски и само два месеца след това в свещенически чин, а от октомври същата година е въдворен за енорийска служба в Троян. През 1978 г. става архиерейски наместник на Троянска духовна околия, която длъжност изпълнява с усърдие и отговорност до юли на 2005 г., когато се оттегля по здравословни причини.

ПРЕЗ ВСИЧКИТЕ тези години той не жалеше сили, служеше вярно и неуморно на Бога и повереното му духовно паство. Други свещеници идваха и си отиваха, не можейки да устоят на различните изпитания, но той безропотно носеше своя нелек кръст и така на дело заслужи офикията ставрофорен (носещ кръст) свещеноиконом.

8 февруари 2015 г., Троян
отец Марин

***

Дълбок поклон 
И от нас - дълбок поклон към един благ и почтен човек, към един истински православен духовник. Почивай в мир, отче Богдане!  

Екипът на Т21

8 коментара:

Анонимен каза...

Бог да го прости!

Анонимен каза...

Дълбок поклон пред един добър човек.Отче,почивай в мир.Бог да го прости

Анонимен каза...

Преди няколко дена неволно се сетих за отец Богдан.Отдавна не бях го виждал.Спомена ме върна в годините,когато всеки ден го срещах по троянските улици.Усмихваше се,говореше с хората и им вдъхваше вяра в не лекия живот с блага дума.
А днес чрез Т21 научавам за неговият трагичен край.
Жалко.
В днешният напрегнат живот,неусетно и незабележимо ни напуска едно цяло поколение от добри и качествени хора.Дали ще успеем достойно да ги заменим?
Почивай в мир!И бог да те прости!

Анонимен каза...

Отиде си един добър човек и божи служител. Кръщавал е децата ми. Духовит и разумен. Сядали сме на коняче и е имало какво да чуя от него. Бог да го прости.

Djigata каза...

Бог да го прости!Отиде си един добър човек оставил много добри дела на този свят!

Unknown каза...

Той беше най - прекрасния баща и най - добрия ми приятел. Почивай в мир татенце! Благодаря на отец Марин и на екипа на Т21 за прекрасната статия.

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

Бог да прости, този прекрасен ЧОВЕК!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |