Митко Стоев – спасителят на кръста

* Десет скочиха за разпятието, хвърли го отец Станимир;
 победителят – 26-годишен троянец, дипломиран инженер, бизнесмен, граждански ангажиран * „Обичам екстремното, всички неща,
 които вдигат адреналина”
Йордановден
Отец Станимир благославя спасителя на кръста, Троян, 6 януари 2015 г.
Митко Стоев - спасителят на кръста
Публиката на пешеходния мост до Музея
Хвърлянето на кръста
10 СМЕЛЧАЦИ, точно колкото и миналата година, се хвърлиха за кръста на Богоявление/ Йордановден (6 януари) в Троян. Същото бе и мястото – при изкуствения бент на Осъма под кафене „Антик” в центъра на града. Но за разлика от миналогодишния пек сега температурата бе около нулата, а вятърът я смъкваше още по-надолу, което обаче не бе недостатък – така битката за Разпятието добиваше по-голяма стойност и истинност.

БЕЗ ЕДИН спасителите на кръста бяха младежи на възраст около и малко над 20-те, в отлична форма и заредени с амбиция за победа; но и единственото изключение си го биваше – миналият 60-те строител Радослав Кацаров-Роко, който от години участва в Богоявленската надпревара и не се дава на младоците, а през 2008 г. спечели, надделявайки над 9-кратния победител, незабравимия Пламен Ангелов-Стършела (Бог да го прости!).

КАЗВАЛИ сме го неведнъж – Троян обича празника на Божието кръщене, това е безспорно; изненадващо обаче този път множеството, накацало по пешеходния мост до Музея и крайречните тераси по двата бряга, бе по-малко от обичайното. Не че бе малобройно – със сигурност имаше няколкостотин души, но предишни години бе някак по-внушително и всенародно. 

Борбата е безмилостно жестока
Победителят с кръста бе вдигнат на ръце от конкурентите си
Сгряващи гледки
СЕГА за спасяването. То започна според канона – водещият ритуала отец Станимир попита 10-тимата кандидати дали са кръстени и след утвърдителния отговор замахна с кръста. Жестът се оказа лъжлив, но изстреля мъжете във водата, след което отецът метна разпятието в другата посока. Последва страховита водна битка, в която спечели най-достойният – 26-годишният дипломиран инженер и бизнесмен Митко Стоев от Троян. След като излезе на брега и връчи кръста на отец Станимир, Митко – под бурните овации на публиката – отново се метна във водата и с великолепен кроул преплува до отсрещния бряг. После довърши мисията си и с кръста в ръка благослови и поръси със светена вода желаещите. След което бе поканен на чаша греяна ракия в кабинета на кмета, където градоначалникът Донка Михайлова го поздрави и му връчи награда – пликче с 50 лв.

Митко благославя и ръси за здраве със светена вода
В кабинета на кмета
"Наздраве!" с чаша греяна ракия
ПОБЕДИТЕЛЯТ се оказа твърде интересна личност. Успяхме да се поразговорим с него и научихме, че кара втора магистратура – бизнес икономика в УНСС – София, че заедно с брат си са основали фирмата „Стоеви Максгруп” и, нещо особено важно, че вижда бъдещето си в Троян, вярва в потенциала на нашия град и много го обича. Израз на тази троянска любов и вяра е ангажирането с различни граждански инициативи – учредител и председател е на сдружението „Троян в бъдещето”, което вече има реализирани няколко проекта, председател е и на консултативния съвет за младежки политики към кмета на Троян. Разбра се и друго – че Митко е сред редовните дарители за важните събития в града ни. „Обикновено не стои пред обектива, но помага”, подчерта г-жа Михайлова.

ПОПИТАХМЕ Митко защо е решил да се бори за кръста. „Тренирал съм плуване, обичам екстремното, всички неща, които вдигат адреналина. За втора година скачам за кръста – миналата година не успях, но сега явно късметът бе на моя страна. Ще участвам и догодина”, сподели героят на троянския Йордановден 2015.

Т21  

Още по темата:

Още снимки от троянския Йордановден 2015: 


19 коментара:

Анонимен каза...

Е Браво на Донка любимецът!

Анонимен каза...

А да тя ще го направи зам.кмет по Младежките въпроси

Анонимен каза...

До 2-ри
много точен коментар. Много ми хареса.

Анонимен каза...

Дори така да е, ама той извади кръста. Само се питам простотията в този град няма ли почивен ден!?

Анонимен каза...

Какво искате от момчето?
Идиотските коментари на тъпите троянци нямат край...

Анонимен каза...

5-ти, искат от момчето да е като тях... по цял ден да виси по кафетата и да мрънка когато види някой успял съгражданин. Типична троянска ЕСНАФЩИНА. Момчето поне има амбиций и ги следва за разлика от 90% от завистливите троянски хейтъри.

Анонимен каза...

А кой е АмбициЙ? Вероятно някой римски император, а?

Анонимен каза...

7-ми, за АмбициЙ незнам, но явно ти си пряк потомък на Гей Галфоний!

Митко е точен и ще има успехи!

Анонимен каза...

Еххх, как пък и тук се намериха хора да плюват, бе!
Каквото и да стане в Троян-ът, все не е таман ...
Аман ...

Анонимен каза...

Значи има нещо гнило в обществото.

Анонимен каза...

7-ми, друго си е като се заядеш с някой за една буква нали ?!? Някак по-спокойно спиш когато се хванеш като удавник за сламка, само и само да си в пререкание с някой. Сега за да затвърдиш троянския си манталитет можеш да оплюеш и този коментар !!!

Анонимен каза...

А коя ли е дамата от сгряващата снимка?

Анонимен каза...

Много добре тази година фотографа е уловил момента, в който всички сме се наредили и чакаме да се гурнем във водата- http://4.bp.blogspot.com/-ZBuI1ZI9Kdk/VKxvD_HsM6I/AAAAAAAAqXA/yhIp0QVw_7E/s1600/IMG_1606.JPG
Прави впечатление това, че от всичките 10, които сме там един е по- встрани и някак си най- близко до мястото, на което ще падне кръста.
Сега ще се появят и злобни коментари от рода на: ''тоа па не е успял и сега другите му виновни''.
Нищо подобно- не пиша това, защото ме е яд на някой или защото си търся виновен, а защото това минава всякакви граници и малко по малко заприличва на Свинщина.
Искам да използвам сайта кат трибуна към съгражданите ни и да попитам наистина ли на никой не му прави впечатление? Ама наистина?
Защото аз имам архив на последните4- 5 години от Йордановден- снимков материал и видеоклипове, на които ясно се вижда кой къде е.
Да не говорим за случая, когато се бяхме наредили под Антик на коритото и въпросният беше почти на другия бряг- кръста му падна в краката?!?
Коити имате архив от събитията отпреди няколко години погледнете и ще видите, че не говоря глупости.
Интересно е също, че когато отец Марин- човек, който много уважавам- хвърли кръста- железния, който се загуби- въпросният го нямаше... нямаше го и отец Станимир...
Еми бият на очи тия неща, ам за който се загледа!!
Блажиш ли, блажиш ли, дядо попе?...
Бог да пази България!!

Анонимен каза...

13-ти,
Този, който е отделно, той ли извади кръста?
Айде сега иди да целунеш под кръста на поп Марин.

Анонимен каза...

Щоооо@?, ти да не си го целувал вече?!...

Анонимен каза...

Незапознати със ситуациата коментират...
Безценно :D

Анонимен каза...

Алоу!
13-ти я погледни пак снимката!
Момчето хванало кръста е третия от доло на горе по течението на водата.

Анонимен каза...

Алоуу!
Чети бре, 17- ти!!
После коментирай!!
Ей аман съм рекъл...

Анонимен каза...

Ей, човека е прав- видях за какво иде реч.
Не говори глупости, имам минали записи.
Какво да кажа- оправия...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |