Трето европейско злато за Тачо Беломъжев

* Летящият троянец спечели спринта на Европейското първенство в Лензерхайде (Швейцария) * „Може би съм един голям балкански инат и искам да докажа, че, въпреки всичко,
 можем да бием другите”
Ски ориентиране
Станимир Беломъжев
ЗА ТРЕТА поредна година голямата звезда на родното ски ориентиране, наш съгражданин и почетен гражданин на Троян Станимир (Тачо) Беломъжев, който след месец ще навърши 27, спечели шампионска титла на Европа. След златото в спринта, което си подари навръх рождения ден (16 февруари) на Европейското първенство в Мадона (Латвия) през 2013 г. и златото в най-тежката дълга дистанция на първенството на Стария континент в Тюмен (Русия) през 2014 г., Тачо за трети път стъпи на европейския връх.

След победата в спринта, Лензерхайде, 20.01.2015 г.*
ДНЕС (20 януари 2015 г.) летящият троянец спечели спринта на Европейското първенство в Лензерхайде (Швейцария). Любопитното е, че вторият – изостаналият с 12 секунди норвежец Ойвинд Ватердал, отскоро е клубен съотборник на Беломъжев в… нашия „Хемус” (Троян), чийто президент е бащата и личен треньор на Тачо Иван Беломъжев. „Троян има европейско злато и сребро”, пошегува се шампионът, с когото разговарях по телефона час след победния му финал в спринта. Трети, на 14 секунди от победителя, е един от най-титулуваните в световния елит – Андрей Ламов (Русия). Останалите в челната десетка са скандинавци и един руснак.

„МНОГО съм щастлив и може да прозвучи нескромно, но мисля, че извърших чудо. Защото подготовката ми бе изключително затруднена – причината е, че получих едва една трета от обещаните средства от федерацията и държавата (министерството). Дори в Норвегия, където бе част от подготовката ми, се наложи моят треньор, баща ми, да се хване на работа в строителството за 25 дни, за да можем да си платим лагера. Жалка ситуация на фона на условията, осигурени на основните ми съперници”, сподели Станимир Беломъжев. Попитах го какво все пак го държи в играта. „Може би съм един голям балкански инат и искам да докажа, че, въпреки всичко, можем да бием другите. Обичам България и моя любим Троян!”, бе отговорът на трикратния европейски шампион. 

В СРЯДА (21 януари), е дългата дистанция, в четвъртък (22 януари) Станимир и Антония Григорова-Бургова ще бягат заедно в смесената спринтова щафета (двамата имат бронзов медал в тази дисциплина от Световното първенство в Казахстан през 2013 г), а в събота (24 януари) е средната дистанция.

Генадий Маринов
* Снимка: Nordenmark Adventure

 Още по темата:

6 коментара:

Анонимен каза...

Браво!!!

Анонимен каза...

ГОЛЯМО БРАВО !! Дай Боже и следващи години!
Кога ще те пускат в биатлона тия маймуни във федерацията?! Или не смеят...;)

Анонимен каза...

''получих едва една трета от обещаните средства от федерацията и държавата (министерството). Дори в Норвегия, където бе част от подготовката ми, се наложи моят треньор, баща ми, да се хване на работа в строителството за 25 дни, за да можем да си платим лагера."........мила родна картинка,коментара е излишен.Не знам защо такива таланти си губят времето в БГ и не се спасяват докато могат и са си в силите.Те сега не ги бръснат за слива тук мислете кой ще ги помни и какво ги чака като спрат да побеждават.
Браво Тачо и Иван ,големи сте!!!

Анонимен каза...

Браво Тачо, Браво баща Ванка , железни троянци сте, гордея се че ви познавам. За съжаление и в близките години на държавна субсидия няма да можете да разчитате , защото ски ориентирането не е олимпийски спорт ,не е комерсиален , не се вижда , не се усеща. А за бедната България стои далеко от светлината на прожекторите.Жалко , че със своя талант ,със своя хъс за победи Тачо няма да направи пари ,които правят да кажем , жалки ,родни ритнитопковци , а Големия Иван ще се пенсионира с 200 лева пенсия ??? Това е положението. Отново : Браво Беломъжевии !!! Велики сте 1 Обичаме Ви !!

Анонимен каза...

Браво! Това са велики моменти, които ни карат да възвръщаме отдавна потъпкваното ни чувство на гордост! Поздрави на Станимир и на баща му! ГОЛЕМИ СТЕ!
Иначе, ако Станимир отиде в Биатлон -а, там просто няма никакъв шнас. Конкуренцията там е нечовешка. Но той си е състезател по ориентиране и нека така си ни радва! Отново - поздравления и успех на следващия старт!

Анонимен каза...

Браво

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |