Невероятен финал на полусезона!

* „Чавдар” удави „Дунав” в Русе (80:73), треньорът Лъчезар Диков - в основата на успеха * Завършваме полусезона на призовото 3-то място

Стефан Генков
Баскетбол, „А” РБГ

Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

ИЗНЕНАДАТА на кръга, така мога да охарактеризирам тази победа на „Чавдар” в Русе; след неубедителните игри, въпреки победите в предишните два мача срещу  посредствените „Видабаскет” (Видин) и „Академик” (Варна). Посипвам си главата с пепел и признавам, че и аз бях доста резервиран относно изхода на този двубой, особено след привличането в редиците на „Дунав” през зимния трансферен прозорец на най-добрия играч в групата - сърбина Филип Самойлович. Късно в неделя вечер от Русе ми се обади мой бивш баскетболист, който живее в дунавския град от тридесет години и не е пропускал наши мачове. Беше повече от развълнуван: „Тренер, страхотен мач, невероятна игра на нашите, изключително грамотен отбор сме, нямаше празно, попиляхме ги, смачкахме ги, приятелите ми русенци се изнизаха като попикани мушката след края на троянското шоу. Горд съм, че съм троянец!”. След тия му словоизлияния за мен не остава нищо повече освен да поднеса на читателя хронологичния ход на събитията. 

Отборът на "Чавдар" (Троян) с треньора Лъчезар Диков (в средата), помощника му Павел Игнатовски (вляво) и президента на клуба Петър Лалев, 2015 г.
ПЪРВАТА четвъртина премина при минимално превъзходство на домакините и логично завърши с аванс от три точки за „Дунав”. През втората част „Чавдар” вдигна оборотите, заздрави зашитата, подобри стрелбата и въпреки добре играещия център на русенци - троянеца Денис Титов, изравни и борбата под кошовете. Но най-важното - за първи път в досегашните мачове грешките, ахилесовата пета на отбора ни, бяха сведени до минимум, само 10 за целия мач, невероятно! Много силно в този период играха Ценко Наков и моят любимец, лекуващият до скоро травма Тодор Колев. Преломна втора четвърт - 15:25 за „Чавдар”. В началото на третата четвъртина серия от 10:3 върна русенци в мача, но своевременни намеси на треньора Диков успокоиха нещата и мачът продължи под наша диктовка. Частта завърши 21:20 за „Дунав” и двата отбора влязоха в заключителната част с 6 точки аванс за „Чавдар”. В последните 10 минути домакините положиха огромни усилия да спечелят, но в този ден и в този мач това просто нямаше как да се случи, защото „Чавдар” играеше мача на сезона си – най-добрият, най-стойностният, погледнато от всеки ъгъл. Има такива мачове, има такива игри!

Треньорът Лъчезар Диков
КРАЙНИЯТ резултат 80:73 за „Чавдар” дълго се набиваше в очите на смълчаната русенска публика, невярваща на случилото се и бавно изнизваща се от залата. Героите в този мач бяха: капитанът Ценко Наков с 16 точки, Кристиян Кръстев (15 т.), Радослав Кочев (13 т.), Петър Христов (11 т.), Христо Господинов (11 т.), Тодор Колев (10 т.). И все пак по моему за тази победа най-голяма е заслугата на треньора Лъчезар Диков. И в предишни публикации съм изказвал възхищението си от неговата работа като селекционер, умеещ да води мачове; а при този дефицит на специалисти в българския баскетбол голямо щастие е, че той е в Троян. Мисля, че нашият треньор и този на „Видабаскет” са най-добрите в групата, най-обичащи тази игра и най-всеотдайни на нея. Някой ще каже „Щом е толкова добър, що чини в Троян, а не е някъде по-нагоре?”, но това е друга тема. Сега е тук, вече трети сезон, и резултатите с мъжкия ни отбор се виждат. Силно се надявам в най-скоро време да имаме щастието все повече местни момчета да намерят място в представителния тим. Вярвам, че ще се получи, защото Лъчезар Диков и помощникът му Павел Игнатовски са поели цялата тежест и отговорност да правят баскетбола в Троян.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ редове. Есенният полусезон завършва другата седмица - на 18 януари, но за „Чавдар” вече приключи, тъй-като в последния мач печелим служебно срещу прекратилия участието си „Черноморец” (Бургас). Де факто завършваме полусезона с баланс от 8 победи и 3 загуби и твърдо 3-то място във временното класиране - отлична изходна позиция за пролетния полусезон в щурма към челото. Айде, наш`те!

Стефан Генков, треньор по баскетбол


Още по темата:

3 коментара:

Анонимен каза...

Браво на баскетболистите. Тази година,по - добра от предходната!

Анонимен каза...

Добре , че го взеха този треньор , че то преди Финтовци , Тафчовци, Макариевци нищо не разбираха. Браво !

Анонимен каза...

А бе Генков ,как пък си го описал този баскетбол , хем не си бил там. Само ти го можеш ! Карай все така да се кефим ,че какво му остана на
човек освен да се напие.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |