Музеят и майсторите празнуват св. Спиридон

* Възражда се отколешна троянска традиция –
 празникът ще започне с шествие до църквата „Св. Параскева”
 (начало 15:00 ч.)
Предстоящо, 12 декември
НА 12 ДЕКЕМВРИ Музеят на занаятите - Троян и Задругата на майсторите на народни художествени занаяти - клон Троян канят занаятчии и граждани да се включат в събитията, посветени на покровителя на занаятчиите св. Спиридон (12 декември е денят на светеца).

РАЗЛИЧНОТО тази година ще бъде възраждането на една отколешна традиция – празникът ще започне с шествие до троянската църква „Св. Параскева”, където ще бъде отслужен водосвет за здравето и успеха на занаятчийската гилдия. Празничното шествие тръгва в 15:00 ч. от Музея на занаятите и ще се води от духова музика „Заедно” при НЧ „Просвета – 1920 г.” (кв. „Велчевски”) с ръководител  Бойко Ковачев.

СЛЕД ВОДОСВЕТА процесията се завръща в музея, където в 16:00 ч. започва церемонията по връчване на „тестир” – майсторско свидетелство на новоприети майстори. Тук ще чуем словото на най-стария и почитан майстор в троянската задруга - Николай Йовков; а своите умения ще демонстрират учениците на Веска Хаджийска и Борислава Кацарова от ателиетата по дърворезба и иконопис. В 17:00 ч. ще се открие  изложба с авторски творби на троянските майсторите. Програмата е със специалното участие на танцово студио „Бордо” (Троян).

АТМОСФЕРАТА ще бъде допълнена от презентация за светците покровители на занаяти, подготвена от музейните специалисти. Ще бъде представена  и интернет платформата „Добавена реалност”, чрез която посетителите на музея могат да нагледно да се запознаят с част от технологичните процеси в  занаятите. Празникът ще бъде съпътстван и от задължителния за този ден зияфет - празничната трапеза; в духа на християнската и традиционната обредност гостите ще могат да се похапнат постни сърми и баница с праз. За празника на троянските занаятчии се очаква да пристигнат важни гости от столицата – изследователят на народните занаяти Димитър Василев от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и председателката на националната Задруга на майсторите на народни художествени занаяти.

НА ТОЗИ ДЕН (12 декември, петък, 10:00-15:00 ч.) пред Музея на занаятите ще има специален щанд със занаятчийски произведения, като със събраното от продажбите ще се формира благотворителен фонд за лечение на болни троянски деца. Тази инициатива също е в духа на традицията, тъй като се знае, че еснафските каси в миналото са се разтваряли за подкрепа на обществени каузи.

ПОКАНЕНИ СА всички, съпричастни към празника. Заедно да почетем деня на светеца покровител на занаятчиите! Да дава Бог много пари, мющерии и добри кярове през следващата година!

Музей на занаятите - Троян

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |