Три от три и стъпка нагоре в класирането

* Равносметката ни дотук е 5 победи и очертаваща се шеста, 3 загуби и най-вероятно завършване на 5-то място във временното класиране на „А” РБГ за календарната 2014 г.
 Баскетбол, „А” РБГ 
Стефан Генков
Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

ПОРАДИ лични и служебни причини пропуснах да отразя навреме две от победите на нашия „Чавдар” в мъжката А републиканска група (втория ешалон на родния баскетбол), но сега, след третата поредна, задоволявам очакванията ви с по-обширен материал.

ТРУДНА ПОБЕДА В ШУМЕН – 82:79

ПО-ПРЕДНАТА неделя (23 ноември) „Чавдар” гостува в Шумен на едноименния отбор, който заедно с „Академик” (Варна) заема последно място във временното класиране, без спечелена среща до момента. Но макар наглед да бе протоколен, този мач доста изпоти нашите момчета, които все пак спечелиха с минималното 82:79, полагайки доста усилия. Решаващи отново се оказаха по-големият опит и рутина на основните ни играчи: Ценко Наков, Радослав Кочев, Христо Господинов, Петър Христов и Кристиян Кръстев. С най-висок коефициент на полезност 26 се отличи Кочев.

„ВИДАБАСКЕТ” НИ ИЗПОТИ В ТРОЯН – 79:73

Преди домакинския мач с "Видабаскет" - група от фен клуба с разпънат в залата транспарант
СЛЕДВАЩИЯТ мач на „Чавдар” бе домакински - срещу „Видабаскет” (Видин) миналата неделя (30 ноември). Приятна и обещаваща атмосфера, пълна зала „Чавдар”, представително присъствие, биещ на очи транспарант на сформиращия се фен клуб с председател Филип Игнатовски, мажоретки, с една дума - настроение. Позволих си да се пошегувам с кмета Донка Михайлова, която бе в залата, че ще присъства на първата „кметска” победа на нашите - защото досега не си спомням кмет да е присъствал на наш мач и да сме били, просто карък.

ОТБОРЪТ на гостите наистина изглеждаше обречен - с камерен състав от 8 човека, от които 3-ма пълни новобранци; докато в нашия лагер всичко налично беше под знамената. Треньорът на гостите  Николай Колев, един много интелигентен и способен специалист, в разговора ни преди мача съвсем насериозно ми каза, че ще видим зор с неговите момчета. И в хода на мач прогнозата му се потвърди - петимата титуляри на „Видабаскет” и тактическа постройка за зонова преса 2-3 направо скъсаха нервите на всички в залата. От началото до последните три минути гостите непрекъснато водеха в резултата, като на моменти разликата достигна 15 точки, на полувремето – 6 т. аванс за видинчани. А нашите - то бяха грешни подавания, то беше халостна стрелба, излишни нерви, безсилие срещу тактиката на противника. Но в крайна сметка най-добрият на терена - Теодор Киров от „Видабаскет”, излезе за 5 лични нарушения; а и старите ни кучета Ценко Наков и особено Любомир Лилов с пет тройки в решителните моменти дадоха криле на нашите и „Чавдар” буквално измъкнаха победата под носа на гостите -  79:73.

И ВСЕ ПАК логиката победи - в съвременния баскетбол не можеш да разчиташ само петима играчи, които да устоят на усилията на десет равностойни състезатели, каквато бе ситуацията в този мач. А че „Видабаскет” са костелив орех (доказаха го в последния кръг, побеждавайки „Академик” – Благоевград) – е факт, и най-вероятно и те като нас ще се борят за място в шестицата през настоящия сезон.

НАБИХМЕ „ДЕЛФИН” В БУРГАС – 77:63

В ПОСЛЕДНИЯ ни мач тази неделя (7 декември) „Чавдар”  спечели трета поредна победа - при гостуването си на „Делфин” в Бургас. Тук ще отворя една скоба - непонятен ми е този стремеж в градове като Варна и Бургас да съществуват по три баскетболни клуба, по един в НБЛ и по два в „А” РБГ, като нямат играчи дори за един що-годе сносен тим. По-скоро това е борба за надмощие на разни групировки, искащи да си докажат кой е по-по-най. Особено е смешна картинката в Бургас  - „Черноморец” е с една победа в НБЛ, „Черноморец 2014” (който първоначално бе моят фаворит за титлата „А” РБГ) е във финансов колапс, с една служебна загуба и пред прекратяване на съществуването си. А отборът на „Делфин”, който „Чавдар” доста категорично победи като гост с 77:63, има в редиците си играещия си президент - 48-годишния Ефтим Банев, още няколко пенсионери и останалото са голобради юноши; несериозно!? Накъде се е запътил българския баскетбол?

И КАК да я коментирам тази среща на „Чавдар” срещу „Делфин” в Бургас? Бием ги доста лесно, макар че сме с камерен състав. Но за протокола - с най-голям принос за победата са Христо Господинов (21 т.), Радослав Кочев (13 т.), Ценко Наков (12 т.), Здравко Христов (10 т.) и Денис Петков (9 т.).  До края на календарната година ни остава още едно гостуване - във Варна, на абсолютния аутсайдер „Академик”, който е без спечелен мач до момента. Очертава се отново протоколно гостуване, но въпреки всичко основните ни играчи трябва да са налице.

РАВНОСМЕТКАТА ни дотук е 5 победи и очертаваща се шеста, 3 загуби и най-вероятно завършване на 5-то място във временното класиране на „А” РБГ за календарната 2014 г. Айде, наш`те!

Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

Тренер,стига с това Дебнево, с това насам-натам , ами пиши за баскетбола по-често.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |