Приеха важни допълнения към Наредба №1

* Изрично се забранява пашата на животни в озеленените
 обществени площи и ровенето в контейнерите за смет * Минко Акимов: „Въпросът е, дали само ще правим наредби или ще се опитаме да ги изпълняваме” * Даниел Сираков предложи създаване на
 общинска полиция
В Общинския съвет
Обичайни троянски гледки: циганка рови в кофи за смет, кон пасе в квартална градинка
ДВЕ МНОГО важни допълнения към Наредба №1 за обществения ред на територията на община Троян бяха направени на последната сесия на Общинския съвет (ОбС), 27 ноември. Търсещи решение на два изключително наболели и отдавнашни троянски проблема. Единият – развъждането и отглеждането из града на селскостопански животни (коне, крави, овце и т.н.) и извеждането им на паша в градските и извънградските тревни площи, паркове, обществени дворове и т.н., напук на елементарните правила на градското съжителство и съответните нормативни документи (напр. общинската Наредба за реда и условията при отглеждане на селскостопански животни и домашни любимци на територията на община Троян). Другият – ровенето из контейнерите за смет и разхвърлянето на боклуци наоколо и от клошари, но и от събирачи на пластмаси и други отпадъци за продажба като вторични суровини (неведнъж сме се питали защо след като всички ние, троянските данъкоплатци, си плащаме такса смет на Общината, позволяваме някой друг да рови из контейнерите ни и да продава отпадъците ни, но това е отделна тема?! – бел. Т21).

СПОМЕНАТИТЕ допълнения в Наредба №1 представляват две нови точки, т. 6 и т. 7, към чл. 23 на Раздел VI „Осигуряване на обществен ред в търговското обслужване”. Гласящи следното, цитираме: „Забранява се: Изваждането на отпадъци от контейнерите за сметосъбиране и тяхното разхвърляне” (чл. 23, т. 6); „Забранява се: Отглеждането и пашата на селскостопански животни в обществени озеленени площи на жилищните територии, в това число паркове, градини, улици, тротоари, улично озеленяване, извънселищно озеленяване и паркове, гробищни паркове, на територията на спортни обекти, в междублоковите пространства, в дворовете на заведения за болнична помощ, училища, детски градини и детски ясли, заведения за социални грижи” (чл. 23, т. 7).

ЦЯЛОСТНАТА актуализация на Наредба №1 за обществения ред на територията на община Троян, включваща и други нови моменти, свързани с местата за извършване на амбулантната търговия, продажбата на спиртни напитки, носенето и употребата огнестрелно и друго оръжие, опасните забавления и игри в туристическите обекти и др. бе приета с голямо мнозинство – 25 гласа „за” и 4 „въздържали се”. Двама съветници обаче насочиха вниманието към един съществен въпрос – имаме ли ресурс за осигуряване на контрола по Наредба №1, а и по останалите общински наредби.

Минко Акимов
„ТАЗИ НАРЕДБА (Наредба №1) беше създадена в други времена, когато имахме много по-сериозна възможност за контрол. Сега, говорейки с колеги в комисиите, се натъкнахме на факта, че правим много добри наредби, които обаче не се изпълняват, защото нямаме органи за контрол”, заяви съветникът Минко Акимов (ГЕРБ), бивш кмет на Троян и дългогодишен шеф на местното полицейско управление. Той припомни, че когато е създавана Наредба №1, Общината е разполагала със сериозен ресурс: „Тогава имаше 27 души общинска милиция, по-късно – 11 души общинска полиция, а сега и двете структури липсват”. Г-н Акимов подчерта, че за реда в общината се разчита основно на полицията (РУП - Троян), която обаче е в „изключително намален състав”; и припомни, че преди около година е било прието решение кметът и председателят на ОбС да се срещнат с вътрешния министър и да настояват за попълване на бройките в РУП – Троян, чиято численост постоянно намалява. Съветникът призова и към изготвяне на анализ какви са резултатите от приетите общински наредби, колко акта са написани по тях, колко глоби са наложени и т.н. „Въпросът е, дали само ще правим наредби или ще се опитаме да ги изпълняваме и да създаваме ред в града”, бе обобщеното му послание.

Даниел Сираков
СЪВЕТНИКЪТ Даниел Сираков (ВМРО) направи подобна оценка – че контролът е много занижен. „В тази връзка в комисията обсъждахме дали не трябва тясно да се специализират хората, които следят за изпълнението на Наредба №1 за обществения ред на територията на община Троян. Аз смятам, че би могло да се помисли, ако не се завиши броя на контрольорите (6 човека в общинската администрация), те наистина да добият тясна специализация – зооинспекторат, екоинспекторат и т.н.”, заяви г-н Сираков. И отиде още по-далеч в предложението си – „да се създаде едно звено „Сигурност” към общинската администрация (общинска полиция), каквото има в Ловеч”. Съветникът се позова на последния отчет за работата на въпросното ловешко звено – то вече генерирало достатъчно приходи и можело да се самоиздържа.

Т21 

Още по темата:

5 коментара:

Анонимен каза...

Никой не моа ми забрани да си пускам тъщата да си пасе в общинското!

Dobri каза...

Само не мога да разбера защо тези наредби се пускат в този сайт,поради причината,че се отнасят за хора ,които нямат интернет и образованието за да ги прочетат. И също така да попитам кой ще контролира тяхното спазване?Искам да попитам също кой следи всички нередности в нашия град като падналите кабели по тротоарите по които се спъваме нощно време и падаме като алкохолици по тротоарите.Доколкото знам нямат право да са в това състояние жичните мрежи и да са предпоставка за телесни травми.И също така да попитам кой следи полицаите за нощните им акции ,които са индивидуални и незаконни?

Анонимен каза...

И за душевни травми даже...

Анонимен каза...

Като няма кой да следи-побликуват един денонощен телефон и готово
все някой ще се обади, че мангала си пасе коня където играят деца или рови в контейнера и което не му хареса го изхвърля навън. Въпроса е дали ще има кой да реагира на обаждането?!?!?!?!?!?

Анонимен каза...

...ще им пръднете на мангустите на оная им работа!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |