Обидно е, когато прекръщават Троянския проход

* „Моля общинските власти да отправят напомнително писмо до централните медии, до органите на КАТ,
 до Агенция „Пътна инфраструктура”

Мичо Генковски
Читателите ни пишат

Едно читателско мнение (в коментарната част към материала „Удължаваме срока за водния цикъл до 30 юни”) по важен, и според нас, проблем. Някои ще кажат – голяма работа, толкова ли е важно как наричат Троянския проход. Но няма да се съгласим с тях. Защото става дума за емблема, за знаково място, за географска, културно-историческа и стопанска стойност и небрежността/спекулациите са недопустими и обидни, и ни ощетяват. Нашите поздравления за автора Мичо Генковски. Т21


С НАСТЪПВАНЕТО на зимата все по-често централните телевизии и преса съобщават за възможността за преминаване през Троянския Балкан. Обидно е, когато в тези съобщения наричат Троянския проход с различни наименования: „прохода Беклемето”, „пътя Троян – Кърнаре”, „прохода Троян – Кърнаре”. Не може най-високият проход на Балканския полуостров (Троянският проход) да се определя като „път”. Не може да се нарича този проход с имена, които не отговарят на истинското име.

През Троянския проход - най-високия и красив старопланински проход
ВСИЧКИ други проходи през Стара планина се обявяват с истинските им имена - Шипченски проход, Елено-Твърдишки проход, Витиня и т.н. Само Троянският проход става или „пътя Троян - Кърнаре”, или „прохода Троян – Кърнаре”.

МОЛЯ общинските власти да отправят напомнително писмо до централните медии, до органите на КАТ, до Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). Не допускайте безличното и обидно определяне на най-високия проход като „път”. И без това не ни остана с какво да се гордеем...

16 ноември 2014 г.
Мичо Генковски,
коментар в www.troyan21.com

Още от същия автор:

12 коментара:

Анонимен каза...

По-добре да помислят и да действат по въпроса за поддръжката му през зимата, вместо как точно го наричат ... така мисля аз!

Анонимен каза...

Не, че нямa кaзус по този зaсегнaт от землякa ни въпрос, но дa Ви попитaм: Когaто Ви ъече покривa нa къщaтс с огрaдaтa ли се зaхвaщaте?

Анонимен каза...

"И без това не ни остана с какво да се гордеем..." Ето това е трагедия. Браво на автора.

Анонимен каза...

Направих си труда да вляза в сайта на АПИ и установих, че във всяка една информация за състоянието на прохода, никъде той не се определя като път или по друг начин. Навсякъде е споменат като "Троянския проход".

Анонимен каза...

Действително това е единственият проход, който не се обявява с истинското му име. Подкрепям забележката!

Анонимен каза...

4-ти. Ако си слушаш радио ,гледал телевизия или разгръщал вестници щеше действително да знаеш, че всички те обявяват не "Троянски проход", а действително казват и пишат - прохода "Беклемето", пътя Троян-Кърнаре",пътя през Беклемето. Ако някой иска да проведе възродителен процес в случая не бива да се съгласяваме. Троянски проход и нищо друго не трябва да се допуска.

Анонимен каза...

Щом е толкова маловажен въпрос /за някои/ то тогава защо общината не го реши. Освен това решаването на този въпрос не отменя грижите за поддържането на прохода през зимата.Не отменя и грижите на общината да решава къде, къде по-важни за общината въпроси. Нима тази забележка им пречи?!

Анонимен каза...

,, Micho pak li iskash da stavash obshtinski savetnik, po dobre dajte pat na mladite

Анонимен каза...

Не знам дали е най-високият проход на Балканите, но със сигурност е единственият (може би не само на Балканите), който се пресича от ски -писта и ски-влек. Пълно безумие!

Анонимен каза...

Към 2-ри.
Една причина,заради която голяма част от работите в България не вървят добре.
Неточните сравнения,които се използват.Такова е и вашето.
Ако ми тече покрива,няма да се хвана с ремонта на оградата.
Но ако не вали,защо не?
И ако не съм сам,защо не?Аз ще оправя покрива,другия оградата.
Държавата,общината,това са мощни машини,които разполагат с потенциала да се справят с много по сложни ситуации.
И ако някой ми каже,че тези машини не могат да оправят и покрива и оградата,не е че не може да стане,а някой просто не си гледа работата.

Анонимен каза...

Ох 10-ти, aмa кaкви глупости си нaписaл сaмо! Прочети си постa и с ръкa нa сърцето кaжи, че не те е срaм от нaписaното!

Djigata каза...

Хубаво,името на прохода е наша гордост....а улиците разкопани без да има знак,че са затворени за движение,багерите работещи БЕЗ звукова и светлинна сигнализация? Ще чакаме ли да загине някой? Къде е КАТ? Къде е общинската администрация?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |