Новият световен бич - ХОББ

* Ако се предприемат навреме необходимите мерки, ХОББ се превръща в лечимо заболяване * На територията на страната активно лечение провеждат около 40 хиляди диспансеризирани българи

д-р Цветомила Дудевска
19 ноември 

ХРОНИЧНАТА обструктивна белодробна болест (ХОББ) е опасно заболяване, от което страдат милиони хора от цял свят. 10% от населението на света страда от ХОББ. Според данни на водещи учени един на всеки 10 човека в света на възраст над 40 години вероятно е болен от ХОББ, а огромна част от тези хора нямат поставена диагноза и за тях не се полагат адекватни медицински грижи.

ХОББ заема челно място и в статистиката за заболеваемост на българите. Прецизно научно изследване показва честота на срещане на ХОББ сред близо 15% от населението. Тези данни  предизвикват основателна тревога, която трябва да ни подтикне към незабавни действия. Три милиона души по света умират от ХОББ всяка година. Прогнозите показват, че към 2020 г. ХОББ ще бъде третата по ред причина за смъртност в световен мащаб или иначе казано - повече хора ще умират от ХОББ, отколкото от СПИН.

КАКВА Е ЦЕНАТА, която плащаме? Над 38,6 милиарда евро струва лечението на ХОББ само в ЕС. Това е изключително висока социална цена, платена от всеки един от нас, заради липсата на навременна профилактика и откриване на заболяването в неговия най-ранен стадий, когато то е напълно контролируемо  за дълъг период от време.

ОСНОВЕН РИСКОВ ФАКТОР за ХОББ е тютюнопушенето, в т.ч. и пасивното. Други важни причини  са замърсяването на въздуха от тежък автомобилен трафик, лошата хигиена на улиците, честите и неадекватно лекувани белодробни инфекции, непълноценното хранене, професионалните рискове, наследствеността. Добрата новина е, че близо 2/3 от новооткритите болни с ХОББ са в ранни стадии на болестта и активната лекарска намеса би дала добри резултати на сравнително ниска социална и икономическа цена.

КАКВИ СА ПРОЯВИТЕ на ХОББ? Заболяването се проявява най-често с недостиг на въздух, кашлица с отделяне на храчки. Лесната умора при физически усилия или дори ежедневни домакински дейности, мускулната слабост и ограничената физическа активност (особено в сутрешните часове) също могат да се дължат на ХОББ. 

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ХОББ е хронично заболяване, след диагностицирането на което  оплакванията няма да изчезнат. Но ако се предприемат навреме необходимите мерки, ХОББ се превръща в лечимо заболяване. Лечението ще намали оплакванията, ще подобри качеството на живот и ще намали случаите на влошаване. Ако обаче не бъдат взети необходимите мерки, оплакванията ще се задълбочават лавинообразно във времето.

ЛЕЧЕНИЕТО на ХОББ е дълъг и сложен процес, свързан не само с употребата на медикаменти, а преди всичко с цялостна промяна в поведението  и в начина на живот. Вече откритите пациенти с ХОББ получават съвременно и до голяма степен безплатно лечение, финансирано от НЗОК.

НА ТЕРИТОРИЯТА на България активно лечение провеждат около 40 хиляди диспансеризирани българи. Ясно е обаче, че това е малка част от нуждаещите се от лечение. Това отново поставя проблема за ранното откриване на болестта на преден план. Обществеността  в България има право да знае за тази подценявана болест, а гражданите трябва да получат адекватно съдействие за решаване на проблема, наречен ХОББ. Ето защо за поредна година Световният ден за борба с ХОББ – 19 ноември, ще бъде отбелязан и в България

Д-р Цветомила  Дудевска,
управител  на „СБАЛББ - Троян” ЕООД

Световният ден на ХОББ – 19 ноември

„Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести (СБАЛББ) - Троян” ЕООД ще вземе активно участие в тази световна инициатива, организирайки безплатни консултации от специалисти на лечебното заведение на пациенти, насочени от техните общопрактикуващи лекари. Прегледите ще включват и безплатно изследване на дишането, а ако е необходимо и допълнителни изследвания и ще се проведат от 9:00 ч. – 12:00 ч. в приемно-консултативния кабинет на болницата.

Световният  ден на ХОББ  е време, отделено за подпомагане на болните и институциите, които са натоварени с грижата за тях. На този ден  ние заедно с множество лекари по света ще предложим  безплатната си помощ и заедно с медиите  ще  изпълним и своя обществен дълг, за да не плаща следващото поколение скъпо за бездействието ни.

СБАЛББ – Троян

6 коментара:

Анонимен каза...

Д-р Дудевска и общинарчето-Мъжът й,

какво ще строят по пътя за Орешак. Аз чух че голям магазин ще правят?

Анонимен каза...

Чул, чул недочул. Дa тa Евa у ушaците, пaлячо!

Анонимен каза...

Аз пък видях онзи ден общинарчето правеше някаква ограда, май хотел ще бъде!

Анонимен каза...

Боооцц! Яяяя, оФЛЮХче!...

Анонимен каза...

Чудя се кaкъв човек трябвa дa си зa дa нaблюдaвaш и коментирaш кaкво прaвят хорaтa? Мисля си вероятно, че товa сa неуспели хорa, които си нaвирaт носa нaвсякъде, където не им е рaботa. Тези хорa сa нaй- големия тaен врaг. Те скaрвaт приятели и се одръпвaт встрaни дa гледaт сейр. Не знaм кaкво строят хорaтa, но знaм, че не ми е рaботa, a нa Вaс 1-ви и 3-ти ? Интригaнтчетa !

Анонимен каза...

За здравето на хората трябваше да се вземат подобаващи решения и мерки още на 11 ноември 1989 година! Сега е твърде късно! Пораженията са, НЕ непоправими, просто СТРАШНИ! Днес съобщиха за хората, които изобщо нямат възможност, а и не са ходили на зъболекар почти никога. Те са над милион!? Толкова ли е богата нашата страна, за да остави народа си на произвола? Хора в такова здравословно състояние способни ли са да работят пълноценно, къде са и работодателите? Правителствата икономисват от образование и здравеопазване, ала ще им излезе стократно по-скъпо.
Толкова години правителствата имаха една-единствена цел, и вие я знаете. Хората се опитваха да оцелеят, и след тия МНОГОГОДИШНИ опити, са в окаяно физическо и психическо състояние.
Ще теглят кредити!!!??? Народе, от сега нататък започва страшното затъване на държавата! В южната ни съседка така започна катастрофалното затъване. Някои обаче икономисаха/откраднаха/ милиарди, а други плащат непосилни данъци!!! Сещате се кой ще икономисва и кой ще плаща.
Цветомила, малко е да се каже"БИЙТЕ ТРЕВОГА"!!! Днес е много късно, но утре ще е безполезно!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |