Общината учреди награда за най-коректен туристически обект

* Основният критерий е процентното съотношение между декларираните нощувки и капацитета на обекта за съответната календарна година
Ново 
ОБЩИНА ТРОЯН учредява наградата „Коректен туристически обект, предлагащ хотелиерски услуги”, а със заповед № 999 от 13 октомври т. г. вече са разписани правилата за присъждането й, стана ясно на пресконференция на кмета Донка Михайлова миналата седмица. „Нашата цел е да поощрим собствениците на места за настаняване, които коректно изпълняват задълженията си към Община Троян, произтичащи от Закона за туризма, т.е. задълженията си към общинския бюджет. Има хотелиери, които следва да бъдат поощрени заради последователно коректното си отношение към общинския бюджет, както и такива, които във времето се опитват да бъдат по-пестеливи към бюджета”, коментира г-жа Михайлова, напомняйки, че тази година туристическият данък нараства.

ОТЛИЧИЕТО няма материално изражение – представлява плакет и грамота, и ще се връчва ежегодно. Призьорите ще се определят измежду всички туристически обекти в общината, категоризирани като места за настаняване съгласно Закона за туризма (чл. 3, ал. 2, т. 1) и ще важи за следните категории: хотел, семеен хотел, къща за гости и стаи за гости. Основният критерий пък е най-високото процентно съотношение между декларираните  нощувки (т.е. нощувките, за които е платен данък) и капацитета на обекта за съответната календарна година.

Т21

Още по темата:

4 коментара:

Не съм робот каза...

Не съм робот!

мичо генковски каза...

Декларирането на броя туристи и броя нощувки е необходима и полезна информация за общинските власти и данъчната служба.Чрез декларацията не само се повишава отговорността, но и се дава възможност да се следи и анализира туристическият поток в общината. Наред с това обаче със същата декларация се изисква поименно деклариране на всички гостували с техните паспортни данни и ЕГН, кой в коя стая е нощувал и на кой етаж в хотела или къщата за гости. Тази информация се съдържа в книгите за гости при всеки собственик или администратор и винаги може да бъде видяна при /евентуално/ криминална ситуация. Защото не виждам друг смисъл личните данни на гостите на хотелите да се разнасят из общинските канцеларии. Над всичко отгоре тези данни се предоставят в данъчната служба цял месец след като туристът е отпътувал от региона и очевидно нямат никакъв оперативен смисъл.

Маргарита Генкова каза...

Господин Генковски, от два месеца насам, вече е утвърден нов образец на Справка-декларация по чл. 116, ал.3 от ЗТ, отнасящ се до броя на реализираните нощувки. Същественото е, че извадка от регистъра на настанените туристи не е изискуемо приложение при подаване на цитираната декларация. Всичко това е със Заповед на Министъра на икономиката и енергетиката от 25.08.2014г.

Анонимен каза...

Добре че се намери един да постави въпроса за тези извадки от регистъра на настанени туристи. Още по-добре е, че това изискване е отменено през м август. Само че аз, оказва се, три месеца след това - септември, октомври и ноември нося такава извадка в данъчното и никой нито ми я връща, нито казва, че не е необходима. Какво ще кажете, г-жо Генкова?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |