В Общинския съвет: Много приказки за малко пари

* Обсъждаха разпределението на събраната през 2009 г. туристическа такса – общо 56 066 лв. * Атакистът Пеевски оспори субсидия от 1500 лв. за галерия „Серяковата къща”, колежката му Петя Ковачева – парите за нов компютър в Туристическия информационен център

МНОГО ПРИКАЗКИ за малко пари. Така, и напълно основателно, председателят на постоянната Комисия по туризъм в местния парламент Даниел Сираков („Избор за Троян”) окачестви дебата по предложението за изразходване на събраната туристическа такса през 2009 г. и отчета за миналогодишното усвояване на средствата от тази такса, състоял се на последната сесия на Общинския съвет (25 март). Цялата сума (отчисленията по левче на нощувка, които се калкулират в цената и се заплащат от клиента и които след това собственикът на туристическия обект е длъжен да внесе в общинската хазна – бел. Т21) възлиза на 56066 лв. и според Закона за туризма и местните нормативни документи ще бъде насочена към подобряване на туристическата инфраструктура в района. Въпросът бе къде точно да се инвестират немногото средства.

ТРИ СА НОВОСТИТЕ, предложени от общинския Консултативен съвет по туризъм (съвещателен орган към кмета на общината – бел. Т21) и възприети от Комисията по туризъм и останалите комисии в ОбС, обясни Даниел Сираков. Най-напред – 25% от събраната такса да се насочва към съответната туристическа локализация; идеята е ясна – подобряване на туристическата инфраструктура в тези селища на общината, където се развива сериозен туризъм. Второ – излизане от „книжната” реклама, която до този момент е основният начин за популяризиране на туристическите обекти в района, и насочване на повече средства към електронната реклама. Трето – заделяне на определен финансов ресурс за самостоятелно представяне на община Троян на някои от големите туристически борси в страната. Тези идеи бяха възприети и несъгласни нямаше. До караници обаче се стигна по някои от конкретните предложения.

ПЕТЯ КОВАЧЕВА от групата на „Атака” – която професионално се занимава с туризъм , а в началото на мандата бе предлагана за председател на туристическата комисия в ОбС – възнегодува защо се залагат средства за закупуване на нова компютърна система за Туристическия информационен център (който сега се помещава в АИР-а, но е одобрено преместването му в друг общински имот на по-централно място – т.нар. Дикова къща – бел. Т21). Г-н Сираков репликира колежката си, че Туристическият информационен център, създаден през 1994 г. по швейцарски проект и доста години издържан със швейцарски средства, от десетина години не е обновявал техниката си и това е наложително.

НЕСЪГЛАСЕН (разбира се – бел. Т21) бе и атакисткият лидер и председател на 3-членната група на „Атака” инж. Илиян Пеевски. Той имаше една принципна забележка – защо Консултативният съвет по туризъм, разпределящ туристическата такса, не се занимава с въпроса за ниската събираемост. Инж. Пеевски направи простата сметка, че според отчитаната от някои туристически обекти такса, годишната посещаемост би трябвало да е под минимума, гарантиращ съществуването им; изводът – масово се укрива туристическа такса. Според атакиста реалната годишна туристическа такса, която трябва да се събира в община Троян, е от 3 до 5 пъти повече от настоящата (т.е. трябва да е между 150 хил. и 250 хил. лв. – бел. Т21). В отговор Даниел Сираков призна, че Общината не е успяла да мотивира предприемачите да плащат реалната туристическа такса, но не се съгласи, че виновен за това е Консултативният съвет. Укриването на туристическа такса, според г-н Сираков, е проблем на бранша в цялата страна; нещо повече – в развит туристически район като Варна събираемостта е около 10%, докато в Троян е двойно по-висока, около 20%. Председателят на комисията по туризъм подчерта и друго – че малките хотелчета и къщи за гости в района са далеч по-коректни в плащането на туристическата такса, отколкото големите многозвездни хотели; и че няма как да се сложи надзорник във всеки обект – събираемостта опира до личната отговорност на собствениците на туристически обекти.

ИНЖ. ПЕЕВСКИ ОТПРАВИ и две много остри конкретни забележки по планирани разходи от събраната туристическа такса – за отпускането на 1500 лв. за туристически дейности на галерия „Серяковата къща” и за задържането като резерв на 10 хил. лв., предвидени за изграждане на информационен киоск (информационна система на открито, която да дава многостранна информация на гостите на града и района); най-подходящото място за този киоск, според Пеевски, пък било пред Музея на занаятите, а не пред Диковата къща, която ще се ремонтира чак догодина. Атакистът изрази и недоумение как така за галерията се предвиждат 1500 лв., а за Музея на занаятите – само 700 лв.; според него парите за галерията са напълно излишни и дори намекна, че би трябвало да се помисли за смяна на галеристката, а не да се дават допълнителни средства.

НО КАКТО СЕ Е СЛУЧВАЛО И ДРУГ ПЪТ, оказа се, че г-н Пеевски е цитирал цифрите не особено коректно, а зад паралелите между галерията и музея се усети опит за противопоставяне на двете културни институции, които по принцип работят в пълен синхрон и добро сътрудничество. Най-напред ресорният зам.-кмет Мариян Балев взе думата и поясни, че сумата за музея от туристическата такса не е 700 лв. и има предвидени още 5572 лв.; г-н Балев явно сметна за излишно да припомня, че музеят получава държавна субсидия за издръжката си, докато галерията, стопанисвана от гражданското сдружение „Дружество на троянските художници” (ДТХ), е на самоиздръжка. „Не Ви прави чест да говорите така срещу галерията, където Вашият баща – големият художник Иван Пеевски, прекара много от последните си дни”, обърна се към недоволния атакист съветничката от дясната коалиция „Избор за Троян” и галеристка в „Серяковата къща” Мариела Шошкова. Г-жа Шошкова обясни, че от 20 години троянската галерия е на самоиздръжка, но в момента тежката криза поставя съществуването й под въпрос. За качеството на работата в галерията пък ясно говорели множеството похвални мнения в книгата за впечатления.

В КРАЙНА СМЕТКА отчетът за изразходването на туристическата такса през 2009 г. и планът за използването й през 2010 г. бяха приети с голямо мнозинство.

Т21

*****

ЗА КАКВО БЕ ИЗРАЗХОДВАНА ТУРИСТИЧЕСКАТА ТАКСА
ПРЕЗ 2009 ГОДИНА:

• Изработка на две автобусни спирки, монтирани по пътя за с. Шипково и на разклона за с. Гумощник;
• Изработка на 15 градински пейки, поставени в градинката пред бившето кино и край реката в Троян;
• Ремонт на градински елементи на централния градски площад;
• Частични ремонти в градинката пред бившето кино - направена е нова алея, преасфалтирана е една от централните алеи и са подменени плочките на част от тротоара;
• Преиздаване на актуализираните диплянки за туристическия потенциал на общината;
• Издаване на дипляна за категоризираните места за подслон и на редица още рекламни материали за различни събития и обекти (празника на Килийното училище в Гумощник, Природонаучния музей в Черни Осъм и др.)
• Награди на медиите, отразили най-добре туристическите събития в община Троян;
• Участие на три национални туристически борси (в София, Велико Тръново и Смолян);
• Освежаване на маркировката на туристическите пътеки във високата част на Троянския Балкан;
• Финансиране на рекламен двуезичен филм за туристическия потенциал на община Троян, който предстои да се разпространява на туристическите борси;
• Изработка на табели за побратимените градове на Троян и указателна табела по направлението Троян – Беклемето;
• Обновяване на частта за Троян в туристическия сайт, поддържан от фирма „РеМарк”;
• Изработка от шамот на два макета за чешми в с. Чифлик.

18 коментара:

Анонимен каза...

Пак ли тоя малкия...ооо този път и другата птичка е вземала думата,разбира се че е против както лидера на лумпените.
Тия освен да сеят омраза ,нищо положително или конструктивно не предлагат.
Аман...

Анонимен каза...

Кой трябва да отговаря за събирането на туристическата такса?
Не може да намя такъв,кой е той,защо не се каже името му и да се пита,защо не си върши работата?

Анонимен каза...

Ами давайте таксата за все по- големи длупости и се чудете, че хората не искат да си я плащат. Има ли статистика колко туриста са получени от туристическия информационен център, или изобщо каква работа е свършена от него. Може би искате да кажете, че хотелиеритр трябва да блъскат, за да се заплаща на странни нищо не вършещи структури.

Анонимен каза...

Правилно,тая в туристическия център за кво и е компютър,я да я провери някой кво прави там.

Анонимен каза...

Единствения начин да повишите събираемостта на туристическата такса, е да изразходвате целесъобразно тази, която вече сте събрали. Нормално е, никой да не иска да плаща за да захранва структури, които със сигурност освен да са соло т.... на някой, други функции нямат. Ако хотелиерите видят някаква полза от начина, по който се изразходва туристическата такса, сами ще съдействат и то не само за събиране на таксата, ами за увеличаване на средствата по принцип. Ама на кого да съдействат: туризма в Троян винаги е бил утеха за тези, дето за друго не стават. И ги тъпчат в комисии, консултативни съвети и подкомисии по туризъм. Че там големите риби не щат да си губят времето, понеже не могат да цуцнат парички/няма, не че не искат/. Бива поне, да разбират малко от малко от туризъм. Ама те ако разбират, няма да са там, ще си имат работа.

Анонимен каза...

Г-жа Карамфилска е голям специалист по туризъм, как не ви е срам да пишете така. И Г-жа Петя Ковачева е голям специалист. А г-н Сираков толкова години се занимава с туризъм, какво искате?

Анонимен каза...

г-жа Стела Карамфилска ми помогна за 2 курсови работи преди 4 години.
Едната остана в университа,като помощен материал на доцента който ми преподаваше.
Знам с какво се занимава и от колко години,и знам също така че тя не е общински служител и не получава заплата,както и никой не и плаща за труда.Швейцарците отдавна са си заминали.
Дейноста на подобен център е описана в закона,и глупака който е написал глупоста за "получените туристи" чрез центъра или да се извини или да не пише глупостите си.Това не е туроператорска фирма,мили ми простако.
Странно е че този офис е единствения в България,който е оставен буквално на произвола на съдбата.
Само за пример във Велико Търново,сумата от туристическата такса отива за центъра там.
В Стара Загора центъра е модерен със страхотна визия и работеха 3 жени в него.
Карамфилска в качесвтото си
на туристически деятел е помогнала на много хора в няшия град,и просто ще е срамно ако наистиан се намери някой който да говори глупости по неин адрес и дейността и!
Всички дъвчат темата за туристическата такса ,но никой нищо не прави.Сякаш не могат да се направят проверки само за един месец по резервационните програми в хотелите ли?
Внезапни проверки по празниците ли?
Глупости,просто общинските служители си мислят че като си стоят в общината,т.н. хотелиери ей така ще дойдат да им ударят пачката.А да не говорим колко нелеганлно работещи има !

Антон Иванов

Анонимен каза...

Тези двамата дето ги спрягате тук наистина са за ...Спомням си как преди години обикаляха района с холандски групи и правеха какво ли не да ги спечелят за каузата Троян.Чувам сега ,че всяка година подписват договори с "Златни пясаци"за обиколни групи французи,които посещават изложението,манастира и разбира се се хранят в наши ресторанти,такива които ходят пеш през балкана и пренощуват в наши бази,не стига това ми май са сключели договори за карванен туризъм отново с чужди туроператори,абе какво да ви кажа...май този празник на билките планината и туризма те го организирват,някакъв вариант на сървайвър правиха,че чак по телевизията го даваха ,на туристически борси национални и международни съм ги срещал и ходят ли говорят ли,убеждават ли...че какво от това...през 1994г.в Троян имаше само няколко десетки легла а сега чувам ,че отиват някъде над три хиляди...е сигурно има полза и от такива които работят в ползу роду!
Христос возкресе...

Анонимен каза...

Че това туристическо бюро толкова ли го е закъсало,че чак общинари мъдрят дали да му се купува компютър или не?
Като гледам из другите градове кви лъсакви офиси са им направили,този тук е олицетворение на цялата ни община.
А региона ни е е един от най-посещаемите в България и то напук на липсата на реклама.
Да ги пита човек тия общинари къде и на кого дават пари да рекламира Троян,а ква е файдата.
Няколко пъти съм се възползвал от услугите на троянския офис и жената която работи там винаги ми е откликвала на нуждите,ходил съм и събота и неделя и едно високо момче също ми даваше информация .
Не ми се вярва тия хора да не са добре устроени като общински служители,нали все пак е общински този център,сигурно получават добри доходи за дейността си.
Все пак се говори че туризма е приоритет в троянска община!

Анонимен каза...

Като четя статията и ме обзема ужас.Сираков правилно го е казал-Много приказки за малко пари,и като гледам за какво се изразходват...
Може ли някой да ми каже какво е "Ремарк" и какво общо има с Троян?
Виждам го на какви ли не места,рекламира кого ли не,кво общо има с Троян?

Анонимен каза...

"В отговор Даниел Сираков призна, че Общината не е успяла да мотивира предприемачите да плащат реалната туристическа такса" Единствената възможна мотивация е, да се изразходват събраните средства за нещо, от което хотелиерите ще имат реална полза.
"25% от събраната такса да се насочва към съответната туристическа локализация;- идеята е ясна – подобряване на туристическата инфраструктура в тези селища на общината, където се развива сериозен туризъм" Оправянето на пътищата и инфраструктурата не е работа на хотелиерите. Това си е работа на общината.

Анонимен каза...

Това е наистина най-правилното решение!
Парите да отиват по места пряко замесени с туризма в Троян.Така и самите собственици на обекти ще са склонни да декларират реалната си заетост през годината.

Анонимен каза...

"Ремарк" е като кърлеж за Община Троян - преди смучеше чрез другаря Енкин, а сега, през последните години, чрез другаря Акимов. Нека г-н кмета да обясни, защо и през новия мандат, всички календари на общината се правят от "Ремарк", след като те са почти едни и същи от много години! Дали е случайно?!

Анонимен каза...

Тоя/тая,дето се пита какво се прави в туристическия информационен център,да отиде да се запознае и информира.Аз вного често пътувам из страната и чужбина и ползвам услугите предлагани в центъра,но гледам и какво се прави там.През лятото съм заварвал хора от града да си резервират билети и чуждестранни туристи,които търсят настаняване.Господинът/госпожата вероятно е "голям специалист-туристически", че не може да раздели дейностите на информационен център от туроператор и турагент,доридопускам,че не знае даже и къде се намира той,но най-малко трябва да се оспорват парите за него, щото гледайки по-горе,за всичко друго са дадени и са напълнени джобовете на някого, освен за туризъм.Тези пари които се похарчени през 2009г.не за каквото трябва и от тази година е трябвало да се съберат и да се инстарлира едно голямо/ да може да се вижда от всички страни на централния площад/ модерно електронно информационно табло.Аз от туризъм не разбирам,но съм виждал такива в най-близките градове до Троян - Севлиево и Тетевен.Този дето е писал за състава на консултативния съвет е много прав.Там, до колкото знам има само 3-4 човека.... май,които са наясно за какво става дума,но вероятно не могат да излезат наглава с останалите "специалисти", които не са напускали скоро границите на окръга, и на държавата... май.Те какви идеи ще приемат, освен за пейки, спирки и информационни табла за побратимените с Троян градове от Франция и Швейцария.Каква е файдата на общината от това побратимяване разбаха само някой от администрацията и техните делегации, които ни гостуват и т.н.Сдружение за побратимяване.Уважаемата г-жа Попова, защо не си направи тези табели с пари от кярът на побратимяването на сдружението и общината, ами се взеха от туристическата такса.А-у страшно ще се впечатлят гостите на града?.Какви девиденти ни донесоха тези побратимявания?Поне някое бебе да се беше пръкнало от тях, че поне приръста щяхме да увеличим и разнообразим!

Анонимен каза...

Г-жа Весела Попова има страхотен нюх към побратимяване. Тя се побратимява с всяка власт много бързо. След всеки поредни избори тя незабавно прави едно посещение во главе с новоизбраните управници. От там нататък, може да си прави каквото си поиска, само от време на време да праща я кмет, я някой друг на екскурзия.

Анонимен каза...

"Аз Вного често пътувам из страната и чужбина и ползвам услугите предлагани в центъра,но гледам и какво се прави там.През лятото съм заварвал хора от града да си резервират билети и чуждестранни туристи,които търсят настаняване". Г-не/Г-жо, все по-малко остават хората като вас. Говоря за хора, които явно не умеят да се възползват от интернет, не говорят чужд език, не могат да си изберат хотел, не могат да си резервират самолетен билет. Интересно ми е, има ли някъде отчет на дейността на туристическото бюро? Защото е нормално, за публична дейност, финансирана от общината, да има подобен отчет. Пък и не е трудно да направиш отчет, ако си свършил нещо.

Анонимен каза...

Грешка!
Май не четеш внимателно до тук.
Точно това туристическо бюро(Троян),извършва наистина публична дейност и то много сериозна,но изобщо не се финансира от общината.
Познавам жената която работи там и знам,че не получава един лев заплата,нито консумативи.
Така, че недей да плямпаш колкото да си казал нещо.

Анонимен каза...

Истината е, че Г-жа Стела Карамфилска, е сериозен професионалист, разбира от туризъм. И то разбира истински. Тя е завършила туризъм във време, когато туризъм не се предлагаше във секи новоизмислен колеж, под път и над път. Опитът й, също е много богат. Тя може да бъде далеч по-полезна на други позиции, до които обаче, никой няма да я допусне. Но това съвсем не означава, че самото туристическо бюро върши нещо важно, или, както в случая става въпрос, че трябва да се издържа от туристическата такса. Разберете, хотелиерите ДАВАТ далеч повече средства, когато виждат, какво се прави с тях и естествено, намерят направеното за полезно за бизнеса.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |