Беломъжев и Сираков спечелиха XCo Adventure Cup 2014

* 100 км бягане, 100 км с велосипед и 1 км плуване с две
 преминавания на Балкана и общо 5000 м денивелация плюс стрелба с лък, ориентиране и катерене – за 23 ч. и 53 мин. * Новият почетен гражданин на Троян тренира с норвежките национали на Белмекен
Победители
Иван Сираков и Станимир Беломъжев по трасето на XCo Adventure Cup 2014
ГОЛЯМАТА спортна звезда на Троян Станимир (Тачо) Беломъжев - двукратен световен шампион за младежи (2009 г.), европейски шампион за мъже (2013 г.) и европейски вицешампион (2012 г.), бронзов от Световното първенство и водач в световната ранглиста (2013 г.), многократен републикански и балкански шампион и №1 в своя спорт у нас за всички времена, който в момента е в усилена предсезонна подготовка за състезателната 2014/15 г. – записа нова впечатляваща победа в спортната си биография. Железният троянец, в тандем с друго голямо име в родното ориентиране – Иван Сираков, спечели поредното пето издание на XCo Adventure Cup.

ТОВА е рейтинговото българско състезание по екстремен планински триатлон, включващо този път 100 км пеша (бягане/трекинг), 100 км планинско колоездене и 1 км плуване (яз. „Душанци”) в централна Стара планина и Средна гора, общо 5000 м денивелация, 5 контролни точки, преминаване на два пъти през Балкана и в добавка катерачен етап и стрелба с лък в района на Рибарица и специален етап по ориентиране в местността Барикадите (19-22 септември). 45 отбора се бяха записали за участие в XCo Adventure Cup 2014, най-тежката досега по оценката на специалисти и организатори, но стартираха 42, а завършиха едва 5.

Победният финал на Иван и Станимир ("Добри хора") в Комривщица, 22 септември 2014 г.
СТАРТ-ФИНАЛЪТ бе в Копривщица, като победителите Станимир и Иван, кръстили отбора си „Добри хора” и избрали си мотото „Добри хора, добра работа”, финишираха с време 23 ч. и 53 мин., изпреварвайки с 5 часа вторите и с 32 часа последните финиширали. Победата на двамата професионални спортисти не е изненада и до голяма степен бе очаквана; любопитното е, че Иван Сираков печели състезанието за пети пореден път – сега със Станимир, а предишните стартове с друг голям български ориентировач, Кирил Николов-Дизела, който се прочу със скоростното изкачване на Черни връх и с опита да измине за пет дни маршрута от връх Ком до нос Емине по билото на Балкана. 

„ПОСТИГНАХ петата си победа, заедно със Станимир Беломъжев - за мен беше чест и огромно удоволствие. Състезанието бе още по-тежко от предходните, но ние бяхме подготвени и успяхме да се справим с всички предизвикателства. Беше забавно и интересно, въпреки изключителната проява на мазохизъм!”, написа в страницата си във фейсбук Иван Сираков. „Тренировки, лагери, състезания – целогодишна подготовка. А по трасето си говорихме само неща, които ни разтоварват, не за състезанието”, бяха пък думите на Тачо след победния финал (цитатът е по Нова тв).

Големият шампион Станимир Беломъжев
ВЕДНАГА след XCo Adventure Cup 2014 Станимир замина на лагер във високопланинската база Белмекен, където тренира заедно с норвежките национали Ханс Йорген Квале, Ларс Мохолд и младата надежда Бьорген Квале. След това шампионът се завръща за кратко в Троян и оттук заминава за Австрия – за двуседмични тренировки на глетчера Дахщайн. По програма първият голям старт е в края на ноември – на 28-ми в Швеция, следващата седмица във Финландия, след това в Норвегия, а непосредствено преди Коледа е второто голямо състезание в Швеция, с което приключва скандинавският О-тур; но участията тук са под въпрос заради проблеми с финансирането. Голямата цел за сезона пък са Европейското първенство в Швейцария (20 януари) и Световното първенство в Норвегия (10 февруари).

Баща и син Беломъжеви по време на тренировка
„АКО НЕ ОТИДА на скандинавския тур, не може да се очакват сериозни резултати на Европейското и Световното”, сподели пред Т21 шампионът. А неговият баща и треньор Иван Беломъжев обясни какъв е проблемът – за подготовката и участията на Тачо е заложена държавна субсидия от 47 хил. лв., но досега били отпуснати едва 7 хил. лв. „Надяваме се все пак спортното министерство и нашата федерация да изпълнят ангажиментите си и да не провалят сезона на Станимир”, коментира Беломъжев старши.

И ЕДНА „странична” новина. На сесията си в четвъртък (25 септември) Общинският съвет в Троян гласува с голямо мнозинство номинацията на Станимир Беломъжев за най-високото троянско отличие - почетен гражданин на Троян. По традиция отличието ще бъде връчено на празника на града ни Петковден (14 октомври). И от нас – честито, Шампионе!

Т21

 Още по темата:

4 коментара:

Анонимен каза...

Браво!!!

Анонимен каза...

БРАВО!

Анонимен каза...

Хем сме по-красиви...
Хем сме по-добри !

Анонимен каза...

Генчо поздрaвления. Публикувaл си стaтия, която не е плaтенa.....Приятно ме изненaдa;)
Тaчкa, брaво! Товa, което си нaпрaвил е феноменaлно и е голям успех! БРAВО!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |