Д-р Галин Василев: Евтиният ентусиазъм не ни е присъщ

* Ключовите думи по време на управлението на НДСВ бяха
 спокойствие и стабилност
 
Парламентарни избори 2014 Платена публикация
д-р Галин Василев
Галин Василев е роден през 1983 г. в Троян. Лекар по дентална медицина. Магистърската си степен получава в Пловдивския медицински университет. Живее и работи в Троян. Водач е на листата на НДСВ в 11-ти Ловешки многомандатен избирателен район.

- Г-н Василев, коя от двете роли, които изпълнявате в момента, е по-отговорна - тази на стоматолог или тази на участник в предизборната надпревара?
- Отговорностите и в двете посоки са големи и е важно човек да не се страхува от тях. Ако бяга от отговорностите поради страх или друга причина, той няма как да се справи с работата си и с проблемите, пред които е изправен.

- Кои са най-наболелите обществени проблеми? Какво показаха вашите срещи с избирателите от ловешкия регион?
- Професията ми е такава, че аз на практика общувам с хората всеки ден. Лошото е, че проблемите на обществото са едни и същи вече 25 години. Трудна професионална реализация, влошаващо се качество на образованието, липса на връзка между висшето образование и пазара на труда, ниско ниво на здравеопазване, негодна пенсионна система.

- Но по време на предизборна кампания всички политици поемат определени ангажименти?
- В хода на своето управление НДСВ показа действителна воля за разрешаването на много от проблемите, които споменах. През годините такава воля демонстрираха и други политически партии и отделни политически фигури. Липсата на приемственост обаче и недовършването на вече започнатите реформи, както и корупцията на всички нива, изиграха ключова роля за сегашното статукво в България.

- Тези ли са причините за липсата на авторитет и доверие у българските политици?
- Истина е, че никой от политиците не се радва на постоянно и достатъчно високо ниво на одобрение. Голяма част от лидерите в политическия живот до днес създадоха впечатлението, че политиката и управлението на държавата в частност, поставят на изпитание моралните човешки качества. Фактът, че съществува изразът „Бистря политиката“, означава, че тя е мръсна работа. Лидерските качества са условие за встъпване в това поприще. Но най-голямото предизвикателство пред всеки политик е да остане етичен. Да се съхрани такъв, какъвто е бил, когато избирателите са го одобрили и са му гласували доверие. 

- Има ли носталгия по управлението на НДСВ?
- Има. Смея да го твърдя и не защото съм представител на тази партия. Ключовите думи по време на управлението на НДСВ бяха спокойствие и стабилност. 

- Как оценявате шансовете си за влизане в парламента?
- Нашите шансове биха били толкова по-големи, колкото по-висока е избирателната активност.

- И все пак?
- Самият акт на самостоятелно участие в тези избори е вече победа. НДСВ отказа да влезе в предизборни коалиции с цената на компромиси. В това решение ние видяхме възможност да измерим собственото си реално влияние върху политическия живот на страната. Анализът на изборните резултати ще ни послужи да начертаем нашите следващи стъпки.

- НДСВ се обяви за насърчаването на женското предприемачество?
- Позволявам си едно шеговито уточнение: според нас жените трябва да бъдат жени не само в политиката, но и във всички свои житейски прояви. НДСВ ще работи за развиването на благоприятна за малкия и средния бизнес среда, както и за стимулиране на младежкото и женското предприемачество в частност. У нас обаче липсват пазарни традиции и предизвикателствата не само пред жените, но и пред мъжете предприемачи са по-големи. Към това трябва да прибавим и факта, че цялото ни общество непрекъснато трябва да отговаря на глобалните обществени и икономически промени. Несериозно е да се разчита единствено на субсидии от европейските фондове например. Повтарям, че са необходими реформи, които да бъдат провеждани последователно и докрай. 

- Този женски акцент в част от предизборните ви приоритети вероятно е привнесен от лидера на НДСВ?
- В лицето на нашия председател, д-р Антония Първанова, българският политически живот разполага с лидер, който винаги е изразявал компетентна, спокойна и балансирана гледна точка към всичко случващо се у нас. Нещо повече – д-р Първанова има сериозен принос в дискутирането и разрешаването на теми и проблеми, касаещи общия ни европейски дом.

- Какво бихте казали за символиката на числото 12, номерът на вашата бюлетина?
- Числото 12 е своеобразна измервателна единица. Денонощието се състои от две части по 12 часа, годината има 12 месеца, зодиакът – 12 знака. В изборите обаче ще участват почти 30 партии и коалиции. Ние не искаме да печелим избиратели със символика, която ни се е паднала по силата на жребия. Евтиният ентусиазъм също не ни е присъщ. НДСВ поднася на своите избиратели здрав разум, отговорност към икономическата логика и ангажимент към социалното статукво.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |