Празнуват огнеборците

* Най-големият подарък – двe нови пожарни „Ивеко” със специализирано оборудване на водещата немска фирма „Магирус”; инж. Шайлеков: „Дочакахме да видим чисто нови пожарни автомобили
 в Троян”
Седмица на пожарната безопасност (8-14 септември)
Отляво - инж. Иван Шайлеков, инж. Петър Петров и инж. Красимир Иванов
С МНОГО ценна нова придобивка ще посрещне професионалния си празник 14 септември и съпътстващата го Седмица на пожарната безопасност (8-14 септември) Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” (РСПБЗН) – Троян, стана ясно на традиционната предпразнична пресконференция, дадена от началника на службата инж. Иван Шайлеков и заместниците му инж. Петър Петров и инж. Красимир Иванов. Да припомним – празникът на огнеборците е на 14 септември, защото на тази дата през 1905 г. по инициатива на 27 пожарни команди от страната се провежда първият Пожарникарски събор в България, на който се взема решение за обединение в национална служба по модела на развитите европейски държави.

Новият автомобил "Ивеко" с вместимост 3000 л вода
Инж. Шайлеков показва оборудването на автомобила
Малкото "Ивеко"
ПРИДОБИВКИТЕ всъщност са две – два нови модерни пожарни автомобила; машините са марка „Ивеко”, а специализираното им оборудване е на водещата немска фирма „Магирус”. „Дочакахме да видим чисто нови пожарни автомобили в Троян, защото никой от настоящите колеги не е виждал такова „чудо” тук”, коментира инж. Шайлеков. А усмивката в казаното е разбираема – от дълги години троянската Пожарна се опитва да се сдобие с нови автомобили и да облекчи ежедневните си главоболия с досегашния си пределно амортизиран автопарк от соцвремената („Зил”, „Татра” и подобни, общо пет машини според нормативните изисквания за служба като нашата). Едното от новите „Ивеко” е голямо – с обем на резервоара за вода от 3000 литра плюс 300 л пенообразувател; другото е малко – с параметри съответно 1000 л и 100 л. Инж. Шайлеков обясни, че новите автомобили са доставени чрез спечелен от МВР проект по европейската Оперативна програма „Регионално развитие”, а козът на нашата служба бил, че сме в горски район (два автомобила получили и огнеборците в съседния Тетевен).

ДРУГ АКЦЕНТ в казаното от инж. Шайлеков бе за многото отличени по повод празника служители на троянската служба. С писмена похвала от директора на РДПБЗН – Ловеч инж. Кацарски е награден екипът, извършил успешната спасителна акция на катастрофирал автобус с четирима пътници между селата Дебнево и Бериево. Единият от пасажерите бил в тежко състояние, а друг - заклещен от огънат прозорец на пропадналия в крайпътното дере автобус, но спасителите от РСПБЗН – Троян се справили блестящо с тежката ситуация. Отличените са Пенко Пиперски, Бойко Краевски, Калин Василевски и Цветослав Лъчовски. Награден е и най-младият в състава на службата – Диян Семерджиев, за доказан висок професионализъм, ентусиазма му и силното представяне в отбора по пожарноприложен спорт. Личният състав на РСПБЗН – Троян е 30 души, а 11 са служителите в подразделението (участъка) в Априлци.

Троянски огнеборци в акция, сн. Петър Петров
ИНЖ. ШАЙЛЕКОВ и колегите му представиха и отчета за работата на РСПБЗН – Троян през 2014 г. За радост жертви в пожари няма, въпреки че  броят на произшествията бележи лек ръст (266) в сравнение със средното за предходния 5-годишен период (247). В тази връзка за отбелязване е участието на четири екипа (16 души) от РСПБЗН – Троян в спасителните дейности след жестокото наводнение в гр. Мизия. Троянци работили в наводненото селище общо една седмица и професионалните им действия са оценени високо; „Имаме готовност да изпратим и нови екипи в пострадалите райони”, заяви огнеборец №1 на Троян.

СЪБИТИЯТА по време на празничната седмица са обичайните: среща с ръководството на Община Троян и разговор по проблемите на пожарната безопасност (8 септември); ден на отворените врати в РСПБЗН и приемни за гражданите с открити телефони (8-9 септември); изложба на рисунки с противопожарна тематика в сайта на службата (8-14 септември); среща със служители ветерани (10 септември); демонстративни занятия в детските градини „Здравец” и „Мир” (10 септември); празничен водосвет (11 септември); поклонение на лобното място на мл. лейт. Пламен Банков, загинал при изпълнение на служебния си дълг (12 септември).

Т21

Още по темата:

7 коментара:

Анонимен каза...

Ей, супер новина, връх на журналистиката! Няма що! А, че Троян е заприличал на луната - нищо! А, че идва зима и тези ями ще се пълнят с вода и после ще се заледяват - нищо! А, че СМР - тата по проекта Воден цикъл трябва да приключат в края на октомври - нищо! А, че сме заплашени от санкций, и то много повече от 4-те милиона на Минак, пак - нищо! Ама иначе имаме нови пожарни и сме се ухилили, като тикви. Явно на Г.Маринов козирката на шапката много му е паднала върху очите, че е сляп за случващото се в града!? А може би не - просто учтиво са го помолили да не смущава червената администрация, да си вее байрака! Ама както са я подкарали, малко им остава. И тогава кой ще оправи града след сътвореното от Донка Къртицата???

Анонимен каза...

Прав си, 1-ви. Но и сега картинката е ужасна - кал и камъни около местата на струпаните насипи и по разкопаните улици.
Кой и как контролира фирмите, защото иначе кметицата е много силна да ходи и да прави забележки на хората, че не си почистили това и онова. Нейните кал и камъни кой ще чисти?

Анонимен каза...

Коментирaщите, прaви сте, aмa товa вaшето е мaлко кaто: Колко е чaсът? Чaсът ли, aми ценaтa нa бензинa питaш ли ме кaк издържaм с три децa и вчерaшнaтa победa нa нaционaлния ни отбор?! Тa с еднa думa, ти къде го чукaш, то къде се пукa.

Анонимен каза...

Хубаво , под платени Публикации , нямаме отношение. Партиите имат пари ,плащат , ние се кефим и си мислим ,че сме велики в този форум , но не ни се дава възможност за самозадоволяване.. Е , убаво , тогава , коментирайте братя под всеки тест , това Редакцията не го забранява. И не забравяйте да пийнете по едно , време е.

Анонимен каза...

Наздраве 4-ти! Нямам нищо против запетайките самозодоволяването!!!

Анонимен каза...

Да са им честити придобивките и дано по малко ги ползват! Та като заговорихте за избори...аз май за ДПС ще гласувам,че поне е симпатяга и кинезитерапевт човека...хубаво мачка:)) ...

Анонимен каза...

Честит празник! Безаварийна работа с новите автомобили ви желая! Иван Иванов

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |