За втора година: Лятно училище по занаяти в Орешак

* И този път училището ще е в два „срока” и ще завърши с изложба по време на традиционния панаир през м. август
Предстоящо
ЗА ВТОРА поредна година Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в с. Орешак ще бъде домакин на Лятно училище по занаяти, научи Т21. Освен до традиционните занаяти – грънчарство, тъкачество и дърворезба, тази година младите участници ще могат да се докоснат до магията на народните танци и рисуването с огън (пирографията). „Целта ни е младите хора да усетят непосредствено духа на културните традиции на района чрез характерните за Троянския край занаяти. Създавайки с ръцете си нещо самобитно и оригинално, младите майстори ще вдъхнат нов живот на богатото ни културно наследство”, коментира директорът на културната институция Иван Чакъров.

ЛЯТНОТО училище по занаяти е част от ангажимента на Националното изложение за насърчаване на визуалните изкуства, като изработените произведения ще бъдат експонирани в една от залите на комплекса. Изложбата на младите таланти ще се открие на 16 август (12:00 ч.) и ще е част от културните събития, съпътстващи традиционния панаир на занаятите „Орешак 2014”. Панаирът в Орешак е свързан исторически с честванията на храмовия празник на Троянския манастир „Успение Богородично” (Голяма Богородица, 15 август) и посреща хиляди гости от страната и чужбина.

По време на Лятното училище в Орешак, 2013 г.
МИНАЛАТА година лятното училище в Националното изложение се проведе в два „срока” и се включиха деца от 6 до 15 години от София, Плевен, Троян, с. Черни Осъм и с. Орешак, а от „занаятчийската” ваканция в Орешак, съчетала по чудесен начин полезното с приятното, останаха предоволни и те, и родителите им. Тазгодишното Лятно училище по занаяти също ще е в две части - от 7-ми до 11 юли и от 21-ви до 25 юли, занятията ще се водят в четири от изложбените зали, а кандидатите да се включат трябва да са на възраст от 10 до 15 години. Информация за условията на участие и записване може да получите на телефони 0888/008411 и 0695/28-16.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |