„Сватбен спомен” в Музея

* Кралица Виктория първа облякла бяла сватбена рокля (1840 г.), папа Николай I с декрет от 860 г. налага брачните халки * „И нека на вашата трапеза винаги да има място и сърце за още двама –
 за Бог и за добър приятел”
Горчиво!
Войнишка сватба, Музей на занаятите, 18 юли 2014 г.
СЛЕД КАТО за три години организира пет сватби, първата бе на 30 юли 2011 г., и спечели овациите на всички, сега (в петък, 18 юли, от 18:00 ч.) Музеят на занаятите в Троян откри изложбата „Сватбен спомен” – автентични троянски сватбени „артефакти” от различни епохи (костюми, снимки, покани, сувенири, аксесоари). Вернисажът започна с увлекателен разказ за сватбата през вековете - от древността до наши дни, с много любопитни подробности за облеклото, ритуалите и т.н.; а гвоздеят тук бе дефилето, представящо на живо различни сватбени облекла.

Посрещачите на входа на музея
Трите уреднички разказват за сватбата
Три от дефилиращите сватбени двойки
Другите три "ретро" двойки
След откриването на изложбата
„ПЕТЪК вечер е и вероятно всеки има своите планове за хубава почивка и забавление. Радваме се, че сте в музея и че събитието в него явно е част от тях. Изложба за сватбите през месец юли. „Недопустимо!”, биха възкликнали етнолозите. Но няма причина за подобни страстни емоции. Отлично знаем, че според българската традиция сватбата се прави през зимните месеци, защото тогава просто няма какво друго да се прави”, бяха уводните думи на директорката на Музея Елеонора Авджиева. След което уредничките Десислава Вутова, Нина Димитрова и Венета Керешка с нескрито пристрастие към темата ни разказаха за сватбата, у нас и по света, от Елада, Вавилон и Рим до наши дни. Публиката пък, от невръстни малчугани и тийнейджъри до баби и дядовци, с интерес изслуша това въведение към темата.

ОТ РАЗКАЗА на трите уреднички научихме, че гражданският брак у нас е наложен след политическите промени през 1944 г., дотогава бракът е бил само църковен. И в миналото, а днес още повече голямо внимание се обръща на датата и месеца на бракосъчетанието, иначе казано – открай време младоженците се влияят от астрологичните прогнози и суеверия. Традицията на годежа пък идва от римския папа Инокентий III, който през 13. век въвел период на очакване между годежа и сватбата. През 15. век се наложила модата на годежните пръстени с диаманти; а у нас в миналото годежният пръстен бил допълван от наниз жълтици. Бялата булчинска рокля се възприела в Европа от началото на 20. век, като бяла сватбена рокля за пръв път облякла английската кралица Виктория през 1840 г. Брачните халки са узаконени с декрет от папа Николай I през 860 г., но брачни халки са се носели още в античността.

И В СЪВРЕМЕННАТА българска сватба се възприема, че на този специален ден булката трябва да носи нещо ново, нещо старо, нещо синьо и нещо назаем. Което вярване води началото си от Викторианската епоха (19. век) в Англия, когато е звучало така: „Нещо ново, нещо старо, нещо синьо, нещо назаем и сребърна монета в нейната обувка”. Старото е връзката на младоженката с нейното семейство – обикновено е старо семейно бижу; новото символизира светлото бъдеще – новата булчинска рокля; назаем, каквото и да е – знак, че семейството и приятелите й винаги ще са с нея; синьото е стар символ на вярата и верността – синя лента в косата на булката; сребърната монета – за да бъзе животът на младоженците богат и щастлив.
Снимка за спомен на входа на музея

БУЛЧИНСКИЯТ букет пък датира от стара Елада и е бил символ на плодородие; от САЩ в по-ново време идва обичаят за хвърляне на булчинския букет и поверието, че която девойка го хване, тя ще е следващата булка. А месецът след сватбата да се нарича меден идва от древен Вавилон – където бащата на булката давал толкова медена бира, колкото можел да изпие зетят. Интересна новост е празнуването на годишнините от сватбата. Първата е памучна/басмена (1 г.), следват дървена (5 г.), медна (7 г.), тенекиена (8 г.), сватба на розите (10 г.), дантелена (13 г.), стъклена (15 г.), порцеланова (20 г.), сребърна (25 г.), перлена (30 г.), ленена (35 г.), рубинена (40 г.), сапфирена (45 г.), златна (50 г.), диамантена (60 г.), благодатна (70 г.), коронна (75 г.).

Г-жа Генкова припомни пожеланието към младоженците
СЛЕД ДЕФИЛЕТО, наградено с много овации, думата бе дадена на един много специален човек за младоженците в Троян – Маргарита Генкова, която вече повече от 20 години води гражданския ритуал и стотици млади хора свързват този празничен ден с нейната усмивка и запомнящи се пожелания. А тези пожелания не са протоколни, съчинени са специално и г-жа Генкова ни ги припомни: „Мили млади хора, какво е нужно на човек, за да бъде щастлив? Запомнете седем неща: хляб и дом, вода и огън, любов и свобода и деца, които да осмислят всичко останало. Нека в дома на вашата любов винаги да грее огън – за да е топло и светло; винаги да е пресен хлябът на разбирателството; свободата да е стопанин, а не гост. И нека на вашата трапеза винаги да има място и сърце за още двама – за Бог и за добър приятел”.

Т21
 
Още по темата:

4 коментара:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Адмирации за инициативата. Не ми става много ясно изпълнението до каква степен е адекватно, но щом се прави нещо в гр. Троян за добро аз го подкрепям. Това, което ме притеснява за пореден път е, че инициаторите са повече с пъти повече от гостите :( Няма матРял в този град, няма : (((

Анонимен каза...

Следващия път ще се венчая за ТЪЩАТАААААААААААААААА.....................А!!!!!!!!!!!!!!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |