100 години Троянска популярна банка

Уважаеми 
съкооператори,

Обръщам се към вас, наследниците на ония 117 занаятчии, търговци и интелигенти, които на 6 юли 1914 г. основават кооперативното сдружение „Троянска популярна банка” (ТПБ). Драги съграждани, всички ние днес имаме основание да се гордеем с постигнатото през тези 100 години и особено в периода до 1951 г. От първата следвоенна година до закриването й през 1951 г. ТПБ бележи непрекъснат възход по чисто банковите си показатели и е гръбнак на развитието на икономиката в Троян.

ЦЕЛИТЕ, които си е поставило сдружението при основаването, са:
1. Да достави на членовете си евтин и лесно достъпен кредит за занаятчийски, дребнотърговски, земеделски и дребнопромишлени нужди;
2. Да улесни и развие спестовността;
3. Да съдейства и посредничи за необходимите оръдия и материали, за нуждите на членовете си и да улеснява продажбата на производството им, без да ангажира за това свои средства;
4. Да разпространява знания за модернизиране и засилване занаятите, търговията и промишлеността със средствата на специално учредените за това фондове.   

НО НЕ ТОВА Е, което прави банката „Популярна” сред нейните над 3592 член-кооператори през годините, сред мало и голямо, особено през 30-те години в тогавашния Троян. Нейните ръководители я превръщат в значима институция с решаващо за града ни значение в културното му, стопанско и социално ежедневие. Ръководствата на банката пораждат и са в основата на реализацията на значими идеи и проекти, какъвто е Водният синдикат и пълната електрификация на града и околията, учредяването на занаятчийски кооперации, от които израстват големите предприятия на индустриален Троян, постоянната занаятчийска изложба и много други.

НА 16 ОКТОМВРИ1992 Г. се възстановява Троянска популярна банка от 10 членове на първата ТПБ с председател на Управителния съвет Минко К. Райковски. С това Кооперацията цели да продължи дейността на своите предци в съвременните условия, развивайки кооперативната идея в Троян. През последвалите десетилетия ръководните органи на днешната ни кооперация положиха много усилия за възстановяване на  собствеността, за увеличаване на дяловия капитал, за проучване опита на други възстановени сдружения, за открояване на възможните дейности, съобразявайки се със съвременните реалности.

КАТО ПРАВОПРИЕМНИЦИ и наследници, за да сме достойни за делото на първостроителите, не бива да се отклоняваме от целите, формулирани от тях в първия устав, защото те са особено актуални в наше време. Всеки един от нас днес може да изпитва чувство на гордост като продължител на идеите и целите, които са в основата на създаването и развитието на ТПБ. Нека нищо не помрачава синовната ни гордост  от постигнатото от бащите и дедите ни, а децата и внуците ни имат основание да се гордеят със стореното от нас, когато празнуват следващите юбилеи! 

ЧЕСТИТ юбилей! Честит празник!

Цанко Спасовски,
председател на УС на Троянска популярна банка

14 коментара:

Анонимен каза...

С дедите си се гордеем ,но идея нямаме с какво се занимавате днес вие които сте в УС на ТПБанка?

Анонимен каза...

Този от снимката е добре да го сложиш за плашило от гаргите. Не го е срам , източи кооперацията и ще я затвори. Мошеник от класа.

Анонимен каза...

Моля, ако някой знае телефон за връзка с банката - нека го напише. Искам да направя една справка, а не откривам адрес и телефон за контакт, а и от известно време не съм в Троян.

Анонимен каза...

Когато чета за тези Троянци създали ТПбанка си мисля, защо няма такива и сега!?

Анонимен каза...

Няма кооперация, на 100-та годишния юбилей този разбойник и шайка малоумници като Владо -пениза , я затвориха. Няма офис, не може да се влезе в ресторанта, собственост на кооперацията.

Анонимен каза...

Изгониха го от СА -Свищов, а от Кооперацията кога ще го изгоните?

Анонимен каза...

Справедливи коментари за честит юбилей!!!Моля ви,махнете поне снимката - ще повърна...

Анонимен каза...

Некадърен, но много нахален и умее все да се нагажда.

Анонимен каза...

Голяма злоба и завист в този град брей!!!

Анонимен каза...

Скрийте го този от снимката,че плаши децата и бабите. То други няма в този град.

Анонимен каза...

И къде беше 100 години тази банка,или изведнъж се появиха да си реституират имотите и да печелят от наеми?!

Анонимен каза...

Цаню каквото е подпухнал, все едно цяла седмица е бдял на казана...:) :) :)

Анонимен каза...

За юбилея нека отчете колко пари открадна,за да си поднови автомобилния парк? Той няма какво да отчете, защото нищо друго не е направил. Похарчи парите на кооператорите, натрупа огромни вземания ,които няма да се върнат никога. Затова му ръкопляскате,драги душици, с мизерни пенсии. Такива, като този от снимката, съсипаха и държавата ни ,която Вие изградихте.

Анонимен каза...

rabotih v restorant balgaria bez trudov dogovor pri ivan naidenov i katose razboliah senalogi dame naznazi pone dasi vzimam bolniznite radvamse,ze gozatvoriha restoranta dano nego otvoriat nikoga.tam razbrah,ze moge 3godini da se raboti i bez trudov dogovor

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |