След пороя в Голяма Желязна

* Кольо Кацаров: Бабата не е пострадала, не се е качвала по печката и не е бягала към втория етаж * Най-сериозната щета - пропадането на мост по пътя към яз. „Сопот”, измъкват блокирани рибарски автомобили

зам.-кметът Кольо Кацаров
Екшън

„ВОДАТА наистина е стигнала метър-метър и нещо, но въпросната къща е с висок зид и здрава врата и вътре не е проникнала нито капка. 83-годишната жена в къщата изобщо не е пострадала, не се е качвала по печката и не е бягала към втория етаж, каквато информация се появи в някои медии”, коментира пред Т21 последствията от пороя, излял се в четвъртък привечер (24 април) над троянското с. Голяма Желязна и съседните тетевенски села Малка Желязна и Български извор, зам.-кметът на община Троян Кольо Кацаров.

„СЛЕД КАТО получихме сигнала, около 19:00 ч., веднага тръгнахме към мястото с началника на РСПБЗН - Троян гл. инсп. Иван Шайлеков, а преди нас замина една пожарна кола. Когато пристигнахме, нямаше и следа от наводнение, само един велосипед в двора бе засипан с кал, а бабата беше много добре и ни разказа разни други работи, от миналото”, допълни г-н Кацаров. Зам.-кметът ни обясни и причината за „пресиления” сигнал, подаден от кмета на селото Иван Христов – той (г-н Христов) бил на мястото, точно когато дошла най-голямата вода и видял, че споменатата къща е „затисната”, оттам уплахата и своевременната реакция.

ОБАЧЕ щети от краткия, но изключително интензивен валеж (споменават се 80 л/кв. м, придружени от силна градушка) в Голяма Желязна има. Наводнени са мазетата на 20-тина къщи, съсипани са градини и други посеви, има кални наноси по улиците и в дворовете, щети има и от градушката. Но твърденията на местни жители, че „такова бедствие в селото не е имало от 70 години” (цитатът е по БНТ), изглеждат преувеличени.

НАЙ-СЕРИОЗНАТА щета е пропадането на мост по пътя към яз. „Сопот”, пострадал от прииждането на малката рекичка Топля, която се влива в язовира. Мостът пропаднал и блокирал пътя на 4 коли на рибари, които обаче не се притеснили изобщо от случващото се и си продължили заниманията с въдиците. В крайна сметка на помощ бил извикан багер от ОП „Комунални услуги” (Троян), а строителна фирма, работеща в Троян, изпратила един камион „Камаз” с минералбетон и с дружни усилия автомобилите били измъкнати от „капана”. Пораженията по моста се уточняват, а Община Троян готви искане за финансиране на ремонта от Комисията за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към МС. 

ЯЗОВИР „Сопот” (винаги сме се чудили, чудят се и други, защо язовирът при Голяма Желязна се нарича „Сопот”, а не „Голяма Желязна”, но това е друга тема – бел. Т21) е в добро състояние и опасност от преливане няма, съобщи областният управител Милко Недялков. За разлика от яз. „Малка Желязна” край едноименното село в община Тетевен, който се нуждае от обезопасяване и заради който бил наводнен и за известно време блокиран пътят София – Варна, при разклона за с. Малка Желязна.

Т21

* Заб. Снимките на пострадалия мост в с. Голяма Желязна са направени
от инж. Кънчо Петков от отдел „Строителна и инженерна инфраструктура”
в Община Троян.

8 коментара:

Анонимен каза...

Така лежерно-закачливо написано не ми се връзва със снимките! Изглежда сериозно и не е за шега! С природата шега не бива!

Анонимен каза...

г-н Кацаров, не става така драги. Не ви е това социализма, нито началото на 80-те. Моля Ви като трезво мислещ човек. Предайте поста на човек, който има енергията, волята и силата за тези неща!

Анонимен каза...

Трезво ?Кольо изкара ли абълковата,бе?Мойта пусна доволно от калвадоса!

Анонимен каза...

* Заб. Снимките на пострадалия мост в с. Голяма Желязна са направени
от инж. Кънчо Петков от отдел „Строителна и инженерна инфраструктура”
в Община Троян.

Моля, инж.К. Петков да направи снимки и на друг пострадал от пороите мост и най-сетне да се вземе решение и за него- въжения мост в началото на с. Терзийско лежи в реката, но въжетата още стоят .

Анонимен каза...

С тези комунистически динозаври, обсебили доживотно де що има в политика и икономика, много скоро ще стигнем "светлото бъдеще".

Анонимен каза...

Пенсионерската дружина работеща в общината начело с кака Доца и знаменосеца пенсионер Кацаров ще "оправят" моста. Ура! Да живей!

Анонимен каза...

Пенсионерска дружина мост повдига.

Анонимен каза...

Вижте в фейсбук профилите на :
Орлин Александров
Снежа
Юлиан Радионов
и тогава ще говорим има ли проблеми или нищо(малко дъжд).На хората къщите са наводнени,протекли и други нещастия

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |