Празникът на сланината и греяната ракия – за четвърти път

* Намерили са нещото, с което са уникални и неповторими - това, което туристите нито ще търсят, нито ще намерят в Банско,
 Боровец или Пампорово
В Априлци
СПОРЕД църковните повели след Неделя Месопустна (Месни Заговезни, 8 седмици преди Великден, тази година на 23 февруари) се пости повече от 50 дни. А през тази неделя се заговява, прави се богата трапеза с много месо. Вече за четвърта поредна година в Априлци Месни Заговезни се отбелязва с атрактивния Празник на сланината и греяната ракия. И с всяка изминала година гостите за празника стават все повече. Отразяват го централни новинарски емисии на една от най-гледаните български телевизии - бТВ. А това е така, защото в Априлци са направили една много важна крачка напред. Намерили са нещото, с което са уникални и неповторими - това, което туристите нито ще търсят, нито ще намерят в Банско, Боровец или Пампорово. Без да имат особени претенции, правят всъщност едно много добро събитие. Гостите на курортното градче го харесват. Даже получават повече, отколкото са очаквали.

ТУК, на Празника на сланината и греяната ракия в Априлци, я има обикновената веселба, която май много ни липсва. Улисани в напъните да се творят значими и възвишени дела, можем да забравим простичките удоволствия. Но туристът очаква да намери в градче от калибъра на Априлци точно това - кулинарни щандове пълни с автентични балканджийски специалитети, топли усмивки и непринудена обстановка. Естествено и греяната ракия, сгрявала поколения балканджии. И този път стана много хубаво - пълно с усмихнати хора, тукашни и гости от близо и далече. А който не е бил на празника, ще може да усети магията му чрез великолепните снимки на троянския фотограф Петър Петров.

КАКВО имаше на 4-ия Празник на сланината и греяната ракия в Априлци? Казах вече – имаше го най-важното, непринудената атмосфера, народната веселба. И по-конкретно. Няколко кулинарни конкурса: единият, за най-вкусна и крехка домашна сланина, бе спечелен от 19-годишната Вероника Христова, наградата – 20-килограмово живо прасенце плюс грамота; друг – за ястия със сланина и домашни мезета за греяна ракия, тук богатството на представените изкушения бе неописуемо и както казват бабите „става с виждане”, и с опитване, ще добавим ние. Специално внимание заслужава кулинарната атракция – т. нар. Бабина гозба, която бе приготвена на живо в специален огромен 80-литров тиган с диаметър 1,5 м, дарение от Ана и Младен Пелови; деликатесът глътна 500 яйца, 20 кг сланина и 30 кг праз лук и изкуши стотици гости, които можеха да опитат безплатно. Наред с Бабината гозба имаше безплатна почерпка и с други две хитови местни манджи – 50 л прясно сварен боб в гърне със сланина и 1000 шишчета, в които основната мръвка бе... сланината. Вкусно!

ИМАШЕ и по-други неща. Конкурс за детска рисунка на тема „Моят зимен град Априлци”; картините на младите майстори на четката бяха подредени в читалищното фоайе. Богата развлекателна програма; изпълнителите – групи от Априлци, София, Троян и Лесидрен, свириха, пяха и танцуваха с много настроение и хъс. И накрая да не пропуснем да кажем голямо браво на инициаторите и главни организатори на празника – Дончо Пачников и Пешка Ковачева, председателят и секретарят на местното Народно читалище „Светлина – 1895 г.” (кв. „Ново село”). До догодина!  

инж. Иванка Църова
Снимки: Петър Петров

Още по темата:

13 коментара:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Ееееййй,не се научихте да пишите на БЪЛГАРСКИ,борджуков трий ги тез кили и кукувалки веднага...аман от неграмотници.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Ама и ти , 2-ри , си такъв грамотник , че срам ме хваща.

Анонимен каза...

ГОЛЯМА ПРОСТОТИЯ ! ГЛЕДАМ В МОМЕНТА ПО БТВ САМИЯ "ПРАЗНИК" В АПРИЛЦИ...МЕСТНИ ПИЯНИЦИ СА ЗАСТАНАЛИ ПРЕД КАМЕРАТА И ВАЖНО ОБЯСНЯВАТ КОЛКО "НАРОДНА" Е ТРАДИЦИЯТА И КОЛКО "ВЕЛИК" ИМ Е ПРАЗНИКЪТ...РАЗБИРА СЕ ПОДПЛАТЕНО С "НАРОДНА МУЗИКА" (РАЗБИРАЙ ЧАЛГА)

НАРОД, КОЙТО НЯМА ПРАЗНИК НА КНИГАТА, НО ИМА ПРАЗНИЦИ НА "СЛИВАТА", "СЛАНИНАТА", "ГРЕЯНАТА РАКИЯ" И ПР. ПРОСТОТИИ Е ОБРЕЧЕН !

Анонимен каза...

Глупости говориш 5

Анонимен каза...

koи са официалните гости на този празник? защо мълчиш, генади?

Анонимен каза...

Хм, сега разбирам, че неможе да мине празник без официални гости !
Предполагам неможе и без поздравление от ЦК на БКП - да се затвърди и подчертае ръководната роля на Партията в правенето на сланина и нейното хапване !

Анонимен каза...

дебелогъзите гости мажат филиите с мас а приказките за ЦК на БКП са хвърляне на прах в очите за наивници които пак трябва да гласуват за некадърници и калинки

Анонимен каза...

Официалните гости нямат значение,нито роля.

Анонимен каза...

Не Генадий е писал тази статия, за да го питате за официалните гости, а Ванчето Църова. А тя що чини там, че и журналист го раздава?!

Анонимен каза...

Алоо,4-тия срамежливко,че с какво е неграмотно изказването на 2-ри,та се срамуваш,със това,че ПРАВИЛНО призовава да се пише на български ли,ако тее срам от българския език напусни държавата през село Резово ,там ще ти излекуват срамът веднага .

Анонимен каза...

Браво , 12-ти :кратък,точен,ясен и много-много прав.........!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |