Много медали, много радост

* Отборът на „Хемус” (Троян) – 10 момичета, 17 медала; отлично представяне и на тримата ветерани – още 11 медала
 
Ски ориентиране, ДП
Отборът на СКО „Хемус”(Троян) преди ДП по ски ориентиране, 2014 г.
СНЯГ, сняг, сняг. Толкова мечтан за децата и толкова дефицитен тази година. Но ние вече сме на сняг, вярно, не е колкото миналите сезони, но все пак искрено се радваме. Ние – това е отборът на Спортен клуб по ориентиране „Хемус” (Троян). А мястото е високо в Родопите, районът край язовир „Широка поляна”, символ на много сняг (аз не помня година с по-малко от метър) и символ на българското ски ориентиране – много поколения са се състезавали тук и много международни прояви помни този район. Но кризата със снега тази година е и тук, едва 10-20 см и си личи как бързо се губи. Малко, но го има и ние сме оптимисти (въпреки малкото тренировки и то предимно „сухи”), вярвайки в принципа, че доброто си е добро.

Медалистките ни във възлрастовата група Ж-12
Медалистките ни в група  Ж-14
Медалистките ни в група Ж-18
ЗА ПРОЛОГ – надпревара за купата на БФО (Българска федерация по ориентиране). Момичетата малко са притеснени, но третото място и купа в отборното класиране ни радва и дава увереност за следващите стартове. А те са сериозни – Държавното първенство по ски ориентиране, заради които сме тук. Отборът ни е малък – само 10 момичета, някои от тях дебютантки, плюс 3-ма ветерани. Състезанието се провежда в съкратен вид, условията го налагат; но забравяме обективните несгоди и се настройваме за добро пързаляне и победи.

И ТЕ (ПОБЕДИТЕ) не закъсняват, звънът на медали се чува отвсякъде. Най-щастливи естествено са най-малките – не се уплашиха, бягаха със самочувствие, и за наша радост започнаха чудесно, надяваме се, дългия си път в ориентирането. Златни медали за щафетата ни в група Ж-12 – Десислава Маринова, Цветомила Каридова и Веселина Христова. Радост, емоции, мисля, че дори спаха с медалите; разбираемо, та те са само на 10-11 години – поздрави и пожелания за нови успехи!

ПО-ГОЛЕМИТЕ, вече доказали се, приемат успехите и поздравите спокойно и с достойнство. С по 4 медала за Вяра Данчева (Ж-14) - два златни, сребърен и бронзов, и  Габриела Костова (Ж-18) - златен, два сребърни и бронзов; точни, бързи и всеотдайни през години, сега също взеха това, което им се полагаше. Елица Досева (Ж-18) ни изненада приятно с пълен комплект медали - злато, сребро и бронз. Сребърни медали спечелиха и Биляна Доневска, Цветослава Маринова и Моника Костова. Много медали и много радост – просто доказахме, че сме много добри. А общата равносметка – тези 10 момичета спечелиха 17 медала (7 златни, 7 сребърни и 3 бронзови). Чудесно и честито!

Ветераните, отляво - Христо, Мартин и Мариян
ЧАСТ от отбора ни бяха и трима от „старите кримки” – врели и кипели в битки през годините и имащи да уреждат стари сметки. Те бяха пример за малките и се отчетоха подобаващо. Председателят на клуба Мариян Данчев бе повече от убедителен в своята възрастова група – 4 златни медала. Христо Василев също спечели 4 медала (златен, сребърен и два бронзови), а доайенът Мартин Коев – 3 (златен, сребърен и бронзов). Ветераните прибавиха към актива на отбора общо 11 медала (6 златни, 2 сребърни и 3 бронзови). Още един път – чудесно!

След състезанието - много медали, много радост
ЗА НАС зимата завърши успешно, здравей летен сезон. И очакваме към СКО „Хемус” да се присъединят още троянски малчугани – за да усетят магията на спорта, да заобичат ориентирането и да се научат да побеждават.

Венелин Иванов, треньор в СКО „Хемус”

*****
Бележка на редакцията 

* Станимир си подари 4 златни медала за рождения ден, мъжката щафета на „Ски Хемус” (Троян) - сребърна

 В спринта - злато за Тачо, сребро за Николай и бронз за Ивайло
Към троянските успехи на двете състезания - за купата на БФО и Държавното първенство 2014 г., трябва да прибавим и безапелационните победи на световната звезда и безспорен №1 у нас в ски ориентирането Станимир (Тачо) Беломъжев. Броени дни преди 26-ия си рожден ден (16 февруари, ЧРД на патерица! - бел. Т21) Тачо си подари златните медали във всичките четири индивидуални дисциплини в елита при мъжете - спринт, средна и дълга на ДП и бягането на 2,4 км за купата на БФО. Беломъжев се състезаваше за другия наш клуб - „Ски Хемус” (Троян), чийто председател е баща му Иван Беломъжев. Щафетата на  „Ски Хемус” в състав Мартин Нанков, Милен Димитров и Станимир Беломъжев допълни отличното троянско представяне - второ място след първия състав на „Браун тим” (Велико Търново).

Любопитното е, че вицешампион във всичките индивидуални стартове е друг известен бегач, свързан с Троян - Николай Димитров ( „Браун тим”), който е женен за Стефания Беломъжева, сестрата на Станимир. Тя също участва и спечели две титли в елита при жените - в спринта и дългата дистанция, плюс едно второ място в средната дистанция. В спринта при мъжете пък на почетната стълбица имаше още един земляк - с бронзовия медал се окичи Ивайло Иванов (синът на треньора Венелин Иванов), който живее във Варна и бяга за варненския клуб „Бегун”.

Т21

 Още по темата:

4 коментара:

Анонимен каза...

Браво!

Анонимен каза...

Браво!

Анонимен каза...

Голямо БРАВО !

Анонимен каза...

а бе... от ветераните ще да е маята.....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |