Троян се поклони на Левски

* В речта си кметът припомни завета на Апостола за етническа толерантност и равноправие
„И твоят един син, Българийо...”

ВНУШИТЕЛНО множество троянци - доста повече от миналата и предишни години, млади, стари, дошли под строй (ученици, официални лица, общинари, военни) или неорганизирано, водени от любовта - се поклони на Апостола Левски в деня, когато отбелязваме гибелта му и пътя към безсмъртието (19 февруари). Мястото бе обичайното – при паметната плоча (пресечката на ул. „Васил Спасов” и ул. „Васил Левски” до Малкия пазар), където се е намирал ханът на Василчо Спасов, в който през 1869 г. Левски основава Троянския революционен комитет.

МНОГО истинско бе тазгодишното тържество – стегнато, с премерено ученическо участие, с реч на кмета, в която имаше актуални послания, с ефектното присъствие на трима гвардейци от местното дружество „Традиция”, изпълненията на живо на Общинския младежки духов оркестър, грамадата венци и букети и станалият неизменен левскарски финал (поднасяне на венец от тукашния фен клуб на ФК „Левски”).

КАКВИ бяха посланията в кметската реч на г-жа Михайлова? Основното – че Апостола ни е оставил завета за етническата толерантност, за равноправието на всички в свободна България, който завет не бива да забравяме („Ние не гоним турския народ, нито вярата му, а - царя и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и самите турци”, четем в писмо на Левски до карловски чорбаджия – бел. Т21). И още – че в идеите на Левски общественото движение напред е неделимо от просветата и културата, което важи и днес, и всякога.

С ТРАДИЦИОННИЯ вечерен концерт (18 февруари, салона на троянското читалище) завърши десетневката, посветена на патрона на най-голямото троянско училище СОУ „Васил Левски”. Спектакълът този път бе под мотото „70 години с твоето име, Апостоле” и бе посветен на школския юбилей. 

Т21

Още по темата:

Още снимки от събитието: 


16 коментара:

Анонимен каза...

През 1969 година Левски не основава нищо.

Анонимен каза...

"Не само нас, но и самите турци"- След толкова години същите проблеми. На един огън се печем-българи, турци, роми!!!

Анонимен каза...

Мястото бе обичайното – при паметната плоча (пресечката на ул. „Васил Спасов” и ул. „Васил Левски” до Малкия пазар), където се е намирал ханът на Василчо Спасов, в който през 1969 г. Левски основава Троянския революционен комитет.

...1969г. :) :) :) :) Алоооооо, Земята вика Т21!...:):):):)

troyan21 каза...

До №№1,3: Бдителни сте. Благодарим за забележката. Поправихме. :)))

Анонимен каза...

1ви що се изказваш неподготвен?!Основава,основава и още как... През сезон 1969/1969 година Левски бие ЦСКА със 7-2 с три гола на Гунди!!!Да живее Левски!!!!!

Анонимен каза...

5 - ти, Апостола и ПФК /"К"-то е от Комунисти-милиционери/ "ЛеWCки" нямат, нямали са и няма да имат нищо общо...,но ти го знаеш, иначе нямаше да петниш името му...

Анонимен каза...

6-ти нещо си се объркал или въобще не си се оправял?ФК ЛЕВСКИ е създаден през 1914г., а е обединен НАСИЛСТВЕНО с отбора на МВР-Спартак на 19.01.1969г. само два месеца след победата със 7-2 за която колегата ти писа.

Анонимен каза...

До 5и и 7и запалянковци Мноого лошо ви е удряла топката по главите,момчета...Малко ли са ви спортните сайтове,ами и тук...

Анонимен каза...

Бе и ти си си падал на канчето,ма никой не те обвинява...

Анонимен каза...

много ТАПАнари,много!!!

Анонимен каза...

Как се връзва само материала за Левски следматериала за пу..ата!!!!

Анонимен каза...

Връзва си идеално.След Апостола, Ботев и Бенковски днес начело на обществените дела са застанали едни големи п.тки!!!

Анонимен каза...

Копирам едно мнение от предната тема за путките........"Престъпната Клика - БСП/ДПС/Атака, лека полека бута страната към Гражданска война. Узурпираха властта с нечувана манипулация, с помощта на Главния Прокурор и най-отвратителната твар раждала се по тези земи - Капута Бареков.В момента се извършва чудовищен геноцид над етническите българи - от една страна - необезпокяваните от еничаря Цветлин Йовчев Амфетаминов, цигански орди, от друга - превръщането на България в турска провинция от Доган и верните му продажни кучета, с активната помощ на Станишевци и Сидеровци - Банда национални предатели, заслужаващи разстрел.''...............и искам да попитам след като нашата мила кметица подкрепи официално и застана зад тях всички споменати по горе ,какво търси и с какви очи произнася речи пред паметника на ЛЕВСКИ .За мен лично е същия предател като тях!

Анонимен каза...

И аз съм на твоето мнение 13ти,мисля,че и АПОСТОЛА.,ако беше жив!

."Предсмъртното писмо" на Васил Левски

Байовци,

Ето, че паднах в ръцете на враговете и ще напусна пътя на борбата преди да сме видели края на нашите въжделения. Но с моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите, така щото да не изгубят смисъл усилията ни. Моята смърт не ще да спре бъдещето ни освобождение, нито трябва да скове сърцата и душите ви. Знайте, че борбата за освобождението ни ще погълне в жертвения си олтар много от вас, но още повече ще погълне борбата след освобождението ни.
Аз не веднъж съм ви казвал: ”Тоз който ни освободи той ще да ни и пороби”. Внимавайте, в народната работа няма шега, освобождението ни трябва да бъде плод на нашите задружни усилия. Вие, които ви грабят, безчестят и лъжат днешните ни управници, не мислете, че работата ни свършва с едното освобождение. Не тя с това започва. Нашето драгоценно отечество, ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи.
Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана. Вярно е, че ние нямаме хора подготвени, но поне имаме хора честни и родолюбиви, които няма да се поколебаят да положат живота си за въздигането на държавата ни. Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате, като слънце пред очите си. Те няма да се поколебаят да посегнат към властта, а вие ще трябва да ги възпрете и да им поискате сметка, кой с какво е помогнал за освобождението ни, и давал ли е пари или казвал нека да стане па тогава.
На такива аз съм им писал и преди ”Днес е момента да си купите живот, които сега се продава, утре не и милиони да давате” Та тези, които покажат разписките с печата на Централния комитет, те нека живеят свободно в отечествeното ни, а другите презрете и отсечете алчните им ръце желаещи властта само за да ви грабят.
За такива злоупотребяващи с народни пари, наказанието е само едно Смърт , смърт и пак смърт, както гласи и уставът ни.
За тези, които петнят името на отечеството ни наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.
За тези, които се възползват от непросветеността на народа ни и го грабят, уж били по-умни и учени, а всъщност лукави и хитри наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.

За тези, които насаждат омраза между хората живеещи в нашето мило Отечество, било на етническа или верска основа, с цел докато се избивате по-между си, те да трупат богатства, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.
За тези, които обещават много, само и само да ги изберете да ви управляват, а после се отметнат от думите си, като кажат, че времената били трудни и те видите ли не предполагали че такова е положението, наказанието е конфискуване на имуществото и изгнание извън пределите на Отечеството ни.
За тези, които под булото на родолюбието, градят закони, а самите те не ги спазват или пък ги използват с цел своето облагодетелстване, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.

Това е което исках да ви кажа, надявайки се, че ще доведете борбата до край. Бъдете силни братя и не щадете силите, нито кръвта си, защото Отечеството ни няма да припише заслугите ви други му, нито пък ще позволи да потънат в забвение. И не забравяйте -Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.

Анонимен каза...

Само дето това писмо е фалшиво!

Анонимен каза...

Сигурни ли сте за годината1869?ь Аз мисля, че Троянския революционен комитет е създаден1871 година.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |