Илиян Пеевски: Тя е най-добрият шофьор на „червения „Трабант”

инж. Илиян Пеевски
На сесията на Общинския съвет в Троян миналия четвъртък (23 януари) кметът Донка Михайлова представи отчета си за изпълнението на управленската програма през 2013 г.. Дебатът бе много остър, но наред с емоциите и политическите окраски се чуха и конструктивни мнения – за, против и по средата. Представяме ви две от тях – на инж. Илиян Пеевски (независим, бивш от „Атака”) и на инж. Владимир Хаджийски (БСП). Т21

-------------

ТРЯБВА ДА ИМА и друга оценка, нещо по-различно от това, което е през последните 25 и 45 години и към което ме върна изказването на г-н Енкин и доклада на г-жа Михайлова – защото съвсем заприличахме на Корейската народнодемократична република, където не може да има друго освен успехи. Аз съм съгласен, не ме разбирайте погрешно, не съм противник, но ще гласувам „въздържал се”. Защо не мога да гласувам „против”? Защото действително това, което каза г-жа Михайлова, е свършено. 

САМО ЧЕ има една малка разлика в моето мислене спрямо това на мнозинството, което е приело онази програма, която днес се отчита, онази програма, която не решава нито един от проблемите на този град. Онази програма, която така е направена, че каквото и да свършиш, все е „на шест”, успехите са без коментар, всичко е абсолютно точно, всичко е абсолютно правилно. И когато имаш една грешно направена програма, с грешно поставени цели, каквото и да направиш, успехът ти е вързан в кърпа.

ПАК ПОВТАРЯМ – след като за 7 години изляхме толкова много европейски средства, защо живеем по-зле?! Някой това да ми обясни. Изобщо не съм съгласен с това, което говорят за бюджета. През 2007 г. местните приходи в бюджета бяха по-големи, отколкото през миналата година. Извинявайте!? Троянската криза си продължава и продължава. И местните приходи, дето казвате, че растат – ами как няма да растат, като толкова пъти вдигнахте местните данъци и такси от 2007 г. насам; аз съм свидетел на 6 пъти вдигане и на такси, данъци, услуги на администрацията, визи, скици, строителни разрешения и т.н. Колко пъти се вдигнаха данъците, а пък местните приходи – едни и същи?!

И ВИ ПИТАМ – като изляхте толкова много пари и толкова успехи постигнахте по европейските програми, защо бюджетът стои един и същ??? От 2007 г. бюджетът стои един и същ, плюс-минус половин милион спрямо едни 17,5 млн. лв. Имам ги разчетите, аз си ги правя, аз не разчитам някой друг да ми ги прави. Дадох ви и един друг разчет от 2007 г. до 2010 г. как вътре в общинския бюджет са потоците на разходите, на заплати и хонорари, които се раздават в общината, това включва учители, лекари, администрация, всички; издръжка на тези институции и тъй нареченият излишък или неизпълнение на бюджета и какво остава за населението. През 2007 г. – 5,8 млн. за заплати, 5,14 млн. за издръжка на институциите, неусвоени около 2 млн. и 4,9 млн. за населението; през 2010 г. – за населението са 2,6 млн., т.е. от 27,6% през 2007 г. падат на 14%, заплатите се вдигат от 32% на 39%, тъй като се вдига минималната заплата, а излишъкът, т.е. неусвояването на бюджетни средства от 2 млн. нараства на 3,55 млн. и на 4 млн. през 2011 г.

И ВИ ПИТАМ – какво ще отчитате, ако няма европейски програми?! Какво ще отчетете по местния бюджет, ако ги няма тези европейски средства. И ние тези общински чиновници за какво ги издържаме – да обслужват населението и да се разпореждат с нашите пари, от данъците на населението, или да работят за Европейския съюз и за съответния ресор в министерския съвет по т.нар. европрограми?! Твърдя и ще продължавам да твърдя, че това е работа, която трябва да се върши извън Общината, това трябва да го върши общинска фирма, акционерно дружество между частник и Общината, нещо подобно, но не и от хората вътре в Общината.

НЕДЕЙТЕ да се хвалите, че сте похарчили готови пари на Европейския съюз, това не е за хвалба. Хвалба е, когато увеличите бюджета и – и затова ви казвам, че са ви сбъркани приоритетите, и предишните бяха сбъркани, и сегашните са сбъркани. Защото тези пари, които инвестирахте, те не носят дивидент за общинския бюджет, пряк или косвен. Защото идва ден, в който ние няма да можем да съфинансираме тези проекти. И аз ви питам – докога ние ще сме хрантутници на ЕС и ще стоим на едно място, това, което касае нас, нашите доходи. Докога ще позволяваме администрацията да се занимава с нещо друго, което не й е работа, макар че вече й стана работа с приетата нова Наредба (Наредбата за съставяне на тригодишна бюджетна прогноза за местните дейности и за съставяне и отчитане на общинския бюджет).

Инж. Пеевски на трибуната в Общинския съвет, 23 януари 2014 г.
НОВАТА НАРЕДБА съгласно новия Закон за публичните финанси, с който общинската администрация е плъзната по пързалката да се занимава с европроектите. Само че? Само че тя оттам не получава заплати, получава заплати да върши друга една работа – местните приходи, обслужване на населението; и ми кажете как ще изпълняват тези си задължения, като общинската администрация се е превърнала в една строителна фирма. Така е. И това не се ли отразява катастрофално на работата и обслужването на гражданите? Отразява се.

И ПИТАМ – защо тогава ние гражданите трябва да издържаме общинските чиновници, това го казвам в техен интерес; защо не им вдигнат заплатите примерно три пъти, след като три пъти повече пари управляват. Защо не им вдигнат заплатите три пъти – аз знам, че ги скъсват от работа по европроектите. Защото това е много работа, но тя на тях не им е работа, поне досега беше така, с новия Закон за публичните финанси вече е друго. Само че оттам не идват пари да компенсират администрацията или да увеличат състава й. Тоест – от една и съща (като численост) администрация, тройно натоварена, страда населението. И когато администрацията сбърка (по европроектите), пак плаща населението. И това се отчита като успех, всичко е успех в тази държава, всичко е успех в тази община...

НО ТОВА не можете да ми обясните – защо при толкова много успехи 25 години, сме на дъното на всички европейски класации. И защо Троян пропада. Не се правете, че не го виждате! Защо аз имам друг прочит на цифрите в отчетния доклад на г-жа Михайлова. Казват, сключили са сделки, голям успех; знаете ли защо са сключили сделки – защото населението разпродава и изчезва от този град, да, но ето как една трагедия я превръщат в успех, това не е нормално. И аз пак питам – абе, не виждате ли какво става?! Докога и колко години ще се лъжем в този Общински съвет?! Не виждате ли, че това не върви?!

ДА, БЕЗСПОРНО г-жа Михайлова е най-добрият кмет, който аз познавам да управлява по този модел, но порочен модел и аз го наричам „червения „Трабант”. Тя е най-добрият шофьор на „червения „Трабант”. Но „червения „Трабант” ще си остане винаги „Трабант”, каквото и да го правиш. И това го говоря от години – че трябва да сменим „автомобила”; защото никого не го топли това, че г-жа Михайлова се оказва добър кмет да управлява една порочна система. От което всички ние ще си патим, докато си затваряме очите

инж. Илиян Пеевски

Още за и от същия автор:

24 коментара:

Анонимен каза...

Хареса ми статията и ми отговори на някои въпроси,само че "Кучето си лае,а кервана си върви"...

Анонимен каза...

Думите на Пеевски тежат и са разбираеми за всеки мислеш.Да, дежурните захвалвачи на Михайлова, ще започнат с безумните си коментари сега..Чудя му се на Владо ,как с едно асфалтиране Михайлова стана успешна?!?!

Анонимен каза...

Подкрепям казаните неща от Илиян Пеевски.

Анонимен каза...

Кухи приказки на един недоволен от всичко и от всички маняк

Анонимен каза...

Не съм фен на Пеевски, но признавам че тия му думи са фундаментално верни: Тя е най-добрият шофьор на „червения „Трабант”. Но „червения „Трабант” ще си остане винаги „Трабант”, каквото и да го правиш. И това го говоря от години – че трябва да сменим „автомобила”; защото никого не го топли това, че г-жа Михайлова се оказва добър кмет да управлява една порочна система. От което всички ние ще си патим, докато си затваряме очите."

Анонимен каза...

Номер 5 кажи кой щеше да е по-добър кмет от Михайлова: Илиян Пеевски,Акимов,Енкин,Сашо Данков,Йордан Данков,Лалю Драголов,Колю Кацаров,Ангел Балев,Красимира Райковска,Венелин Ангелов,Марин Радевски,Светльо Дочков?????????

Анонимен каза...

Абе Лянчо, ти си интересен човек бе! Ми кат ни тъ кефи Трабанта оди на Мерцедес в Германия или на Шевролет в Америката!

Анонимен каза...

"маняк"............и викаш кой клас завършен имаш????????

Анонимен каза...

То пък много трудно да си добър кмет на едни малък провинициален град

Анонимен каза...

9-ти на следващите избори ще гласувам за теб. Ти ще се справиш, но аз пък ще плюя, защото само това мога!!!

Анонимен каза...

Подкрепям казаното от И.П. Докато не се разрешат фундаменталните проблеми и не се промени посоката на движение, всичната "козметика" си остава второстепенна и маловажна, независимо от голямата пропаганда и агитация.

Анонимен каза...

Браво на И.П.!

Анонимен каза...

харесва ми изказването на г-н Пеевски!!!!

Анонимен каза...

ИП: след като за 7 години изляхме толкова много европейски средства, защо живеем по-зле?
Говори за себе си. Недей в множествено число. Ти си точна проекция на български политик. Говориш много. Гледаш да създадеш впечатление на много заинтересован от обществените проблеми. Вадиш данни за злоупотреби. Казваш че са достоверни. Защо до сега не си завел едно дело, като имаш доказателства за злоупотреби? Като те знаем колко много обичаш да си във фокуса на прожекторите, щеше много да ти хареса да пишат за теб: Пеевски осъди този, онзи. По-глуповатите може и да ти повярват. БСП също са доволни от теб. Но от тези неща няма как да живееш по-добре. Нормално. Не си произвел нищо. Не си свършил никаква работа.

Анонимен каза...

А вие, 14, какво различно сте свършили? Какво произведохте? Каква работа свършихте? Много знаете да плюете по ИП, но не казвате нищо за останалите кухи кратуни в Общинския съвет, които са подлоги на една ли друга партия и не може да им се чуе гласчето. Защо не говорите против тях, 14ти? По-добре отивайте да произвеждате и свършите нещо, вместо да се правите на форумен герой и многознайко. Такива в този сайт има много, но всичките си имате овчарче ми се струва.

Анонимен каза...

Браво на г-н Пеевски. Изказването е право в десятката на проблемите на Троян.

Анонимен каза...

15=ИП

Анонимен каза...

Ako IP se kandidatira za kmet, az shte go izbera.

Анонимен каза...

Ще го избереш когато се научиш да пишеш на родния си език, а не на маймуница...селски тарикат!

Анонимен каза...

Искам да попитам, някой от вас погледна ли доклада на Михайлова, поне по диагонал? Аз-да! След това прочетох двете изказвания, публикувани тук и установих, че и двете всъщност са положителни за работата на нашия кмет. Илиян, говори повече за системата и е абсолютно прав, а Владо, само за отношенията с бизнеса. Не разбирам, защо трябва да се обиждате . Според мен, проблема е в "трабанта" .

Анонимен каза...

Генадий трябва да постави предупредителен текст във форума: "Само за хора със здрави нерви и стабилна психика."На 100 мнения може да се намери едно позитивно.Пийте си розовите хапчета, бе хора!

Анонимен каза...

Случват се положителни неща в града. ВЪПРЕКИ ръководството на общината. Само че, Генади публикува само хвалби за кметицата. И те са лъжовни. Ако нещо друго хубаво се случи, той няма да го публикува. Само "да живее БКП"

Анонимен каза...

Ще повярвам на Илиян когато направи нещо реално в своя живот ( дори и за себе си). За сега само коментира другите. А той в своя живот и трабант не е карал. Аман от коментатори като него.

Анонимен каза...

23/ Аз ще повярвам на такива като теб, когато минималната работна заплата в БГ стане 750 Евро. До тогава ще вярвам на него.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |