Мила родна картинка

* „Жигули”-то продължава да бъде практичният автомобил и верен другар на българина
Ако не е истина, не е и лъжа 
СЕГАШНИТЕ млади не знаят, но нека да им кажем, че „Жигули“-то е кола мечта. Поколения наред, живели в т. нар. развито социалистическо общество, чакаха с години ред, за да получат правото да си я закупят от мототехниката. Даже предварителна вноска от 1 500 лв. имаше, задължителна. Със собственоръчно направени тегличи, ремаркета и други подобни тунинг екстри този автомобил постепенно замени магарешкия/конския впряг и се превърна в основната транспортна тяга на средностатистическия българин по времето на соца. Митичното руско возило бе експресната връзка между селото и града и осигуряваше високостандартния и здравословен хранителен режим, проповядван тъй разпалено днес от гуруто на здравословното хранене проф. Мермерски.
 
КАТО СЕ върна назад в миналото, помня как тези четириколесни скъпоценности се подържаха с изключителна любов. Винаги старателно измити и лъснати до блясък, със седалки, покрити с разноцветни мъхести булани, а на задното стъкло подредени везани възглавнички и между тях за късмет и безаварийно пътуване кученца/тигърчета с клатещи се главички, „жигулките“ кротко  чакаха мига (си), в който ще полетят към морето.

А СЕГА? Подвижен склад за дърва за огрев! Вярно, романтиката се е поизпарила, но „Жигули”-то продължава да бъде практичният автомобил и верен другар на българина. Мило и носталгично или тъжно и обидно? Вероятно има и от двете. Честита нова година!

2 януари 2014 г.
д-р Йордан Найденов

Още от същия автор:

21 коментара:

Анонимен каза...

От писане за рибите мина на есета за Жигулита:))

Анонимен каза...

Всъщност по- голямата мъка идва от факта, че немотията води до мизерия. Никак не е смешно, дори не е трагично, а е направо катастрофално!

Анонимен каза...

Това на снимката не е ли лада 2104?

Анонимен каза...

Лада и Жигули все тая = ВАЗ

Анонимен каза...

Сега популярни са Порше 911, Ферари, Бентли, Ауди вече е масова кола. Няма вноски, купуваш бързо и си караш. А с тази статия се печели награда за активна гражданска позиция и разследваща журналистика. Честито.

ГРЕТА каза...

И ние си имахме жигулче,още през 72-а,то беше радост,то беше чудо...цялата махала се събра да цъкат като швейцарски часовници покрай него,татко с 300 зора извади разрешително да му направи къщичка и взе,че я лепна точно до прозореца на нашата къща,та част от панорамния изглед се превърна в стена,ама пък вратата на гаража се видеше като на длан,зер,някой да не посегне ... после возеше сина ми от Смесито до Чифлика,че той беше един ревлъо дето само возията на жигула го приспиваше,та да не ни надува главите барем денем,пък и ние малко разходка да си направим из девствената природа /тогава съоръжението"БАСЕЙНА' представляваше една тръба с течаща вода/,та всичко си беше природа! Возехме си и това-онова от Скандалото,ама чисто и повито във вестници и месали,че да не си го изцапаме.Ехххх...хубави години бяха,пък то и бензина си беше 26 стотинки,кво му плащаш??? сядаш,караш и...кеф!!! Та кога нашите решиха/със сълзи на очи и болка в душичките/да го продадат цялата къща го изпратихме със рев за Свищов,а татко,горкия,се скри,че да си излее мъката на сефалък! Аз и досега си помня това жигулче,и си го обичам,и никога няма да го забравя!!! ами...това е! има си любови дето си остават ВЕЧНИ...

Анонимен каза...

Да, ама бяха нови коли. А сега караме дарачниците на Европа. Хубава кола, втора употреба. Ремонта й струва ,колкото новото жигули. Но западна кола е, нищо че е стара.

Анонимен каза...

72-ра заплатите са били около 85 лв.минималната! Как ли са събирали пари за едно жигули, и бензина на фона на тази заплата е бил скъп.
Сега, съотношение заплати-цени - жива драма!!!

ГРЕТА каза...

до 8. Ще ти кажа как-майка ми години наред тъчеше китеници на хора от цяла БГ,а татко гледаше прасета за "Родопа",по онова време хората ,които работеха нещо допълнително и не ги мързеше разполагаха с доста добри суми ,та жигулито е купено от труда им,не от кражби,а сега и да работиш/ако ти излезе късмета да намериш работа-пари няма!

Анонимен каза...

Трагедията е, че си палим огън в къщите, за да се отопляваме!!! В белият свят има газификация, а ние дишаме пушек от комина. Но в наше село Троян времето е спряло. Трябва да се говори и пише по тази тема, г-н Маринов, моля!

Анонимен каза...

Правилно думаш 10-ти.Преди 30 минути гасих една улична кофа ,в която някой малоумник въпреки кашоните и другите запалими боклуци, бе изсипал пепелта с въглените от печката.Минават комшиите ,мятат си боклука и хич не им дреме,че кофата гори и то доста сериозно. Не ги касае,не ги вълнува, а и сигур си викат :Ей тоя глупак запалил кофата и сега я гаси...

Анонимен каза...

Оставете колите, замислете се за това как живеем и се отопляваме!?! Като влезеш в Троян, усещаш това по миризмата на пушек, не по друго, а уж сме планински град. Тровим се ежедневно и цяло лято слушаме "песента" на циркуляра! Така не може повече!!!

Анонимен каза...

Ако малко се замислиш,ще се сетиш,че Троян е котловинен град.Няма течение,няма вятър,съответно стоим обгазени в собствен гъз.Аааа газ де.

Анонимен каза...

И аз помня тези отмъщения на комунизЪма, при 120 имаше човек чувството, че ще се разкапят на пътя, и още 10 липсват за да отлепят към космоса. А вие спомняте ли си ангарията по бригадите, за да има доларчета номенклатурата за Мерцедеси с черни перденца, и рубли за Чайки и Волги?

Анонимен каза...

12-ти, ами то и задника ти мирише, ама си го носиш!!! :) :) :)

Анонимен каза...

Ех, 15-ти много, ама много си прост!!!

Анонимен каза...

Д-р Найденов има душа на поет.

Анонимен каза...

Грета, дали помниш първите си дънки, купени нелегално, дори незаконно с черноборсаджийски шменти-капели? И колко сладки бяха бананите веднъж годишно след 4 часа на опашка?

Анонимен каза...

18-ти, важно е и как се чувства човек, преди е имало проблеми, сега има други, но чувството е, че България ИЗОСТАВА в развитието си от другите държави, има демографска криза и т. н. Ако живота на всички и особено на бедните се подобрява ще си спомняме за миналото заради младостта основно.

ГРЕТА каза...

18-ти.Помня не само първите си дънки,а още много,много неща,които виждах и получавах за първи път в живота си,може би по онова време за това точно умеехме и да се радваме и да ценим.В никакъв случай не искам да отчитам какви плюсове и минуси имаше в онова ,или в сегашно време,всяко време ги има,просто това е живият Живот,а щом сме дощли на тая земя означава,че ще трябва да преживеем и доброто и не чак толкова добро! Та-коментирах в сайта единствено ,за да изразя емоциите в семейството ни от закупуването на първото возило,след него,разбира се имаше и други-и източни ,и западни,но те едва ли предизвикаха същите емоции.Всъщност законът за всяко 1-во НЕЩО в живота на всеки един от нас винaги си остава Number 1!!!!!

Анонимен каза...

До 13-ти.Колкото и да мисли човек,няма как да се сети, че Троян е котловинен град, защото той не е такъв.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |