Питаме Управляващия орган за новото ни наказание

* Има ли наистина нарушения на процедурата и ако има, какви точно са и кой е виновникът?
Актуализиран
На последната сесия на Общинския съвет в Троян (28 ноември) стана ясно, че ни е наложена нова санкция/глоба по европроектите - този път по проекта за подобряване на градската среда по ОП „Регионално развитие 2007-2013 г., реализиран в периода 2010/2011 г. Глобата е в размер на 173 хил. лв. и никак не е малка - още повече в днешната трудна икономическа ситуация и на фона на останалите санкции/глоби на Община Троян по европроектите за близо 4 млн. лв. В дебата в местния парламент обаче ясно се каза, че санкцията ни е наложена несправедливо и ние (Община Троян и нашият екип, работил по проекта) нямаме вина, чуха се и много остри думи срещу Управляващия орган на спомената оперативна програма. Всичко това ни накара да отправим запитване, за да чуем становището и на другата страна. Пълния текст вижте по-долу.
Т21
Бел. ред. Функцията на Управляващ орган по ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г. се изпълнява от Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие” в Министерството на регионалното развитие.

*****

Генадий Маринов
Здравейте! Казвам се Генадий Маринов, гл. ред. на в-к „Троян 21” (гр. Троян), и имам едно питане – по актуален въпрос, касаещ много хора. Въпросът ми е и във връзка с отправени към вас (Управляващия орган по ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г.) тежки обвинения от Общинския съвет и администрацията в Троян.

С ваше писмо от 15 ноември 2013 г. сте уведомили Община Троян – бенефициент по проект №BG161PO001-1.4.05-0015 „Интегриран проект за подобряване на градската среда на град Троян”, изпълняван в периода 2010/11 г. - за налагането й на финансови корекции в размер на 172 875,36 лв. Но в дебата по темата на скорошната сесия на Общинския съвет в Троян (28 ноември 2013 г.) директно бяхте обвинени в некоректност и се намекна, че сте „инструмент” в една мръсна игра на държавата за прехвърляне на финансови тежести и източване на общините, в случая на община Троян. И категорично се заяви от няколко посоки (кмет, общински съветници от различни групи), че в случая бенефициентът Община Троян и нейният екип, работил по проекта, нямат вина.

По-конкретно – каза се, че това наказание/корекция е наложено на Община Троян заради прилагане на критерия „Средна цена”, а не „Най-ниска цена” при избор на изпълнител на строителни работи по проекта. Но по време на процедурата (2010 г.) въпросният критерий „Средна цена” е бил допустим и Управляващият орган е одобрил прилагането му. С други думи, веднъж сте казали „да”, а сега се извъртате и налагате наказания. В прав текст на заседанието бе казано още, че вие (Управляващият орган по ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г.) също би трябвало да носите отговорност, ако наистина има нарушение и санкцията е основателна.

Въпросът ми е следният. Има ли наистина нарушения на процедурата за избор на ДЗЗД „Троян-2011“ за изпълнител на строителни работи по проект №BG161PO001-1.4.05-0015 „Интегриран проект за подобряване на градската среда на град Троян” и ако има, какви точно са тези нарушения и кой е конкретният виновник?

Имам и един допълнителен въпрос. Наистина ли процедурата, заради която налагате санкцията на Община Троян, е била одобрена от вас (Управляващия орган) и ако е така, не трябва ли да носите солидарна отговорност?

С уважение:
Генадий Маринов, гл. ред. на в-к „Троян 21” (Т21), тел. 0878/727445

Материала по темата в сайта на Т21 - вижте ТУК

П.П. В прикачен файл ви изпращам аргументите на общинската администрация в Троян, с които бе поискано от Общинския съвет да гласува актуализация на общинския Бюджет 2013, за да се осигурят пари за покриване на санкцията/корекцията по проект №BG161PO001-1.4.05-0015 „Интегриран проект за подобряване на градската среда на град Троян”. 

*****

Отговор
 
Буквално минути след запитването ни, направено по електронната поща, от Управляващия орган на ОП „Регионално развитие” 2007-2013 ни отговориха следното:
„Въпросите Ви са получени! Отговорите ще бъдат публикувани на интернет страницата на Управляващия орган www.bgregio.eu в секция „Въпроси и отговори”.
А ден по късно (5 декември) от Управляващия орган се свързаха с нас по телефона и ни информираха, че отговорите се подготвят и до ден-два ще ни бъдат изпратени.

Бел. ред. Нашите поздравления за коректността и експедитивността! Веднага след като получим отговорите, ще ги огласим.

28 коментара:

Анонимен каза...

Otgovora e avtomatichen,ako shte i edna maina da im teglish - pak tova shte ti doide na e-maila.Redaktora,malko pomisli (ako ti se otdava ) i togava pishi gluposti !

Анонимен каза...

Не е необходимо да се подигравате на Г.Маринов, а по-скоро да го поздравите за тази инициатива.
Понеже предполагам какъв ще е отговорът и как ще си измият ръцете, аз ще опитам да сезирам европейския омбудсман и ще настоявам за отговор на въпросът - защо бедния троянски данъкоплатец трябва да плаща за чужди грешки и /ако са/ престъпления? И защо никой от "отговорните другари" по цялата верига на европроектите не носи никаква отговорност!
ИП

Анонимен каза...

И още нещо - веднъж, за това същото нарушение, Общината е санкционирана - 17 000 лв. Как става така - нова глоба 10 пъти по-голяма!?

Анонимен каза...

И то за едно и също нещо.

Анонимен каза...

Много си важен господинчо. На кого слугуваш? Твоя ли е тази работо? Защо преди не питаше кмета, а сега си много важев И без теб ще съмне. Нека съответните органи се задействат и накажат виновника. Не си прави пиар.

troyan21 каза...

Трябваше да изтрием коментар №1 (защото е на "шльокавица"), но го оставяме непокътнат заради фундаменталния му характер. Все пак да напомним, за пореден път, основното изискване за коментиране в сайта на Т21: "1. Коментарите на български език се правят с българската азбука – от уважение към българския език и българското!". За следващи подобни обаче, колкото и да са фундаментални, няма да правим компромиси.

Т21

Анонимен каза...

5-ти, ти полуидиот ли си или завършен олигофрен?
Но нееее,на теб просто не ти изнася,че някой рови лайната,изсрани от минко и компания. Опитваш се да сплашваш навярно? Що не се покажеш с лице и име,да си уредим една среща и да те видя що за мъж си?Ама не, щото вече ти е провиснало дъното на гащите, и няма да удържиш много на напъна.

Анонимен каза...

Минак е крал от всяка сделка на общината чрез лице, което Донка Михайлова изгони, като керлив фес от администрацията. Обаче възмездие за тези хора няма да има. Така е било - така и ще бъде!

Анонимен каза...

Гена, поздравления за инициативата, но подхода ти не е правилен. Въпросите , които задаваш са правилни, но за аудиторията тук. По всяка вероятност, няма да получиш отговор, защото засягаш конкретен казус, ако беше намерил време да прочетеш въпросите и отговорите, които са публикувани, щеше да разбереш какво имам предвид.

Анонимен каза...

Тази вечер имаше обществено обсъждане на проект за Бюджет'2014.
"Обществото" което присъстваше беше ограничено в състав - двама представители на квартални НПО, един на младежко НПО и един общински съветник - общо 4 души!!! Кмет, зам.кметове и още хора от администрацията също бяха налице, но те са там с други функции - да информират и да отговарят на въпросите на гражданите.
Няма нещо по-важно за една община от нейния Бюджет!
Най-голямото безумие беше отсъствието на общинските съветници, начело с Председателя Балев. Питам - за какво му плащаме тази баснословна заплата на този човек? Липсата на "шведска маса" след обсъждането не е извинение. Къде бяха членовете и председателя на комисията по бюджет и финанси към ОбС Троян? Къде бяха председателите на другите комисии? На друга среща с Миков да се снимат?
Къде бяха представителите на консултативните съвети и всякакви други измислени организации?
Сигурно за това, защото не е имало някой от ЕС да ги заведе на "работен" обяд или вечеря, а те да се тупат по гърдите и да викат "их бин гросе булгар-началник"
Как да се сърдим на гражданите, че не идват като на техните общински съветници начело с Балев изобщо не им пука за бюджета на общината.
Това е положението. Явно ще чакаме извънземните да дойдат да ни оправят /каквото и да значи това/.
ИП

Анонимен каза...

ИП, това е проблема на българина, че все чака някой да го оправи. Иначе по писането и плюенето, като анонимни по сайтове и форуми, цена няма. Всеки гледа да отскубне и да открадне от където може, без да го интересува бъдещето на този град. А общинските съветници не искам да ги коментирам, защото каквото и да кажа ще е малко. А пък и последствията от техните действия като такива, много ясно дават отражение на състоянието на община Троян.

Анонимен каза...

11-ти, трудно ми е да ви възразя.
По темата - с помощта на приятел журналист, проблема с тази глоба вече е в национален сайт
http://www.blitz.bg/index.php?news=237255#commentsform

Анонимен каза...

Дали има начин да разберем, коя е "спечелилата" фирма изпълнител на въпросният проект ?

Анонимен каза...

Ами прочети горния материал бе 13ти аман от неграмотници

Анонимен каза...

И коя е ?

Анонимен каза...

"Има ли наистина нарушения на процедурата за избор на ДЗЗД „Троян-2011“ за изпълнител на строителни работи по проект №BG161PO001-1.4.05-0015 „Интегриран проект за подобряване на градската среда на град Троян” ......

Анонимен каза...

И.П за какъв бюджет трябва да говорим като той трябва да се състои само от буфери за да покриват финансовите корекции от предишните европроекти.Господата които търсиш естествено няма да дойдат.
В.Х

Анонимен каза...

Ха добро утро господа бенефициенти! Играта си е мръсничка, но ще си платките като поп. Какво като УО е одобрил критерия? Това не му пречи най- нагло да направи " финансова корекция". И един съвет от мен. Не си давайте парите по адвокатски кантори/30-40 хил лева/. Безсмислено е!

Анонимен каза...

Г-н Пеевски, поканата за това обществено обсъждане беше публикувана единствено на сайта на Общината и то без да е придружена от предложение за бюджет или какъвто и да е друг документ. Никой не е уведомен с покана, или чрез медия. Все пак не стоим само в сайта на общината, има и още други механизми за оповестяване. Самите съветници изобщо не знаеха,че ще има токова обсъждане. Доколкото знам и не всички медии са били поканени. Със сигурност обаче знам,че не са поканени председатели на консултативни съвети и други граждански организации. Така че не се сърди на гражданите, а на администрацията и на хората пряко отговорни за правенето на бюджета.

Анонимен каза...

19-ти, моля да не манипулирате. Общинските съветници много добре знаеха. Може да погледнете видеозаписа на сесията и да видите и чуете, че тази сесия започна с мое предложение за такова обсъждане, защото така го изискват промените в закона за публичните финанси.
Колкото до бомбастичните консултативни съвети - освен че никаква полза от тях до сега!!!, техните председатели как така винаги научавт кога ще има папкане покрай някой еврочиновник, или за някоя екскурзийка в чужбина или за нещо друго, а не разбрали за общественото обсъждане на бюджета?
Прав сте, слабост е това, че не се публикуват подобни покани и в други сайтове, освен този на общината. Все пак в предната статия припомних на читателите на този сайт за това обсъждане.
Нали не искате да ме убедите, че как пък нито един общински съветни, напудрен началник на консултативен съвет или някой граждани не успяха да научат за това обсъждане /освен 4-мата присъствали/? А председателя Балев и той ли не знаеше? Ами какво знае?
Както и да е. Никой не е длъжен да ходи. Моралът също е разтегливо понятие и също не е задължително спазването на каквито да било морални и етични норми. Българинът /не само троянците/ отдавна са се предали и са оставили друг да взема решенията вместо тях. Оправдания - колкото щеш.
ИП

Анонимен каза...

Г-н Пеевски, аз няма да бъда груб като вас, а ви казвам факти. Ходя винаги на такива обсъждания, когато ме поканят. Говорих с двама съветници, които не знаеха за обсъждането,вероятно основен виновник за това е Ангел Балев. Говорих и с други хора от гражданския сектор, които бяха учудени,че не са поканени. Факт е обаче,че дори към поканата в сайта не беше прикрепен никакъв материал, с който да се запознаеш и който да бъде обсъждан. Това се нарича отбиване на номер,заради това и гражданите нямат доверие в подобни обсъждания.

Анонимен каза...

21-ви, за каква грубост говорите? Предложих ви да изгледате видеоматериала от сесията миналия месец. Там в началото правя изявление точно във връзка с това обсъждане. Пред мен стояха общинските съветници. Kак да не са знаели? Как да не е знаел председателя Балев? Видеозаписа е факт! Вие настоявате, че общ.съветници не са знаели, защото сте разговаряли с двама от тях. Ами тогава - тяхната дума застава срещу видеозаписа от сесията, а вие си определете кой лъже!
Наистина към поканата нямаше прикрепен файл с конкретика по проектобюджета и за това си има причини, но те нямат нищо общо с отсъствието на изброените в предния ми коментар хора. Да не говорим, че на сесията /вж.видеоматериала/ стана дума за две обсъждания, едното сега, а следващото ще е в края на Януари заради липсата на време за подготовка, както и неприключилия бюджет'2013 и размера на конкретните преходни остатъци или загуби, които са част от новия бюджет. А кой знае, може да получим още някоя глоба до края на 2013. Въпреки това, имаше и има много други неща които да се коментират и дискутират относно новия бюджет.
В коментар 10 написах, че няма как да се сърдим на гражданите, а вие в коментар 19 ме обвинявате, че се сърдя на гражданите.
Няма нищо, още едно "леко" разминаване.
ИП

Анонимен каза...

21-ви, защо не питаш въпросните съветници, за какво изобщо са там,щом не знаят или не са разбрали?

Анонимен каза...

Пеевски, не разбра ли, каквото и да кажеш, никой не ти обръща внимание? ФАКТ! Видно е, това никак не ти се нрави. Примири се, момче. Не си фактор. Стой си в нишата на подкрепящите комунистическото управление на Троян. Търсиш всяка възможност за изява. А то друго освен да си говориш сам без слушатели не ти е останало. Писна ми да чета брътвежите ти по всеки въпрос. Като си толкова кадърен и грамотен, намери нещо да си изкарваш хляба, а не да се чудиш по цели дни и нощи какво да измислиш, че да привлечеш внимание. Превърнал си сайта в личен блог. Всеки втори коментар е твой. Къде подписан, къде - не. Седни, направи си блог и си пиши на воля. То бива мерак да си под светлините на прожекторите, но твоето минава всякакви граници. Да не смее човек да влезе тук. Пишеш ли. пишеш! Подледни се, стигнал си до там, че пишеш с подпис, после пишеш без подпис "Браво. г-н Пеевски". После пак пишеш "Много добре казано, г-н Пеевски". Луда работа!

Анонимен каза...

А ти защо си мислиш, че на някой му пука за мнението ти ?
Изписал си цял ферман, в който не отричаш дори написаното на Пеевски,а като курвичка се овърташ как да извъртиш темата !
Пеевски, за пореден път извади на бял свят кражбите на минко и цялата пасмина от крадци в ОбС-ФАКТ!
И не не съм Пеевски !

Анонимен каза...

Абе бюджета не се ли прави от кмета и финансовия му екип? общинския съвет не трябва ли да го обсъжда когато се предложи за гласуване от кмета?

Анонимен каза...

Да бе № 25 не си Пеевски ами си Илианчо...........

Анонимен каза...

Прав е Пеевски за това, че не умеем да използвама пари от фондовете и търпим санкции.Във вчерашния брой на вестник Труд четем заглавие ,,172 хил.лева глоба за Троян".

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |