Беломъжев тръгна с победа за Световната купа

* Тачо спечели средната дистанция в първия старт във Финландия, в петък и неделя са дългата дистанция и спринтът; следващото участие -  Зимната универсиада в Италия
Ски ориентиране Актуализиран
Станимир (Тачо) Беломъжев
СВЕТОВНИЯТ №1 в ранглистата през миналия сезон и европейски шампион от Мадона (Латвия) – съгражданинът ни Станимир (Тачо) Беломъжев, започна с победа надпреварата за Световната купа, сезон 2013/2014 г. Днес (сряда, 4 декември), в първия старт в Иляс, Финландия, троянецът спечели златото в средната дистанция в оспорвана битка с руснака Владимир Барщуков, изостанал само на 3 секунди; трети е норвежецът Йойвинд Ватердал, а сред първите 20 са основно скандинавци и руснаци. 13,2-километровото трасе завършиха общо 54-ма състезатели, като последният е на повече от половин час изоставане от победителя Беломъжев. В петък (6 декември) Тачо бе 9-ти в дългата дистанция, а в спринта в неделя (8 декември) - 12-ти, победите спечелиха съответно Стафан Тунис (Финландия) и Ларс Мохолд (Норвегия).

СЛЕД ПЪРВОТО злато за сезона разговаряхме по телефона с бащата и личен треньор на Тачо – Иван Беломъжев, който е и мениджър, ваксмайстор, PR и всъщност е най-важният човек до шампиона и съавтор на успехите му. „Всичко започна гладко – подготовка, финансово осигуряване, форма. След това нещата влязоха в българския модел – почнаха да се бавят парите, които получаваме от федерацията, получаваме ги на части, но се оправяме”, сподели Беломъжев старши. Той уточни, че веднага след състезанието във Финландия заминават за Италия, където Станимир ще представлява България на Зимната универсиада – в дисциплината ски бягане. „Натоварването ще е сериозно, но сме направили добри разчети и ритъмът на Тачо за Световната купа няма да се наруши”, коментира треньорът.

В ПЪРВИЯ ГОЛЯМ старт за сезона – в шведския курорт Кируша, който носи точки за световната ранглиста и бе само няколко дни по-рано (30 ноември), Станимир направи отлично бягане, но грешка във финалната част го изпрати на четвърто място. Победител стана Ерих Рост (Швеция), следван от Ханс Йорген Квале (Норвегия) и Владимир Барщуков (Русия). Временен водач в ранглистата е Квале с 1258 т., а Тачо е трети с 1244 т. 

Т21

 Още по темата:

5 коментара:

Анонимен каза...

Едно голямо браво на баща и син! Уапех!!

Анонимен каза...

Браво и още победи!!!

Анонимен каза...

Баво Тачо!

Анонимен каза...

Почти невероятно. Браво!

Анонимен каза...

Българската федерация по ски стяга щафета за олимпийските игри в Сочи. В квартета от ски бегачи е планирано да влязат натурализираният казахстанец Андрей Гридин, Йордан Чучуганов и привлеченият от ски ориентирането Станимир Беломъжов. Четвъртият е Веселин Цинзов, който вече има квота в индивидуалните стартове в Сочи.

"И тримата имат шансове да спечелят визи - каза вицепрезидентът на федерацията Георги Бобев. - А ФИС ще обяви кои държави са класирали състезатели за игрите на 20 януари."

copy/paste от http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2539187

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |