115 години от рождението на Никола Габърски

Никола Габърски
Основател на организирания туризъм в нашия край. Изключителен младеж, въодушевен турист, активен общественик. Получил национално признание и недооценен в родния си град.

Първият

КОЙ е Никола Габърски? Основател на туристическото движение в Троян, отговаряме обикновено, без да продължим нататък. Може би защото знаем недостатъчно за родения на 5 декември 1898 г. забележителен съгражданин.

НЕ Е ИЗМИНАЛО много време, откакто Алеко Константинов е поставил началото на организирания туризъм в България и е основал първото туристическо дружество, а идеите му вече са достигнали до малкото занаятчийско градче Троян. Началото на ХХ век. „По това време, когато се смята за смешно и глупаво мъж да носи къси гащета и да си губи времето из планината, когато се счита са ерес жена да тръгне с мъже по Балкана, е истинска революция да основеш туристическо дружество”, пишат съвременници. В такова време юношата Никола Габърски с много любов и ентусиазъм увлича след себе си младите хора от Троян и поставя основите на туристическото движение в града. Време, в което дори в много от големите градове на страната все още не се говори за туризъм.

ЗАПОЧВА с еднодневни излети из околностите на Троян. През 1912 г. основава първото туристическо дружество в града, наречено „Природа”, и става негов председател. Следват организирани излети до Коман, Колибето, Смесите. Първият многодневен маршрут е Троян – Колибето – връх Амбарица – връх Купена – Пещта – Дюсчал – Юмръкчал – Зелениковски манастир – Троян. Ето какво пише за този излет в спомените си Христо Таслаков:
„Няма да забравя случая, когато се изкачихме на Купенът. Всички прави съзерцавахме красотата и величието на планинската шир и изведнъж Габърски започна да декламира. Стоим захласнати от гледката и от стиховете на Пенчо Славейков. Много често при подходящи случаи Габърски ни декламираше откъси от стихове на Вазов, Славейков, Яворов, също и свои малки стихотворения”.
ПАК ТОЙ, Христо Таслаков, описва Габърски така: „Висок, слабоват, с мургаво лице. Много скромен и мил младеж. Безупречно честен. Извънредно ученолюбив, с голяма мечтателна, поетична душа. Увлекателно сладкодумен. Стана наш любимец и със своята доброта, скромност и отношение ни пленяваше. Ние много го уважавахме, почитахме и безусловно го следвахме във всичко (…) Никола Габърски не само създаде, организира и ръководи туристическото дружество в Троян, но и като голям агитатор и пропагандатор събуди и запали у нас младите огъня и голямата любов към родната природа…”.

Гледка от хижа "Амбарица", сн. Нина Топалова
И ТОЙ НАИСТИНА запалва огъня. От петнайсетина в началото, неговите последователи стават няколко десетки още в следващите месеци, после надхвърлят сто. През 1915 г. по предложение на Габърски дружеството е преименувано „Амбарица” и отново той е негов председател. Наред с туристическата си дейност, той продължава и литературното си творчество – пише разкази и стихове, сътрудничи на много туристически издания. Все по това време замисля и издаването на албум за пропагандиране на красотата на българската природа в Европа. Организира литературно-музикални вечери на дружеството. През 1915 г. по повод на безразборното бране на еделвайси, подготвя и изнася реферат на тема „Еделвайсът – виреенето му и мерки за запазването му от изтребване”. Това става в онези далечни години, когато за опазване на природната среда много рядко е ставало дума.

НИКОЛА ГАБЪРСКИ е и инициатор на спасителното дело в нашия край, като организира обзавеждането на една килия в Троянския манастир в туристическа стая, наречена „Сан Бернар” (като едноименния манастир в Алпите, чиито монаси са и планински спасители – бел. авт.). Когато в Габрово се провежда Вторият конгрес на Юношеския туристически съюз (ЮТС), делегат на него е и Никола Габърски. Той е и организатор на проведения на конгреса многодневен поход до Юмръкчал, Купена и Амбарица с участие на делегати от цялата страна.

В СПОМЕНИТЕ СИ за Габърски инж. Хелмут Брокс пише: 
 „С Никола Габърски ме свързват прекрасни спомени. Той беше ентусиазиран турист, младеж със силно чувствителна душа към красивото, благородното, човешкото. Тия съкровени добродетели той отразяваше в своите стихове и разкази еднакво силно, както и в личния си живот (…) Габърски беше един от най-въодушевените, най-жизнерадостните туристи. Като организатор на туристическото дружество в Троян той работеше отлично. Споменът за него остава винаги скъп и свиден” (инж. Хелмут Брокс, австриец по произход, роден в Русе и прекарал целия си живот в България, е учредител и председател на ЮТС, пионер в хижестроителството у нас, учредител на туристическите маркировки, един от 10-те заслужили личности на БТС за всички времена – бел. авт.).
РАННАТА СМЪРТ на Никола Габърски прекъсва неговия жизнен път и неговото творчество, но идеите и делото му остават безсмъртни и до днес. По повод кончината му неговите съвременници и сподвижници ще напишат:
„С неговата смърт Троян загубва своя пръв и въодушевен турист, активен общественик, талантлив начинаещ писател, поет и художник.
Целият съзнателен живот на този изключителен младеж принадлежи на труда, на туризма и на литературното творчество. Неговите произведения са истинско преклонение пред красотата на природата. Каква хармония между дело и идея у този син на Троянския балкан! Животът му бе непрекъсната борба за самообразование, за пламенна туристическа дейност и поетично творчество”.
ВЪЗХОДЪТ на туристическо дружество „Амбарица” през следващите десетилетия показва колко здрава е поставената от Никола Габърски основа и колко вярна е зададената от него посока. През 30-те години на миналия век членовете на дружеството са вече над хиляда. Според съвременници броят на младежите туристи е около 300, а в работническата секция на дружеството – над 800. Започва изграждането на хижи – през 1934-35 г. хижа „Амбарица”, през 1939-40 г. хижа „Чучул”. Поставят се първите туристически маркировки. Апогеят на дружество „Амбарица” е през 70-те и 80-те години, когато е едно от водещите в страната, със силни клубове по ориентиране, пещерно дело, воден туризъм, алпинизъм, огромен брой организирани туристи, мащабни прояви…

В ОСНОВАТА
на всичко това стои личността на Никола Габърски. Неговият принос за туристическото движение е признат за национално значим и преди повече от 25 години той е удостоен посмъртно с всички високи отличия на Българския туристически съюз: „Отличник на БТС”, „Заслужил деятел на БТС”, медал „Алеко Константинов”. И той завинаги ще остане „заслужил”. Наш съгражданин, с когото можем и трябва да се гордеем. Ще завърша с думите, отправени преди 50 години от Хелмут Брокс към нашите туристи: „На туристите от Троян пожелавам да носят знамето на родния туризъм по примера на Габърски!”.

инж. Румен Узунов,
зам.-председател на ТД „Амбарица 1912”

Заб. Използвани са материали, любезно предоставени ни от г-жа Елеонора Авджиева, директор на Музея на занаятите - Троян.


Още от същия автор:

2 коментара:

Анонимен каза...

Погледнете почивният дом носещ името му, на какво прилича...Дилян Енкин!

Анонимен каза...

Поздравления за хубавата и полезна статия!
М Д

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |