В Общинския съвет: Оставка – не, разбира се!

* Дебатът – твърде бурен и многолюден както никога * Енкин: „Сериозно светна червената лампичка за нашата работа”

Хубава работа, ама троянска Актуализиран 
ОЧАКВАНО предложението за колективна оставка на Общински съвет (ОбС) - Троян и предсрочни общински избори, внесено от съветниците инж. Илиян Пеевски, Даниел Сираков и Васил Шейретов, подкрепено с гражданска подписка и влязло в дневния ред на сесията на местния парламент миналия четвъртък (25 юли), не бе прието. 8 съветници гласуваха „за” оставката, 7 бяха срещу и 10 се въздържаха. За сметка на това дебатът бе твърде бурен, многолюден както никога и според мнозина имаше своя ефект и смисъл. И както заяви съветникът от левицата инж. Дилян Енкин: „Сериозно светна червената лампичка за нашата работа”.

КАКВО СЕ ЧУ от трибуната? Любопитно е, че никой не си позволи рязко да оспори/освирка поисканата оставка; дори тези, които се усещаше, че негодуват срещу случващото се, шикалкавеха в изказванията си и търсеха „благовидни” аргументи срещу. Някои се опитаха да обяснят, че оставката не би променила нищо и евентуалните предсрочни избори само ще препотвърдят статуквото (Николай Малчев, Йордан Данков, инж. Дилян Енкин). Други надълго и нашироко, макар без особена подготовка, наблягаха на факта, че искането за оставка на ОбС - Троян не се опира на солидна законова основа (инж. Ангел Балев, Николай Малчев, д-р Цветомила Дудевска). Мнозина се пробваха да очертаят апокалиптична картина за Троян при евентуална оставка на ОбС – щял да настъпи хаос, ще се блокират дейности, изгубят пари, ще бъде поставено на карта дори участието на Троян в следващия програмен период (инж. Дилян Енкин, инж. Ангел Балев). Чу се и мнение, макар не особено ясно и стройно, което се опита да аргументира несъстоятелността на поисканата оставка с… цитати от мислители класици (д-р Цветомила Дудевска). Имаше и определено популистки аргументи от типа – аз щях да си подам оставката, ама гласувалите за мен ме искат в редиците на ОбС (Илиян Тодоров). Имаше и агресивни опити да се омаловажи поисканата оставка и да се размаха назидателно пръст на гражданите, дръзнали да го направят (инж. Марин Радевски, Илиян Тодоров). Имаше и омаловажаващи квалификации на случилото като „политически фойерверки” (Николай Малчев, инж. Ангел Балев). 

РАЗБИРА СЕ, вносителите не останаха длъжни на критиците. Инж. Илиян Пеевски припомни мотивите за поисканата оставка на ОбС – Троян: „съзнателно суспендиране на ЗМСМА, на неговия дух и смисъл” и налагане на „партиен, групов или групово-партиен диктат”; превръщането на ОбС – Троян в „безличен придатък на групово-партийни интереси”; нарушаване на правилника; изолиране на гражданите от процесите на територията на общината; отказ на ОбС – Троян да генерира „местна политика в полза на гражданите”; липса на план за работа;  вина за огромните санкции, наложени на Община Троян по европроектите; отказ да се търсят и накажат виновниците за икономическия срив и загубата на човешки ресурс в общината. Даниел Сираков пък разясни законовата основа, на която се иска колективната оставка на ОбС – чл. 21, т. 23 от ЗМСМА, гласящ: „Общинският съвет решава и други въпроси от местно значение, които не са от изключителната компетентност на други органи…”. Какъв по-важен въпрос от местно значение от този?!, риторично запита г-н Сираков.

Колаж: Данчо Заверджиев
В ПИСМЕНИЯ ВАРИАНТ на предложението с искане на оставката на ОбС – Троян и предсрочни местни избори за общински съветници, раздаден предварително на всички съветници, бе отпечатана и Гражданската декларация на протестиращите в Троян през м. юли 2013 г. В която се казва: „Очакваме от вас да спорите, да изказвате мнения, да се борите за каузи, но не и да робувате на партийни пристрастия или да изяснявате лични отношения, когато става дума за нашата община. Очакваме да сте пример за принципност, диалогичност, гъвкавост, отговорност, безкористност, обществен прагматизъм, а не за най-грозните явления в българския обществен живот. Исканата от нас оставка на ОбС - Троян е израз на убеждението ни, че напоследък работата ви категорично не отговаря на нашите очаквания”.

ПО ВРЕМЕ на дебата станахме свидетели и на една доста грубовата спекулация. Инж. Марин Радевски от групата на ГЕРБ подхвърли, че общинското ръководство (т.е. кметът Донка Михайлова) чрез свои платени хора е провокирала гражданския протест, искането на оставката на ОбС – Троян и медийните атаки в тази посока. В отговор г-жа Михайлова заяви: „Току-що беше изречена една лъжа. Г-н Радевски, част от проблемите в човешките взаимоотношения е, че хората приписват на другите стил, който те носят и притежават”.

Т21

Още по темата:

52 коментара:

Анонимен каза...

Аз бях в залата,и искам да опровергая един аргумент на ЕНКИН, а именно."При едни нови избори 90% от хората тук ще сме пак същите"не цитирам дословно.Другарки и другари от вси партийни катакомби, това ще е така след като Вие си мислите че сте най - добрите и незаменими професионалисти.Не давате кокала и софрата на никои друг.Дайте път на други по млади, можещи и желаещи да работят.Иска ми се също да Ви обидя по някакъв начин,но обидата за Вас всички общински съветници е - ВАШАТА некъдърна работа като такива.Есента на истина идва.
doktord

Анонимен каза...

Интерсно е Пеевски (партията на Болен Сидеров :))) защо не си подаде оставката и да даде личен пример, без туй неговата партия е най-мразения политически субект в България.... Защо?

Анонимен каза...

Колко човека има в подписката, колко от тях са подписани по 2 пъти и колко от подписалите се са подведени и са се подписали САМО в подкрепа на протеста против Орешарски??? Въпроса не е риторичен, макар че не очаквам този вестник да даде реалната информация....

Анонимен каза...

В държавата, в парламента, на улицата е цирк. Целта на всички участници в спектакъла е да се дойде на власт за да се облагодетелстват/крадат с вече до болката познати механизми-общиствините поръчки/. В местия парламент в Троян-сащата работа.Изпитвам погнуса и настръхвам.Ще Ви споделя една народна притча: Знаете ли защо човек като умре го полагат на гръб в ковчега и скръстват ръцете на гърдите му? За да видят всички, че нищо няма да занесе на оня свят. Така че алчността и лакомията господа от общински съвет е ненужна. Хората са отвратени от Вас както от депутатите.

Анонимен каза...

цитат от статията:
"В отговор г-жа Михайлова заяви: „Току-що беше изречена една лъжа. Г-н Радевски, част от проблемите в човешките взаимоотношения е, че хората приписват на другите стил, който те носят и притежават”.
Наистина ли някой може да си помисли, че Радевски допуска комунистката Михайлова да има някои от неговите качества? Кое точно негово качество да има? Нека помилим на глас. Радевски дава хляб на около 1000 човека (без Генади Маринов разбира се, и то си личи по статийките му). Михайлова ВЗЕМА хляб от общината и го дава на Генади Маринов и жена му под формата на платени съобщения и разни хонорари.

Анонимен каза...

Престанете да пишете тези лъжи за хонорари на Нели Генкова! Това не е вярно, защо лъжете!

Анонимен каза...

Не е вярно и това, че тук се заплаща за публикуване, всеки може да публикува, при това безплатно.

Анонимен каза...

Абе важното е да няма гладни от тях. Народът вече е друга работа - него никой не го мисли. Колко е елементарно - да се привлекат инвеститори, за да има работни места за останалите тук хорица :( Ама не!!!

troyan21 каза...

До № 5: Не отричаме, че г-н Радевски дава хляб на над 1000 души, за което - поклон. Лично аз и Т21 неведнъж сме писали за това, и винаги с голям респект и уважение. Което няма нищо общо с изцепките на г-н Радевски в Общинския съвет, за които също написахме. Сега за платените съобщения от Общината - тези съобщения (реклами, обяви и др.) в голямата си част отиват в другия общински вестник, който се води орган на Общински съвет - Троян и се издържа от общинското дружество "Общински пазари" ЕООД. С кмета г-жа Михайлова отношенията ни са коректни и на базата на взаимно уважение - и тя го е заявявала, и ние го заявяваме. Заявяваме също, че ценим работата й в името на Троян.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Едва ли вносителите и гражданите от подписката са имали илюзията, че ОбС Троян ще си подаде колективно оставката. Самото искане на оставката е прецедент за България. За първи път такова нещо се прави заедно от граждани и общински съветници. То затова някои общински съветници започнаха да шикалкавят и да питат по кой член и по кой закон им се иска оставката. Така е, няма изричен член в никой закон, по който може да бъде сменен един общински съвет и да се отиде на предсрочни избори.
Точно това е едно от достойнствата на исканата оставка - да се види в каква държава живеем, с какви закони и как е бетонирана политическата мафия.
Другото достойнство е, че най-после се даде гласност и се проведе публичен дебат относно работата на един общински съвет и в крайна сметка за кого работи и кого обслужва този ОбС. Жалкото е, че дебата беше прекратен и много конкретни факти от последните 20-на години останаха скрити и необявени. Но и казаното не бе малко, като за първи път и като прецедент за България. Най-вече - като проява на Демокрация и демократично мислене и съвместно действие на граждани и няколко общински съветници.
Обвиненията срещу ОбС са ужасяващи, но и необорими. Във всяка една демократична и цивилизована държава този ОбС не би просъществувал и 24 часа. Не и в Троян. Нещо повече - само два часа по-късно същия този ОбС по най-безцеремонен начин, с поредните лъжи, демагогия и откровено потъпкване на законите в тази държава - гласува заплатата на новоизбрания председател А.Балев, без да му определи никакво работно време и с пълното съзнание и информираност, че същия този А.Балев е на пълен щат по КТ в едно троянско училище и няма как да бъде назначен на половин щат по КТ като председател на ОбС за същото работно време, в което изпълнява трудовите си правоотношения като администратор в троянска гимназия.
Пак да повторя - това се случва само два часа по-късно след исканата оставка на ОбС, в която един от мотивите е - грубо погазване и незачитане на законите.

Анонимен каза...

ОСТАВКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Очевидно "червената лампичка" на г-н Енкин не е светнала изобщо, а ако е светнала - то тя е въздействала на общ.съветници като червено на селски бик. И точно като селския бик, ОбС се втурна и за пореден път прегази законите и правилата в тази държава.
Оставка!

Анонимен каза...

Ние сме ги избирали, ние ще им сърбаме попарата!
И проумейте, че беден човек демокрация не може да си позволи!

Анонимен каза...

13, твърде пораженческо мислене. Добре е да се знае, че гражданите имат един много голям коз, който /все още/ им дава Конституцията и законите. Колкото овластените да се инатят и да заблуждават хората, така или иначе България е европейска държава, в която важат демократични принципи и общото европейско законодателство. Друг е въпросът, че гражданите не се ползват от законовите си права и са се предали и оставили разни овластени бабаити и тарикати да ги мачкат и необезпокоявано да ги крадат и съсипват.
Колкото до Демокрацията - да, тя е скъпо удоволствие, но за обществото като цяло. Иначе всеки може да си я позволи. В крайна сметка Демокрацията е въпрос на лична, морална и душевна нагласа и потребност. Или ги имаш и съхраняваш или ги продаваш на поредния политически Мефистофел. Въпрос на личен избор!

Анонимен каза...

5и, първо си пий сините и червените хапчетата, а след това мисли на глас. Радевски не дава хляб, той взема много повече от работниците си отколкото им дава срещу труда, който те са му дали.

Анонимен каза...

Вярно ли е, че феодала Радевски е завел крепостните шивачки на театър, а след края на представлението е имало бурни и спонтанни ръкопляскания не към артиста, а към феодала, който досущ др.Тодар Живков е ма'ал с ръчичка от балкона?

Анонимен каза...

Това не го вярвам 16и

Анонимен каза...

16-ти, вярное, че "феодала" Радевски е завел работниците си на театър. Вярно е, че редовно ги води. Редовно плаща заплатите, редовно дава ваучери за храна. При него има редовен годишен отпуск, все едни такива "феодални" работи, които например при "бизнесмена" Владимир Хаджийски ги няма....

Анонимен каза...

Ти пък, какъв Хаджийски, какви 5 лева? Той си е умрял в кожата, работи от време на време.

Анонимен каза...

Виждам, че Маринов е отговарял на някои въпроси. ЯВНО Е ЧЕ НЕ ИСКА да даде информация за това колко човека има в подписката, колко от тях са подписани повече от 1 път и колко от подписалите се са подведени и са се подписали САМО в подкрепа на протеста против Орешарски? Знаете ли защо? Защото подписалите се са около 50 човека. ДАНИЕЛ СИРАКОВ Е ЕДИН ОТ ХОРАТА, КОИТО СА СЕ ПОДПИСАЛИ ПОВЕЧЕ ОТ 1 ПЪТ. Мислех да напиша мно-о-о-о-ого удивителни знаци, но реших, че е по правилно мно-о-о-о-ого смях:)))))))))))))))

Анонимен каза...

Г-н Маринов няма от къде да знае колко са се подписали. Подписките са две. За изненада на гербаджийските балалайки, подписката срещу кабинета на Орешарски е с повече подписи. За оставката на ОбС са внесени официално към материалите за сесията под 100 подписа за да се спази времевия срок. Иначе подписките продължиха и след това. Само два подписа се дублират, което има елементарно обяснение и бе дадено обяснение, но на един гербаджийски цървул е излишно да се обяснява.
Не са ли пълни смешници тези гербаджийчета - само те не подписаха за оставката на Орешерски. Е не са ли точно те комунягите, които не искат оставката на Орешарски?

Анонимен каза...

20-ти, много си смешен, как го измисли това, "подписани повече от 1 път". Няма никакво значение в тази подписка, кой колко пъти се е подписал. Марш веднага при веднага при началника да ти каже колко много си смешен!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Умно село
//www.facebook.com/photo.php?fbid=579879342062477&set=gm.197107847121176&type=1&theater

Анонимен каза...

гербаджиските мишоци да не спукаха гума? да не са ги зашили у некоа възглавница крепостните шивачки?

Анонимен каза...

Ти за гербаджийските мишоци не бери душа....Оправи се първо с червените бабички :):):),тъпанар такъв.

Анонимен каза...

„РЕШЕНИЕ № 412 - І. Възнаграждението на председателя на Общинския съвет е 45% от основното месечно трудово възнаграждение на кмета на Община Троян при четири часов работен ден.”

Общинските съветниците са определили НЕ месечно, НЕ седмично, а само за един 4 часов работен ден възнаграждение на председателя равно на 45% от основното месечно трудово възнаграждение на кмета.

Друго, като това "уникално" решение не само на територията на областта, но и в Европа НЯМА!

Анонимен каза...

Aми какво може да се очаква от юристи-милиционери. Или от тъпи гербаджии- милиционери.

Анонимен каза...

Голяма мъка е да си гербаджийски мишок..... Само от Избор на Троян им правят конкуренция на тъпотията и безличието

Д.Петров каза...

Абе ти като си толкова отворен и не си мишок защо си анонимен?

Анонимен каза...

Опа, под 100 подписа... 10 или 50, или 99? Като знаете толкова подробно цифри, що не кажете колко точно са подписите? И що не кажете колко са с повече от един подпис? И що не кажете кои точно са тези, които са се подписали повече от веднъж? Смехурковци:))))))))))))))))))))) Понеже види се, Маринов няма да отговори, да отговоря аз. Няма да цитирате цифри и имена, защото хептен ще станете за смях. То без друго сте за смях с тази подписка в подкрепа на БСП+ДПС+атака. Неформално подкрепена и платена от комунистическото ръководство и пропаднали престъпни троянски среди:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Анонимен каза...

МИ ТО 30 Е ПОД 100000. ЗАЩО НЕ СТЕ НАПИСАЛИ, ЧЕ ПОДПИСИТЕ СА ПОД 10000?

Анонимен каза...

30ти, стига си повтарял,като папагал: подписи, подписи, подписи...
Бързо прочети решението за определяне възнаграждението на Балев и след това бегом да се подпишеш и ти за оставката на общинския съвет!!!!

Анонимен каза...

Ама тези маймуни от кулажа, са големи симпатяги.
СРАМ ЗА ТРОЯН!

Анонимен каза...

...голяма мъка е да си тъп гербаджия. Малоумнико, внесените подписи са малко под 100 в деня на внасянето, а сега са много повече от 100. Чат ли си гербаджийски тъпако?
По-интресното е, че подписката срещу правителството на БСП-ДПС-Атака в не беше подписана от нито един гербаджия в Троян. Егати тъпите гербаджиски долнопробни комуняги. Троянската Герб - най-големия защитник на Станишев, Местан и побъркания Сидеров.
Кажи му че е от Герб и не го обиждай повече :)

Анонимен каза...

я, ама то останал един мишок от Герб още да мърда па се показал и от дупката
32, тъпите общински съветници от Герб и Избор за Троян е изключено самите те да разберат каква простотия са внесли и какво малоумие са гласували за мекерето на комунягите Балев, а ти искаш от една гербаджийска мишка да разбере това.

Анонимен каза...

Хората няма да се подпишат на нещо, което е възбудено и манипулирано от Пеевски. Не го ли разбрахте? Народа, ако не го мрази, или да му се присмива, откровено го презира. Тръгнали да правят нещо начело с Илиян Пеевски. Е, НЕма как да стане. Пеевски НИЩО в живота си не е направил. Нищо положително имам в пред вид. Вие очаквате с него начело да стане нещо свястно. Нали си виждате резултатите. 50-тина подписа, и то половината подведени. Част от хората са подведени, че това е протест против Орешарски. Но щом това ви е удовлетворението, както се казва на чист български език на вашите коалиционни партньори-машала!

Анонимен каза...

На тъп гербаджия Пеевски му пречи.
Тези малоумни гербаджийски говеда даже още не са разбрали, че подписките нямат нищо общо с Пеевски.
Колко жалко е да си гербаджия :)

Анонимен каза...

алоо 36-ти, не знам ти какво си направил-положително, но на мен лично Пеевски ми е проектирал и трябва да ти кажа, че конструктор като него в Троян няма. А ти какъв си, какво си направил и какво можеш ?

Анонимен каза...

36-ти, твоите умници прочете ли какво решение са гласували, инж. Балев за 4 часа получава 45% от заплатата на кмета. За 80 часа работа на месец , колко лева трябва да получи?

Анонимен каза...

Първо, не съм гербаджия, не съм комунист, не съм от ДПС, не съм от атака и от които и да са други отъкващи се от властта. Имам характеристики като хората които протестират в София. Безпартиен на който му е писнало от такива и онакива. Второ, на мен Пеевски не ми пречи. Не знам изобщо на някой да му пречи, не знам някой да го забелязва повече отколкото бръмчаща зелена муха. Дори БСП и ДПС не му обръщат особено внимание. Вероятно на него точно от това му е кофти. Трето, може да е конструктор, но никой не иска да се занимава с него, защото е кошмарен дори за добър ден, а конструктори под път и над път. И четвърто, дори да съм последен сульо, това никому не пречи, не съм тръгнал да организирам злобарски и АНТИ хепънинги:))))))))))))))))))))))))))

Анонимен каза...

Във фейсбук отворената групата на протестиращите намаля от 214 на 212...

Анонимен каза...

Докато се разделяме и плюейки един друг, до никаде няма да я докараме. За Марин Радевски, човек с десни убеждения, браво, спомоществовател, помогналал на много хора в града,адмираций! Има възможвост, прави го човека! Но с изказванията си в Общ.съвет, да не защкитава кауза загубена. уважавам го като работадел, точен, коректен, но го умолявам бъди умерен в публичните изяви.

Анонимен каза...

36,40, ти си един типичен гербаджийски боклук. Тъп, неграмотен и с голямо самочувствие.
Разбрахте ли, в магаданския институт след 4-годишен упорит труд са направили епохално откритие. Учените са доказали недвусмислено, ЧЕ ЕДИНСТВЕНОТО ПО-ТЪПО СЪЩЕСТВО ОТ ТРОЯНСКИ ГЕРБАДЖИЯ Е... ДРУГ ТРОЯНСКИ ГЕРБАДЖИЯ.
Учените даряват това отктитие на нАуката, а хонорарите - на община Троян за подпомагане борбата срещу троянската гербаджийска простотия и боклук.

Анонимен каза...

Разбери бе, Пеевски, не съм гербаджия. :)))))))))))))

Анонимен каза...

Айде сега, като не обичам твоята атака подкрепяща БСП и ДПС, и ти веднага започваш с език, който показва единствено злоба и безсилие. Разбери, не се обиждам от думите ти, защото нямам партийна принадлежност или пристрастия. Само ми става жал за теб, толкова зло, представям си как подскачаш като пинг-понг:)))))))))))))))))))))))))

Анонимен каза...

Той си представял...

Анонимен каза...

Ами те постоянно си представят или Нели Генкова или Пеевски. Никакво въображение от тези смешни човечета.

Анонимен каза...

45ти, това, че ти харесваш общинските съветници и техните решение си е твое право, но мое право е да не приемат техните решения и да им искам ОСТАВКА.
За това ти каквото и да пишеш тук, колкото и да подскачаш, като Матросов по амбразурите, не можеш да ми промениш мнението, защото точно тези съветници са доказали, че не работят за хората и за това е редно да си ходят.
Матросов, не се хаби за хора, които не се хабят за теб!

Анонимен каза...

към 41. Анонимен каза...
Във фейсбук отворената групата на протестиращите намаля от 214 на 212...
аз добавям, те повечето май не са се присъединли ми са ги add-нали:)

Анонимен каза...

Де да можеше и на теб да се "add-не" малко мозък!Уви, ходи си прост и тъп, и си бъркай в носа за жилибонки...

Анонимен каза...

Колко фирми в Троян фалираха през последните четири години? Колко са инвеститорите в Троян през последните четири години, има ли ги, кои са? Колко са фирмите, които фалираха по времето на прехода от червени и сини?
Общинските съветници са безполезни, защото не приемат решения, с които това да се промени. Няма бизнес, няма работа, няма данъци. За това хората бягат. След няколко години, няма да ни има и нас, които пишем.

Анонимен каза...

Тиквениците от колажа защо не си намерят по-дебел клон да ги издържи и тримата и да го използват!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |