Стана голям празник!

* Толкова гости не се помнят от години, изпи се над тон от вълшебния чай от 22 билки * Кръщенето на малката Александра – на същото място и по същото време * Цели 9 метра бе най-дългият цветен гирлянд

Празник на билките, планината и туризма 2013

СТАНА голям празник! Такова бе единодушното мнение на всички, които в събота (29 юни) бяха на Айдушкото сборище под Беклемето. Бяхме там и потвърждаваме, защото тазгодишното 11-то издание на Празника на билките, планината и туризма – организирано съвместно от троянското Сдружение „Съвет по туризъм” и Община Троян с подкрепата на Кметство с. Балканец и дейния кметски наместник Боряна Стефанова и със сериозното спонсорско участие на бизнесмена Николай Ялъмов и неговото дружество „Капман” – наистина бе едно от най-добрите досега. Истинско народно веселие в планината и в чест на планината (винаги се провежда около Еньовден, деня на билките, 24 юни, а този път съвпадна с друг тачен празник – Петровден), какъвто бе замисълът на създателите на Празника Даниел Сираков и Стела Карамфилска, и този път сред основните действащи лица.

ЗАЩО ГО ХВАЛИМ толкова? Да започнем с присъствието – толкова много гости Празникът не помни от доста време насам (по неофициални данни доста над 1000 души бяха в този ден на Айдушкото сборище). И нещо твърде важно – имаше невиждано много организирани участници от близо и далеч (най-голяма бе групата от съседен Ловеч, цели шест автобуса и над 200 души), което доказва, че Празникът е в културната програма на много хора, че има траен интерес към него, че събитието е очаквано и обичано.

ТУК ЩЕ ПРИБАВИМ и една любопитна новина – младо семейство бе решило в този ден и на това място, заедно с Празника, да отпразнува рождения ден и кръщенето на своята първородна дъщеричка Александра, която ставаше на 1 годинка. По-рано сутринта момиченцето бе кръстено в Троянския манастир, а когато мама и тате, облечени в народни носии от нашия край, представиха малката пред множеството, овациите бяха огромни, разбира се – имаше и много подаръци от спонсорите на Празника. Да си жива и здрава, Александра!

ГВОЗДЕЯТ в програмата – уникалният спектакъл на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур” от Стара Загора. Момчетата и момичетата, сред които бе и една световна шампионка по стрелба с лък, буквално омагьосаха многобройната публика – с хореография, костюми и сценография, с каскади, включващи майсторска езда, бойни схватки, стрелба с лък, с патриотизъм и дух. Браво на старозагорци!

ОБИЧАЙНИТЕ ЕКСТРИ, без които Празникът нямаше да е това, което е. Най-напред – вълшебният билков чай от 22 билки (по специална рецепта и със спонсорството на троянската фирма „Билек”), приготвян от познатите ни чай-майстори Недка и Матьо Матеви и раздаван безплатно на всички желаещи. Над тон от чудната напитка се е изпила през този ден, научихме от организаторите – а данните са точни, тъй като мярката е според сварените казани. Страхотно!

ПОСЛЕ, но не по значение – традиционният конкурс за най-дълъг гирлянд от цветя и билки, набрани на място, в района на Айдушкото сборище. Победи отборът на децата от Народно читалище „Събуждане” в с. Ломец, водени от две дами с невероятни усмивки – читалищната активистка Марияна Вълчева, рожденичка на този ден точно, и кметицата на селото Димитрина Стойнова; техният пъстър гирлянд бе дълъг цели 9 метра. На второ място се класира групата на Милка Йончева (Троян), а на трето – „3-те Н” от Враца.  Тук задължително трябва да споменем и да похвалим Теодора Дудева, представител на „Орифлейм”, която освен организатор от години на цветната надпревара, е и неин основен спонсор, раздаващ щедри награди на всички участници.

НЕ БИВА ДА ПРОПУСНЕМ и други важни неща. Обичайната водеща - Краси Коларова, атрактивна и много навътре в празничната материя, най-точният човек за тази роля. Кметското поздравление – градоначалникът Донка Михайлова не скри добрите си чувства и щедро похвали Празника. Задължителният гост на сцената – този път това бе Володя Стоянов, известен с патриотичните си песни в различни жанрове; още на първото му парче се изви дълго хоро и не спря да се вие, а певецът бе наобиколен от ловци на автографи, което доказва, че си е свършил добре работата.

И ЗА НАКРАЯ - но не защото е по-маловажно, а защото заслужава специално внимание – оставихме да кажем няколко добри думи за организацията. Празникът на билките, планината и туризма винаги е бил добре организиран. И не само заради природните дадености – широкият кър, където има място за всичко, стига да искаш, един наистина великолепен терен. Другото, по-важното, е сериозната работа на организаторите – сцена, озвучаване, шатри – този път с места за 240 души, скара-бири, сергии със сувенири и лакомства, добре уреден паркинг, табели, реклама… (и само една забележка, около тоалетните – дъсченият нужник тип „по вънка” явно е недостатъчен и може би трябва да се помисли за химически тоалетни).

ВМЕСТО ПОСЛЕСЛОВ. Поредното 11-то издание на Празника на билките, планината и туризма доказа нещо важно – че събитието трайно е влязло в културния афиш на Троян и вече е един от разпознаваемите туристически знаци на нашия район. И се налага изводът, че Празникът заслужава пълна подкрепа.

Т21

Още по темата:

22 коментара:

Анонимен каза...

На фона на всичките новини за стачки и неволи, и стреса, в който живеем, това беше лъч свтлина и положителна емоция. И Бог, и небето, и слънцето бяха на този празник. И аз бях и много ми хареса. Браво на организаторите!

Иван Цочев, 33 г. каза...

Прекрасно се получи - и празника, и кръщенето на малката Алекс! Да е жива и здрава!

Анонимен каза...

Чия собственост е Айдушкото сборище?

Анонимен каза...

Арендатор е Даниел Сираков...Там отглежда коне от породата Български спортен кон...

Анонимен каза...

Беше много добре организирано догодина очаквайте подкрепа от новото тур.дружество.

пАтРиОтЪ каза...

Имайки предвид, че българина не обича да вижда щастливи хора смело мога да кажа, че се радвам вече когато въпреки тежкото и трудно ежедневие аз виждам хора, които имат сили да се забавляват и усмихнат! Браво!

Анонимен каза...

Bravo !

Анонимен каза...

Арендатор и организатор е Даниел Сираков,ааааа и основен събирач на спонсорства и разпределението им
БРАВО!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Браво на Даниел Сираков за смелостта и добрата организация!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Хей 8, хайде направи и ти нещичко в този живот .............

Анонимен каза...

Да събереш толкова хора на едно място в Троянско, си е подвиг.Чудно ми е ,кога ли в общината,ще загреят,че с малко повече ентусиазъм, свобода на изпълнителите и финансова помощ,подобни събития могат да се превърнат в редовни такива? !! А посещаемостта им да е на нивото на тазгодишното издание на горния празник ?
Знам какъв оборот от нищото дето се вика,са завъртели няколко местни кръчмари. А те имат нужда от повече такива събития.Къщи за гости,малки и големи хотели,ресторантите в околността,складове и магазини...Ми ако се прави в 2 дни този празник,като вторият ден е с друга програма,но отново свързана със слогана? А вечерта дали не може да има осветление, и да се случват събития?Музика,йога, филми на екран с Троян,троянско,истории,снимки ,личности, и прочие.В центърът на България сме,уикенд туризма е модата, а хората обичат да пътуват.

Анонимен каза...

10-ти, прав си - съгласна съм с всичко това, което си казал.
Само да вметна, без да се заяждам хич - в последното изречение си объркал пълния и краткия член, т.е. използвал си го където не трябва, а където трябва - не си. Смях се от сърце и затова ти пиша, и пак казвам - без никаква злоба или заяждане :)
А правилното е - В центърА на България сме, уикенд туризмЪТ е модата .....

Анонимен каза...

Е,и ? :) Онуй нищо от трапето, викаше: "абе едни грешчици сме допуснали" за глобата от 4 милиона лева. А пълният член винаги е за предпочитане пред краткия,нали така ? :P

Анонимен каза...

Цецка Петкова става заместник областен управител на Ловеч. Родена е през 1957 г. Завършила е ВПИ в Шумен. Почти цялата й трудова биография е в сферата на образованието като учител, заместник-директор и директор на училища в Тетевен. В периода 2003-2007 г. е била кмет на Община Тетевен. От постa на заместник обл. управител e освободен Сашо Данков /копирах ог от ловешкия сайт...

Анонимен каза...

за пълния член съм съгласна:)))) отивам да си опресня знанията:)) А дали се Опресня или Упресня?! Ще питам знаещия за пълния член!

Анонимен каза...

Гледай да се не изплесне и да те плесне...Пък може и на това да се (на)дяваш,знам ли...

Анонимен каза...

Докато трапчанеца допускаше грешчици кака ви донка ще преминава всекидневно "границите на морала , след който не можеш да кажеш на децата си , че си честен човек" и ще става все по-"честна" . Накрая ще е чесна колкото р.овч , станишката , д.пеевски , гоце , доган , местан и болен . Просто те са от едно котило на димитровския младежки соц. съюз . Липсата на главни букви на граматически верните места е моя протест срещу червената мафия на рубладжийте .

Анонимен каза...

Ало 10-ти що не се замислиш дали общината не е съфинансирала това мероприятие та пишеш простотии.

Анонимен каза...

Вечния /Сираков/, знае как. Вечния, господ здраве да му дава, не прави нещо без да вземе. Аман от тарикати! Колкото до майсторите на чая, ма те едвали знаят как таратор да направя. Купона стана, защото хората се веселиха и отпуснаха, отделили се от скапаната действителност. Но, все пак стана добър купон, но хората си го направиха сами!

Анонимен каза...

Сърби ли те ?

Анонимен каза...

Дал бог повече такива, като Сираков.Благодаря от сърце за хубавия празник.

Анонимен каза...

18 е типичен представител на местната троянска агенция МСМГ /еМ Селянин еМ Гражданин/

Анонимен каза...

половината от местността която се казва габърското принцип е на бели осъм.някои от по старите могат и да помнят какъв малинов масив имаше там!а как го превзеха от балканец –може да каже само кмета на бели осъм!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |