„Двата протеста” - добрият и лошият, глупости!

* Искам да кажа на партизаните от вси бои – не се правете на умрели лисици и че не разбирате за какво точно иде реч

Генадий Маринов
Позиция

МНОГО ме е яд. Защото го чувам постоянно, даже от читави хора. Този протест (сегашният, юнският, срещу мутрата Пеевски, марионетката Орешарски и кукловодите им) бил интелигентен, млад, европейски, истински, добрият. А пък онзи (февруарският, срещу диктатурата на монополите и мизерията, довел до оставката на Бойко Борисов) – фалшив, манипулиран, платен, лумпенизиран, лошият.

ЯД МЕ Е на подобни глупости. Защото изкривяват истината и отказват да разберат, че същината и на двете големи най-нови български народни недоволства бе една – срещу 24-годишното статукво, срещу 24-годишната партизанщина, прояла като рак обществото ни и влечаща ни единствено и само към дъното, срещу тази страшна десетилетна българска посттоталитарна реалност, в която всичко (пак както някога) минава през партиите, през партийните секретари, през партийните членства, през партийните облаги, през партийните назначения. Срещу тоталната, уникална и самоубийствена българска партизанщина. Срещу лансирането на партийни (мало)умници навсякъде и във всичко. Срещу партизанската каста, превърнала се в крепител и придатък на мутроолигархията и заедно безмилостно яхащи България.

ЯД МЕ Е, защото тезата за „двата протеста”, лошия и добрия, ни се пробутва – къде по-фино, къде не – точно от тези, срещу които протестираме, партизаните, враждуващи помежду си, но единни в защитата на общопартийните си интереси и привилегии. Тези, които изтръпват от мисълта за намаляване броя на депутатите наполовина (за да се достигне нормалния за европейските стандарти парламентарен коефициент), орязване на държавната субсидия за партиите, мажоритарен вот, възможност за отзоваване на депутатите калпазани, отмяна на уникалните с наглостта си нашенски партизански привилегии (ще напомня само една, а има десетки подобни – на депутатите ни им се пази предишният пост/служба (?!); откъде накъде, някой да го е бил по главата народния избраник да се кандидатира, къде по света има подобна партизанска наглост (?!); сещам се, преди години, инкогнито за седмица в Троян пребивава току-що назначеният британски посланик Ричард Стаг – споменахме му за това нещо, депутатството да ти пази предишната работа, и той не проумяваше, буквално се стъписа, твърдеше, че не е възможно, че няма логика, че го няма никъде…).

И НЕЩО ЛИЧНО – семейството ми (аз и жена ми – тук, на място; дъщеря ни в Англия – чрез мрежата и духом) участвахме и участваме в двата протеста. И сме си същите – нито по-умни, нито по-чисти, нито по-добри, и все тъй убедени и гневни. Нашите приятели, с които бяхме и тогава, и сега – също. Затова искам да кажа на партизаните от вси бои – не се правете на умрели лисици и че не разбирате за какво точно иде реч.

И НАКРАЯ, за да не бъда разбран погрешно, трябва да направя една уговорка. Антипартизанската ми убеденост и вярата ми в единната същност на новите български протести (2013 г.) не означава, че слагам знак на равенство. Защото това нещо с Орешарски „начело” е толкова правителство, колкото Делян Пеевски е Мел Гибсън, а троицата му тартори Станишев-Местан-Сидеров нямат равни по зловредност и всяка допълнителна тяхна минута във властта е опасна за България.

ОЩЕ НЕЩО. Партиите се опитваха (и тогава – през февруари, и сега – през юни) да разсипят народното недоволство, да го разядат отвътре, да го преформулират и пренасочат, да му вкарат отрова, да напълнят улиците с провокатори. Да, ама не – колкото и да им се струва на някои, че партизанският им номер (и този път) е минал. И още – не съм анархист. Зная, че без партиите и без партийната система/демокрация не може (Чърчил беше казал нещо много мъдро по темата). Но от партии до партии има разлика, както и от българска демокрация до демокрация. Затова съм/сме на улицата.

Генадий Маринов

Още по темата:

Подпури от националните протести, юни 2013 г., източник - интернет:

41 коментара:

Анонимен каза...

Решението е тук.Всеки който го изгледа ще разбере!
http://tv7.bg/faktorat-koshlukov/NewsDetails&id=9773493

Анонимен каза...

Махни тази снимка с пурата...:),не ти прилича да се правиш на баровец.Иначе правдиво написана статия.

Анонимен каза...

Значи в Куба е пълно с баровци,а? Мноооого си умен,няма що (:

Анонимен каза...

Прави ми впечатление , вече години ,че в сайта , в събота и неделя не е много многолюдно , що ли така ??

Анонимен каза...

Щото общината не работи през уикенда,а полендаците и селяндуряците са си на село... Капиш ?

Анонимен каза...

"Ос-тав-ка!", е озаглавен коментар в "Капитал". За двайсетината дни управление на "висящата" коалиция БСП, ДПС и "Атака", удобно подпирана от съзнателната пасивност на ГЕРБ, се разбра, че правителството на Пламен Орешарски може всичко друго, но не и да управлява почтено и в полза на гражданите. За сметка на това го бива: елементарно да плаши и пресира - без сегашното правителство България ще загуби еврофондовете за следващите години, ще има режим на тока. Да продължава да инфилтрира в държавната администрация и в силовите ведомства провалени партийни креатури. Да създава хаос и нестабилност заради лобистки и необмислени реформи, каквото се случи в ДАНС и МВР. ако в първите си стъпки прави толкова първолашки грешки, представете си какво ще се случи, когато трябва да взима важните решения. Освен това за политическо нахалство и провал най-накрая трябва да се плаща цена, иначе завинаги ще останем в затворения кръг от лоши към по-лоши политици. Така че - Оставка! Незабавно.

Анонимен каза...

НЕЗАБАВНО, ДНЕС! УТРЕ ЩЕ Е КЪСНО!

Анонимен каза...

АМИ АКИМОВ И НЕГОВИТЕ ДРУГАРИ "бизнесмени",комунистическо- капиталистически изедници ОТ НЕГОВАТА ПАРТИЯ,ДЕТО СИ ПОСИПАХА ГЛАВИТЕ С ПРАХ И СЕ ОТМЕТНАХА ОТ БКП, ЩЕ ГИ ТЪРПИМ ЛИ В ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ?.ПРИКАНВАМ НА 27 ДА ПОСЕТИМ ЗАСЕДАНИЕТО НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ И ДА ПОДКРЕПИН ИЗГОНВАНЕТО МУ ОТ ТАМ.ТОЗИ ГЬОН СУРАТ НАМЯ СРАМА!!ТОЛКОВА АЛЧНИ И ПРОСТИ /СЕЛЯНДУРИ/ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ НЕ СМЕ ИМАЛИ ОТ 1989г.-с изключение на двама -трима/

Анонимен каза...

Генчи, бате вместо да го умуваш и да копираш снимки от чужди сайтове. Да беше отишъл малко и ти на протестите. Оти извън пределите на наше село също живеят хора. Пълниш бутилката до горе, мяташ се и отиваш да стачкуваш, просто е . Правиш някой фотос пред Народното Събрание, ядеш един сладолед от Макдоналдс, напазаруваш с 5, 10% по ефтинко за апване от тамошните вериги магазини и се прибираш пак тук. Просто е! То не става само с писане, трябва и присъствие!

Генадий Маринов, Т21 каза...

До №9: Прав си, бате, и аз исках в София (че този път София е България), ама отиде само жената, тя ще донесе и снимки, и впечатления; нямах време, желание - бол. Ти разкажи как беше, ако драснеш нещо от мястото на събитието - ще публикувам. Щото и писане е нужно, само с присъствие не става.

Поздрав най-сърдечен: Генадий Маринов

Анонимен каза...

Не съм 9-ти,но бях на протестите в София. Понеже много ми харесаха някой лозунги ще ги споделя с вас.

Бареков е разкрит- той е травестит.
За да има мир - БСП и ДПС в Сибир.
Мразя ви безплатно.
Вместо Титаник да беше потънал Аврора.

Анонимен каза...

Ще споделя и АЗ;
снимките са много хубави особено 6та (вие сте),най-хубавата женска черта
Една от мерките за младежка безработица и източване на средства от Герб е тази ПРОТЕСТИ(голямата част платени) + някой лумпени и много малка част патриоти който не знаят какво искат,нови избори почти същите партий Атака ще даде на нфсБ половината места и НИЩО
Ония тъпи ДЕСНИ(разединени) пак ще гледат парламента по телевизията и НИЩО
Парите правят борбата а герб имат много!!!!!!!!
11ти я се хвани за палците и пробвай Бареков,това е най-хубавата телевизия,всички други духат нас герБ

Анонимен каза...

Долу комунизма!!!!!!!!Българи юнаци!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

13ти ДАаааааааааааааааааааааа
долу герБ-това са най-мръсните комунисти,кой гербаджия нама партийна книжка(освен родените след 1990)......те пък са деца на комунисти

Анонимен каза...

Долу комунизма!!!!!!!!Долу БСП/БКП!!!!!!!!!!!

ted каза...

Do Genadi Marinov i nomer 9: Ne stava nito samo s prisastvie ili pisane,a s deistviq. Ediniq hodil do Sofia,ei taka da vidi gaz pat,a drugiq protestira pred televizora. Pove4eto protestira6ti sa sairdjii,zatova efekta e takav--- 0.

Генадий Маринов каза...

До №16 (ted): Принципно съм съгласен - трябват действия, така е (и в случая схващам моето писане като действие, като активен протест, но това не е толкова важно). Сега за важното - защо мислите, че ефектът е нулев?! Така им се ще на онези (срещу които протестираме) и така се опитват да го представят, но номерът няма да мине. Ефектът е голям - освен че скоро ще доведе до падане на правителството, има и други принципни, смислови измерения; не мислите ли? И още нещо, важно е - някак не приляга анонимно да ни давате уроци по протестиране, защото анонимният протест е нещо като нищо, пъзльовщина.

С уважение: Генадий Маринов, Т21

Анонимен каза...

Подкрепям Генади,
Протестите са наложителни и са изключително важен етап по пътят към реална промяна, за да имат положителен резултат обаче трябва да бъдат добре организирани и смислени. Да падне това измислено правителство – добре, обаче как да се избегне повтарянето на вече познати безрезултатни сценарии? Или още по -лошо изпадането в тотално объркване и безпорядък в цялата държава. Мисля , че както февруарските така и днешните протести са само началото на пътят към промяна, който обаче няма да бъде лесен.
Лозунгите на снимките са хубави обаче и те не очертават ясно алтертанативният път. Според мен истинската промяна е свързана с разбирането, че комунизма е една идеология, която може да бъде победена само от друга идеология. Именно идеологията на комунизма създала съответната ценностна система се оказа порочна и невярна, и доведе до моралния и материалния упадък на цялата ни нация. Затова без отхвърлянето на тази идеология и ясно очертаване на общонационални идеали и ценности, зад които да застане цялата нация не е възможна промяна към по- добро. Пак ще кажа, че без преодоляване на духовната криза, в която се намираме не е възможно излизане от всички останали кризи , които са нейни следствия. Надявам се, че колкото повече протестират, хората ще се замислят и ще се доближават до истината, че промяната трябва да започне от всеки един от нас. Иначе смяната на едни управляващи с други няма да има желаният резултат.
С уважение: Мариян Данчев

Генадий Маринов каза...

До г-н Данчев (№18): Така е. Дано духовната (ни) криза не е непреодолима, дано! Иначе всичко отива по дяволите.

С уважение: Генадий Маринов, Т21

Анонимен каза...

11-ти и на мен ми харесва този лозунг особено в частта за Бареков-тоя все сезирал Цацаров, голям тандем ще излязат-ужас!Тия двамата нещо много им набирам.

Анонимен каза...

12-ти, на Бареков телевизията ти е най-хубава щото е на Пеевски,нали!Хората не са ловени на примка и не му се връзват на циркаджийските номера и затова му мятат лайна на преките включвания,които са едно блещене,пулене и зъбене.
Но явно на някои дето" се е ловил за палците" му харесва, нали така 12-ти!!!

Анонимен каза...

На 100% споделям казаното от 8-ми.
Но не това е всичко.
След заседанието на 27.06 .на Общ. съвет, всеки единсъветник да даде публичен отчет, как е гласувал и защо е гласувал така. Публично, на централния площад пред общественоста.
Нека ги видим тогава тези троянски юнаци, кой, кой е и що за гражданин на Троян е???

Анонимен каза...

За всички продажници в политически цветове,директивата е ясна -"Бой,ебане и България да ви е тясна !".

Анонимен каза...

21ви майка ти го разказва по мегдана,/долен ляв педал / ЩО ето?(съединител)

Анонимен каза...

Платени от герб-ялови лумпени -това са сегашните протестанти

Анонимен каза...

25 е МАЛОУМНИК и чичо му го е насилвал като малък!!!!!!!!

Анонимен каза...

БЯХ СТУДЕНТ,КОГАТО ЧУХ ЗА ПРЪВ ПЪТ ЛОЗУНГА ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ,ПИТАТЕ ЛИ СЕ ЗАЩО,ТЕЗИ КОИТО ТОГАВА ГО СКАНДИРАХА,СЕГА СЪБИРАТ ДВА ПРОЦЕНТА НА ИЗБОРИ ?

Анонимен каза...

Не спираме да се питаме,27-и,и горе долу намираме отговора.Той е че повечето от викачите бяха спуснати от когото трябва и изпълняваха поръчка а не бяха истински викачи,като например тези в Полша.Синята българска революция беше фалшифицирана.

Анонимен каза...

27 - Не е от това, че са скандирали "Червени боклуци". От друго е.

Анонимен каза...

Защото червените боклуци са способни да умърсят всеки и всичко , за тях няма нищо свято нито род нитио родина . Те са способни всеки ден да преминават все повече морални граници . За пример давам нашата кметица за нея морална граница бе гласуването за пеевски - преминаха я и нищо , утре ще е убийството на човек / не , че съпартийците и не са го правили в лагера краи Ловеч /

Анонимен каза...

ГЕРБ-ялови решават да изгонят всеки 11ти член на "фирмата"от цяла България,а всеки 22ри обрязан за да остане на работа
Хахахахахахха

Ted каза...

Do Genadi Marinov: Sadlasen sam,4e si izvar6il deistvie,toest,4e si napisal statiqta,no imah predvid aktivni deistviq,a tvoeto e pasivno. V slu4aq si opravdan,za6toto vse nqkoi trqbva da otrazi sabitiqta. NO spored teb kakvi sa pove4eto ot aktivno protestirashtite? Kakto kazah predniq pat spored men sa,6te izpolzvam pobalgarenata,turska duma ''sairdjii''. Govori6 za padane na pravitelsvoto,6te otgovorq taka,A DANO''. Dobre, da predpolojim,4e doide drugo pravitelstvo,kaji mi ima li polititsi v BG,koito za adekvatni i na4eteni? Ti kazvash,4e me e strah (пъзльовщина),4e sam bil anonimen,no az ne sam,za6toto,ako bqh,kak 6te6e da se obarne6 kam men,kato kam anonimniq,ili kakto se obarna-- Ted? Osven tova,ne badi tolkova lesno obid4iv.

Анонимен каза...

Не бе , ти си отчайващо неграмотен !

Анонимен каза...

http://tv7.bg/faktorat-koshlukov/NewsDetails&id=9773493

Анонимен каза...

Тъпи лумпени,платени -тава са днешните "протестанти"!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

35-ти, май и ти не си вярваш, но както и да е, не може да си толкова прост, няма нужда да се плаща когато мразят безплатно.Да има и платени, но това са провокаторите на Атака, гледай записите със скрита камера на бтв или канала 1.

Анонимен каза...

36ти Мразят безплатно ,защото тъй наречените десни не можаха а разпределят местта в НС и останаха и само в спомените ,та ръчкат народа,бат Бойко плаща чрез пашата,Атака също плащат ,защото при нови избори остават извън хранилката

Анонимен каза...

А Серьожката какво прав,разтваря бузите за Местан реза

Анонимен каза...

Донка нещо се загуби тези дни , да не е организирала командировка екскурзия на кликата си в общината на митинга в подкрепа на правителството на гея , бея и злодея ?

Анонимен каза...

По повод на Хартата: Мнението ми за Харта 2013: куха и многословна политологическа разработка с академични претенции, но много скромен научен принос и никакъв публицистичен принос. Вторият е много важен за такъв документ, но изцяло отсъства. Това не е манифест, а инвентаризация на хранениците, които хартата легитимира, а не обратното. Текстът е преписан набързо от няколко учебника или по-вероятно - от пленарен доклад за някоя конференция, като е прибавен типичния за работата на една президентска администрация подход - експертни групи, които анализират, после обществена комисия, която обобщава. И...дотук. Почти съм сигурен, че авторът (който и досега е анонимен!!!) е проф. Антоний Тодоров, който беше спичрайтър на Гоце. Но дори и да не е Тодоров , е бил човек на Гоце, тоест на Путин. Няма начин никой от подписалите да не е разбрал нито кой е писал хартата, нито каква е целта й. А целта й е да опитоми протеста, да обезсмисли енергията му, да го канализира в познатото русло на политическото пустословие и безвремие, в което всеки елит мечтае да живее. Тези първи подписали 60 души са новите Орешарски-Даниел Вълчев, които заглавичкваха учителите по време на стачката им преди 5 години, за да им "развалят седянката". И смятам, че добре го съзнават. Бързата популяризация на "документа", който очевидно флитрува с Харта'77 на чехословашките дисиденти, изработения му специален сайт, ежечасното интерювиране на някой от подписалите го в националните медии, предполага завиден медиен и организационен ресурс, което от своя страна е знак, че Харта 2013 обслужва тези, които притежават въпросния ресурс. Включително властта в момента. Именно срещу тях хиляди протестират вече две седмици. В такива ситуации единствено възможната логика е: който е за протеста, е против хартата. Точка. K Манолов

Анонимен каза...

Експерти: Управляващите ще си отидат, когато объркат изцяло енергетиката: http://tax.bg/bg/news/view/10393

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |