Декларация на инж. Владимир Хаджийски

Уважаеми г-н Председател,
Уважаема г-жо Кмет,
Уважаеми господа общински съветници,
Уважаеми представители на общинската администрация,
Уважаеми гости,

Повод на това мое изявление е станалото известно решение на Софийски градски съд, което беше разглеждано на извънредната сесия на Общинския съвет на 21 май 2013 г., където за първи път официално станаха известни част от крайно тежките за общината финансови корекции по проект „Воден цикъл” – 1-ви етап.

Да припомня фактите:

• С това решение на съда на Община Троян не се признават средства, общо в размер на 1 193 953 лева. В хода на заседанието стана ясно, че тази сума не е окончателна и има реална опасност да стигне до 3,5 милиона лева. Мотивите на съда не бяха раздадени и може би затова моите колеги, които се изказаха в комисиите и на самото заседание, бяха неподготвени и се лутаха в правната материята. Мен лично ме смути спокойния тон и почти апатично преминалото заседание.

• След като се запознах с мотивите на съда, аз съм убеден, че грешките, които са допуснати, не са невинни, както ги определи г-н Минко Акимов, а граничещи с безотговорност. Казвам това с цялата отговорност на човек, който е участвал в разработването на няколко проекта на фирми по европейски програми и също така организирал и провел много търгове по Закона за обществените поръчки.

• Грешките, които се доказват в съдебния иск са значителни и показват изключително слабия  контрол в работата по този проект. Определено, това е следствие от неефективното административно управление на кмета от предходния мандат г-н Минко Акимов. В тази връзка искам ясно да заявя, пред вас колеги и пред гражданите на община Троян, че не искам и няма да нося отговорност за грешките, допуснати от г-н Минко Акимов като кмет, както и да се крия зад колективната отговорност на Общинския съвет.

• Искам да кажа на моите колеги, които се съмняват в мотивите на съда и неговото решение, че то е ясно и много точно и не виждам как може да бъде атакувано, така че Общината да има успех на следваща инстанция. Според мен няма никаква агресивна политика на държавата в лицето на МОСВ, спрямо общината, както се прокраднаха съмнения в изказванията на някой общински съветници.

Уважаеми колеги, при тази ситуация аз съм убеден, че трябва да се използват възможностите на чл.23 от нашия правилник, а те са две:
  
Първата възможност е по ал. 1, т. 1
– г-н Минко Акимов да подаде оставка като председател на Общински съвет, град Троян. Искам да отбележа, че тука става въпрос за лично решение. Между впрочем, преди няколко месеца той беше приканен да направи това и от общинското ръководство на политическа партия ГЕРБ - гр.Троян. В края на извънредното заседание ние чухме мнението на г-н Акимов по съдебния иск на Софийски градски съд. Той се опита да ни убеди, че грешките, които са допуснати, са невинни и те не могат да засенчат отличните резултати постигнати при неговото управление като кмет на  Троян. Затова, уважаеми колеги, мисля, че т. 1, от чл. 23 е трудно изпълнима.

Втората възможност  е т. 4, която дава правото на група общински съветници да поискат вот на недоверие на председателя на Общинския съвет. Приканвам всички отговорни  общински съветници да се възползваме от възможностите на тази точка. Мисля, че мотивите за този вот са ясни. Община Троян е поставена на колене с тези финансови корекции в близките години, за които вина носи персонално г-н Минко Акимов. Не е оставена възможност на следващите ръководства на община Троян да реализират политики и добри практики в социалната област, инвестиционната политика и подобряване на инфраструктурата на града ни. В голяма степен, според мен е заплашен и големия инфраструктурен проект на „Воден цикъл” – 2-ри етап.

Уважаеми колеги, ще ви помоля да смятате това мое изявление като част от разбирането ми за отговорността, която носи общинският съветник, избран от гражданите на Троян, за да защитава техните интереси. При тези обстоятелства това става почти невъзможно. Благодаря ви.

Инж. Владимир Хаджийски,
общински съветник от групата на БСП, гражданска квота

2 коментара:

Анонимен каза...

Чудя се защо до сега никой не можа да застане срещу Акимов?!До кога ще решава съдбата на Троян?

Анонимен каза...

Щото всички са се наредили в общината и чакат като бебе цица, да смукнат кой какво може.Явно на Хаджийски, "моралът" на околните на него т.н. "съветници", му е дошъл в повече. Човекът все пак има собствен бизнес,ориентиран извън пределите на България, за разлика от другаря Акимов,който се е впил като конска муха в общинския задник и пие и без това изтичащата кръв...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |