Пролетен празник в Париж

* За седма поредна година пролетен концерт на българското училище „Васил Левски“ във френската столица * Макар и далеч от родината, си оставаме българи - със свои традиции, празници и идентичност

Мариана Йолова-Боден
 Читателите ни пишат

НЕОТДАВНА ученици, учители и родители от Българско училище „Васил Левски“ в Париж (в което преподава и авторката и наша землячка Мариана Йолова-Боден – бел. Т21) се превърнаха в участници в организирания за седма поредна година пролетен концерт. Организирането на този празник е традиция в нашето училище, която и занапред ще продължаваме да  съхраняваме.

ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ
празничната зала на българското посолство в Париж се превърна в сцена, на която с песни и танци ученици и учители изразихме обичта си към България. Специални гости на нашия спектакъл бяха културното аташе на посолството на Република България във Франция Жулиде Шефкет, пресаташето и първи секретар на посолството Христо Гутев и нашите приятели - студентите от студентски танцов състав „Зора“.

ПРОЛЕТНИЯТ КОНЦЕРТ беше открит от детската театралната група към училището. Пиесата в стихотворна форма на Радой Киров предизвика много смях и приятни емоции. С песни  и стихотворения се включиха и най-малките - палавниците от предучилищната група.Учениците от началния курс представиха пролетните празници – Благовещение, Лазаровден, Цветница и Великден, и свързаните с тях традиции. Щастливи сме от факта, че за четвърта поредна година нашите ученици танцуват заедно със студентите от танцов състав „Зора“.

Момент от пролетния концерт в българското посолство в Париж, вляво - Мариана Йолова 
КУЛМИНАЦИОННАТА ТОЧКА на празника се оказа Дунавското хоро, на което се хванаха всички - малки и големи, родители и гости. По традиция с мартениците, които изработихме саморъчно в специалното ни ателие „Мартеници“, окичихме клоните на дърветата в посолството. С реализирането на всеки един празник правим всичко възможно думата България да означава много и за нашите деца. Макар и далеч от родината, си оставаме българи - със свои традиции, празници и идентичност.
10 май 2013 г., Париж
                                                      
Мариана Йолова-Боден 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |