Започна втората част на Фестивала на сливата

* В програмата – театро „Сливи за смет”, рок концерт, дефиле с венециански костюми, откриване на нова сливова градина, ракиджийски конкурс, трупата на Нешка Робева…
 
Тема с продължение
ПРЕЗ ТАЗИ СЕДМИЦА (22-27 април 2013 г.) е втората пролетна част от Българския фестивал на сливата в Троян. Първата част бе през есента (21-29 септември 2012 г.). Събитието е в резултат на спечелен европроект от Община Троян и пълното му наименование е „Провеждане на иновативно културно събитие в община Троян – Български фестивал на сливата”. Финансира се по ОП „Регионално развитие” (2007/2013), а общият му бюджет е 353 000 лв., от които 17 600 лв. е съфинансиране от бенефициента Община Троян.

ДА ПРИПОМНИМ кои са изпълнителите на сливовия фест: доставката на оборудването (сцена, осветителна и озвучителна техника) – „Кейбъл тех” ООД (Варна) с управител Десимир Атанасов, договорът е за 63 180 лв. с ДДС; промотиране (реклама) - ЕТ „Иван Тодоров 98” (Плевен), 111 700 лв. с ДДС; същинските фестивални дейности - Обединение „Еврохауз” (София), представлявано от Каталина Иванова-Желязкова и включващо софийските дружества „Юрапел Комюникейшънс” ЕООД и „Парти Хауз” ООД, 111 300 лв. с ДДС. Припомняме и голямата цел на фестивала - повишаване на привлекателността на Троянския край и насърчаване на предприемачеството чрез разнообразяване и обогатяване на културния живот.

КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ през тази втора част на Българския фестивал на сливата в Троян? През първия ден (22 април, понеделник) бе открита изложбата „Символите на фестивала”, на сцената на площада се изявяваха самодейни състави, състоя се официалното откриване, а денят завърши с концерт на финалиста от Х-фактор Богомил. По-характерните събитията нататък: изложба „Карикатури и анекдоти за сливата” (23 април, вторник); театралното представление „Сливи за смет”, рок концерт на четири банди (24 април, сряда); конференции – научна и ученическа в ИПЖЗ, откриване на засадената от Общината нова сливова градина от 3 дка (25 април, четвъртък); ревю спектакъл „Тайната зад маските” – дефиле с венециански костюми на известни троянци (26 април, петък); на финала – конкурси за най-добра домашна сливова и кулинарен, награждаване, концерт на ансамбъл „Загорче”, томбола, спектакъл на трупата на Нешка Робева (27 април, събота)

Т21
БЕЛЕЖКА НА РЕДАКЦИЯТА

Трудно се забравят неуредиците от първата част на Българския фестивал на сливата в Троян през есента – формални събития, спестени дейности, загърбване на първоосновата (традиционния Празник на сливата и троянската сливова, имащ 20-годишна биография) и т.н. Надяваме се този път да няма подобни неща и организаторите да оправдаят сериозния проектен бюджет. Факт е, че в района определено има туристическо раздвижване, което подсказва, че основната цел на събитието се постига. Дано.


Още по темата:

Празникът на сливата през годините:

41 коментара:

Анонимен каза...

Това е върха :
такава сума за един празник;;;;;;;;;;;не вярвам в община Троян всичките сливи ако ги продадем да достигнат тази стойност

Анонимен каза...

Едно голямо източване на евро пари за нищо,а ма пък за някого!

Анонимен каза...

Празник, който създава много настроение. С приятели снощи бяхме на площада и ще бъдем и през следващите дни. Утре да сте всички на рок-концерта! Браво и на толкова много състави, които се представиха следобеда.

Анонимен каза...

Само дано времето е с нас.

Анонимен каза...

Когато граждани решили да посетят фестивала в гр. Троян започнат да пристигат с автомобилите си, то те ще видят СМЕТИЩЕ непосредствено до табелата на гр. Троян при входа и откъм с. Орешак. Голям резил и безхаберие откъм администрацията на общината.Изключителна реклама за града ни! Госпожо Кмет на община Троян, НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ?

Анонимен каза...

Седем филийки хляб или една баничка, половин пържола, три резана салам или половин кренвирш. За десерт - средно голяма ябълка / МОЖЕ И СЛИВА /. Това включва дневното меню на средностатистическия българин според данните на Националния статистически институт за потреблението на домакинствата през последната година. Стряскащата статистика е публикувана на първа страница на "Телеграф".

Ха зяпайте сега, как другарите си поделят 176 000 Евро, за този дето клати гората!

Анонимен каза...

Няма ли проверяващи и контролиращи органи как се точат парите по този проект по оперативна програма на Европейския съюз????Някой знае ли нещо повече за фирмата която прави рекламата Иван Тодоров ЕТ??

Анонимен каза...

Ами аз не знам нищо за тази фирма, но няма да се изненадам, когато се окаже, че собствениците са "близки" я на кметицата, я на бившия кмет ... Ай на бас ...

Анонимен каза...

Не месете кметицата в тая работа. Проектът си го готвиха и договаряха по времето на Минко.

Анонимен каза...

Според предварително обявената програма на на „БЪЛГАРСКИЯ ФЕСТИВАЛ НА СЛИВАТА” на 24 април 2013 г. от 17:00 часа ще се проведе :
„ОТКРИВАНЕ НА НОВОЗАСАДЕНА СЛИВОВА ГРАДИНА” – 10-ти км. на главен път II-35 Троян – Ловеч, землище с.Добродан, м.”Кантона”.
Аз имам въпроси към организаторите на „БЪЛГАРСКИЯ ФЕСТИВАЛ НА СЛИВАТА”:
-Уважаеми г-жи и г-да организатори :
„Защо точно покрай пътя Троян – Ловеч. Не се ли връщаме към така нареченото „булевардно земеделие”, практикувано преди 30-40 години?”
-Ще има ли рязане на лента, моми в народни носии, хляб и сол, менче със здравец и вода?
-Или организаторите искат да покажат как не трябва да се засажда нова сливова градина.

Давам Ви една много полезна информация:

o Очертава се тенденция на повишен интерес към възраждане на сливопроизводството и създаване на нови насаждения.
o В района на Община Троян има бум на новозасададените сливови насаждения, особено в село Дебнево.
o Новозасададени сливови градини има в селата Борима и Дълбок дол, долното Калейшко ханче и в редица други населени места.
o Повечето от горепосочените нови градини са засадени по всички изисквания на технологията за създаване и отглеждане на сливови насаждения: избор и определяне на площите, почвени проби и препоръки за торене, избор на сортове, схема на засаждане, резитби за формиране короната на младите дръвчета и т.н.
o Голяма част от хората, имащи идеята да възродят основния поминък на траянски район от миналото – сливопроизводството, осъзнаха, че да са печеливши начинанията им, трябва да се ползват от съвременните постижения на овощарската наука.(Каква по-добра даденаст от наличието на ИПЖЗ – Троян!)

агроном РЗ на свободна практика: Цв.П.

Анонимен каза...

5-ти, от какво да я е срам кметицата, да не би тя да е изхвърлила боклуците там? Или да е длъжна да обикаля из града и селата да следи за незаконни сметища?
Ти като си го видял, подаде ли някъде сигнал?
И като говориш за безхаберие от страна на администрацията, наясно ли си, че на 20-ти април, в събота (неработен ден!) общинската администрация доброволно чистеше из града и засяваше дръвчета?
А ти включи ли се в кампанията "Да изчистим България за един ден" или само се възмущаваш по форумите от сметищата?

Анонимен каза...

Бла, бла, бла!
Скъпи форумци, вие страдате от амнезия. Какво ново има написано в тази статия???
Като смятате, че има някакво нарушение и "източване на пари" ами ходете и проверете в общината,по проекта едва ли има нещо конфидициално .
Всичко останало е бла,бла, бла.

Г-ин Маинов това важи и за Вас.

Анонимен каза...

Пардон- КОНФИДЕНЦИАЛНО.

Анонимен каза...

Празника е в Орешак и стига с теби изкуствени напани. От София идвам всеки път за празника, но това Ваше безумие Троянско опошли идеята. Засрамете се, празника е в Орешак, там е купона и мястото му.

Анонимен каза...

Страшна мента!!!

Анонимен каза...

5-ти, има разлика между сметище и строителни насипи за подравняване на терен. Когато се одобрят парите, строежът ще започне.

Анонимен каза...

Харесвам празника. Напълни хотелите, а това е най-важното.

Анонимен каза...

Не харесвам празника, защото единственото което се предлага са бабички в народни носии, които се надпяват и цигански сергии, каквито има на всеки пазар. На пръв поглед - сайтове, реклами по националните радиа, балони, знаменца, работни екипи...а зад всичко това - едно голямо нищо!!! Каталина ще вземе 350 000 лв, да ни каже че не разбираме от организиране на празници, да ни научи да садим сливи и да си замине в София.

Анонимен каза...

11 ти, Кмета на общината е стопанин на града. Не е нужно той/тя еднолично да тича и гледа за сметища И безобразия. За тази цел си е назначила администрация която не да натиска стола в общината, а да извършва проверки на място, дава предписания и съставя актове за административни нарушения по закони и наредби на ОС Троян.Подавам досега няколко сигнала включително и чрез Т 21 и какво от това? Нещо да се е променило? Сметището си е там и е грозна гледка. Поне да се загради с пана да се не вижда резила ни!Строителните отпадъци се депонират на депо съгласно Закона за управление на отпадъците. Измисленето от теб подрявняване на терен за основи на строеж не се прави с такива материали-нямат необходимата плътност и оттам носимоспособност за основи.Ще се самоуплатнят след 10г., понеже коефицента на разбухване на почвата е 1,3-1,4 и т.н., но тия работи ти не ги разбираш затова и пишеш глупости. А пък № 16 знае откъде ще се одобрят и парите. Боже, боже прибери си вересиите!Относно инициативата на БиТиВи да, №11, участвах и чистих, но не около къщата си, а терен публична общинска собственост.Пак питам Кметицата-НЕ ТЕ ЛИ Е СРАМ ГОСПОЖО КМЕТ НА ОБЩИНА ТРОЯН? РИОСВ Плевен ли трябва да сезирам та да се размърдате?

troyan21 каза...

До №19: Въпросът, който повдигате, е много сериозен. Наистина входът на Троян откъм Орешак е заприличал на бейрутско предградие след бомбардировки. Ако имате повече информация за грамадата строителни отпадъци, разпростряла се на огромна площ (сигурно над 1 дка), моля изпратете ни ги на редакционния имейл: troyan21_gm@abv.bg

Мисля, че е време и от общинската администрация да разяснят какво точно става на входа на Троян откъм Орешак и дали скоро нещата ще се променят. За реакция от РИОСВ - Плевен - абсурд, подавали сме им неведнъж сигнали за различни екоидиотщини (незаконни сметища, използване за промишлено отопление на автомобилни гуми и др.), мълчат като бити з...

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Уважаеми Генадий Маринов, РИОСВ-Плевен си размърдват задниците само когато сигнала е адресиран до МОСВ, до небезизвестната му шефка алкохоличка г-жа Нона Караджова и с копия до РИОСВ Плевен. Тогава няма как да си траят защото трябва РИОСВ Плевен да подадат информация за извършеното от тях на принципала. Не смятам да стигам до там.Но не смятам да оставя така проблема. Скоро ще има сесия на ОС Троян, нещата ще се поставят ребром кък Кмета на общината. Това повече не може да продължава.Администрацията трябва незабавно да предприеме действия, сметището да се изчисти от този който го е направил, като първата работа и е да му тресне акт.

Анонимен каза...

С този проект за Троян заговори цяла България. Имате ли представа колко струват десетки билбордове по магистралите и рекламите в националните медии. Даже само това да беше станало в този проект си струва.

Анонимен каза...

Тоз по горе има ментални проблеми..кажи да чуем колко са билбордовете и колко струват?????????

Анонимен каза...

Госпожо Букарева, знаете че хората негодуват за това сметище което сте направили на входа на Троян откъм Орешак и че мястото е ваша собственост. Хайде, направете нещо което зависи от вас лично, не се правете на ударена с мокър парцал!

Анонимен каза...

Опаа, ако 24-ти се окаже прав, става ясно защо Генади се прави на разсеян толкова време за този случай - преди години, когато ставаше въпрос за същото такова сметище на циганския завой по пътя за Балабанско, бяха снимки, статии, жалби... Всичко това, направено от Генади и ... Валя Букарева!
А сега пишем коментари и търсим информация! Много различен аршина бе, другарю Маринов! А стига вече с това влечение към дами, облечени във власт ...

Анонимен каза...

Изобщо не ме интересува колко струва проекта. Интересува ме, че всяка вечер тази седмица, след работа съм на центъра, с приятели, с настроение и има много хубави неща на "Улицата на занаятите". На сцената има за всекиго по нещо. Но-о-о, довечера сме пак там, на Ро-о-ок концерта!

Анонимен каза...

Не месете другарката Михайлова в този проект.Тя за сега нищо не е направила поне да се доближи до мащабите на дейността на толкова оплювания Акимов.Интересно ми е защо не я оплюват за бездействието и тукашните активисти?!Що се отнася до парите похарчени по този проект не знам колко са и не ме интересува.Инициативата е добра,има полза,това се вижда ясно.

Анонимен каза...

Да де, само дето една година оправяше бакиите на Акимов.

Анонимен каза...

28-ми, работата е в това, че една година не стига за това!

Анонимен каза...

Аааа, никой не го интересувало колко били парите, важното било, няколко дена да си на центъра. Да ама те парите не падат от Марс, а се взимат от данъкоплатците в ЕС, за да си напълнят близките до властта в БГ джоба, и няколко балъци да им е кеф като се мотаят по центъра. Щом е така да вземем да им дадем 1 000 000 Евро, за да ни поръчат цигански оркестър , за да ни е харашо за 1 седмица.
То за това БГ се сочи като еталон по корупция и кражби на евросредства в чужбина.
Какви бакии е оправила Михайлова, щом Акимов и Енкин са още в общината? Тя не е човека, който може да оправя комунистически бакии.

Анонимен каза...

Ако някой не е съгласем нека ме разбие във форума.

Анонимен каза...

Стига със сметищата.
Моля, не се заяждайте.
Та това е фестивал на СЛИВАТА!
Отпуснете се , пишете за сливата и нейните производни.
Смомнете си за Тодор Живков –
„Сливовата ракия е отваряла, отваря и ще отваря много врати”
(Реч по случай стогодишнината от обявяването на Троян за град)
Предлагам на вашето внимание моята житейска концепция:
„СЛИВАТА - НАЙ-ВАЖНИЯ ПЛОД В ЖИВОТА НА МЪЖА!!!”
(защо не и на жената!!!)
Ако някой не е съгласем нека ме разбие във форума.

Анонимен каза...

Не знам за какво става на въпрос, но ако някой не е съгласен, нека да ме разбие във форума ?!?!?

Анонимен каза...

Фестивал добре, но може ли при толкова гости на града, дошли за празника, чешмата на центъра, която и без това е само със един чучур, да цъцри по-слабо и от ракия. Да пуснат по- силна струйка! Водата ли пестим,или е номер, за да може хората да се принуждават да купуват минерална вода ?

Анонимен каза...

В понеделник тръгна делото срещу бившия министър на отбраната на Гърция. Подсъдими са още над 10 човека, приближени до същия.
Днес информацията, която чух по телевизията, е за милиони евро, които са изнесени от Гърция в Кипър и другаде зад граница. Как са изнесени ли? В куфари, а преносвача не ги е чел/парите/. Не ги е чел и приемача. Някои суми са в известност, други в неизвестност потънали в сметките на офшорни фирми. Когато окрадените /от залъка на гръцкия народ/ средства стават като количество "огромни", започва прехвърляне с чекове.
В швейцарска банка са открити 10 милиарда ш.ф, които има вероятност да бъдат върнати на Гърция.
Царски живот на министъра, и призиви от същия към обикновените хора да имат търпение и да вярват в "преодоляването" на икономическата криза. Какъв цинизъм, но...има надежда! Правосъдието работи и всички негови близки и "колеги" замесени и помогнали в престъпните деяния са на подсъдимата скамейка и ги чака затвор "до дупка" и конфискация на незаконно придобитото имущество в полза на държавата и хората, от които е откраднато. На всеки един от тях е присъдена глоба от 1 милион евро за престъпни действия и довеждане на държавата до фалит.
Само от една сделка за закупуване на въоръжение за армията/втора ръка/ на сума от 3 милиарда евро, комисионната, която е гушнал бившия министър е 300 хиляди евро. 160 милиона са в негова сметка, останалите са се изпарили някъде, няма ги!
Историята с изнасянето на пари с куфари ме върна назад в годините, когато и от България се изнасяха по същия начин. Мисля, че на аерогарата в София хванаха само един, за отчитане на дейност, а останалите...? И така вече 25 години "гоним Михаля". Гърците ще го намерят, но за нас... няма надежда!
Да си пием ракията и да чакаме увеличение на пенсията, а и края на живота Друго не ни остава.

Анонимен каза...

300 милиона.

Анонимен каза...

На Букарева значи било. Ми тя що мълчи като .....

Анонимен каза...

Не разбрахте ли, че всички, дето се правят на заинтересовани от хорските проблеми, са такива само докато оправят себе си? Най-вече кметицата. Обикаля, и толкова активно нищо не прави, та чак някой по-тъпичък може да се излъже, че прави нещо.

Анонимен каза...

Няма реакция от кметицата. Нито ред. Явно не само, че не я е срам, но изобщо не я интересува. Ами тогава за какво взимаш заплата?За какво гласувахме за теб? Много ли е трудно да си накараш администрацията да работи? Или нямаш очи ако сметището е на Букарева защото имаш някаква зависимост и обвързаност с нея?И ти си като предните. Жалко, жалко за хубавия ни град.

Анонимен каза...

Буклуците по пътя за Орешак вече са разринати. Не знам какво направи Михайлова, но резултат има.

Анонимен каза...

Ми кво обадила се е на Букарева,че е разкрита и не може да е прикрива вече и разринаха лайната.Следващия лайнарник е на Марин Радевски до фабриката на ттърнито.Ама той голям шеф и не знам дали ще мой да го уплаши Доца.Пък и като гледам ,че е първа пожарникарка да гаси фабриката на Маринката май ,че са и приятели.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |