Предстоящо: В Орешак - ново начало след четвърт век

* Първата изложба с международно участие след 1988 г., участват 8 страни * На Великден (5 май) в двора на Изложението – най-дългият козунак в България * Иван Чакъров: „Ще се опитаме да наложим марката
 Made in Troyan”

СЛЕД ПРЕКЪСВАНЕ от 25 години Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в с. Орешак отново отваря вратите си за изложба с международно участие – от 1 до 5 май. „Това е поредната крачка – след реконструкцията, извършена през миналата година, към превръщане на Националното изложение в международен културен център”, сподели амбициозните си цели директорът на общинската културна институция Иван Чакъров.

ПРИПОМНЯМЕ - подготовката на предстоящата международна изложба бе съпътствана от серия дипломатически совалки на кмета на община Троян Донка Михайлова и директора на НИХЗИ; двамата се срещнаха с посланиците на Австрия, Северна Корея, Япония, Индия, Китай, Палестина и с ръководителя на Полския културен център в София и втория секретар в посолството на Индонезия. А голямата цел на тези срещи бе да се търси трайно партньорство, чиято първа стъпка да е участие в изложбата в Орешак през м. май. „Убедени сме, че с участието си в „Орешак 2013” творците от различни държави ще подкрепят идеята ни за превръщането на Националното изложение в международен културен център”, заяви тогава г-жа Михайлова. Резултатът вече е налице, като се очаква лично техни превъзходителства да открият експозициите на своите страни; посланиците на Полша, Китай, Индия, Палестина и Индонезия вече са потвърдили официално.

В ТОВА НОВО НАЧАЛО ще участват творци от осем държави – България, Франция, Полша, Палестина, Северна Корея, Китай, Япония и Индонезия. Като всяка страна ще представи нещо много специфично от своята традиционна култура: чаена церемония, калиграфия и оригами (Япония); древна восъчна техника за рисуване върху текстил, възникнала преди повече от 5000 години, музиката колинтанг и индонезийски танци в изпълнение на „Очарователните рози на Архипелага” (Индонезия); изписване на великденски яйца – ще го демонстрира известната троянска керамичка Марияна Личева (България); етнографска изложба – традиционни носии, предмети от бита, сувенири, макети, сред които и макет от седеф на Скалната джамия (Палестина); бродерия и характерни тъкани, керамични кукли,  костюми от Музея на комтадентският костюм в побратимения ни град Перн ле Фонтен (Франция); изложбата „Полска фолк” - симбиоза на традиции и иновации (Полша); тайните на лаковата живопис – изложба, представяща развитието на този традиционен китайски занаят (Китай).

ВПЕЧАТЛЯВАЩА Е и обявената съпътстваща програма: концерти (Фолклорен ансамбъл „Траяна” – Троян, ученически състав от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” – Плевен, Великденски концерт); ателиета „Живите занаяти” (работилници за дърворезба, пирография, грънчарство, иконопис, изработка на сувенири от жива вълна, на великденски сувенири, на цветя от хартия); кулинарни вечери (българска, френска, палестинска).

СПЕЦИАЛНО трябва да отбележим и едно уникално кулинарно приключение навръх Великден. На 5 май, неделя, 13:00 ч., в двора на Изложението майстори от троянския Хлебозавод („Хлебопроизводство и сладкарство” ЕООД) ще представят свой гигантски козунак, който ще кандидатства за национален рекорд; и всички желаещи ще могат да опитат от това сладкарско чудо.

„ПРЕДСТАВЯЙКИ майсторите и техните произведения, ние ще се опитаме да наложим марката Made in Troyan, която да бъде нашият най-добър посланик по света. Форум като този ни дава възможност от една страна да се съизмерим с другите, а от друга да определим посоката на собственото си развитие”, коментира г-н Чакъров.

Т21


Традиция - иновации – идентичност

* Освен културни измерения – и икономически ефект 

Иван Чакъров
ИЗЛОЖЕНИЕТО в Орешак е най-голямата туристическа атракция на региона със съществен принос за развитието на общия му туристически потенциал и налагането на „Дестинация Троян” като предпочитано място за почивка, балнеоложки  и културен туризъм. Считам, че провеждането на подобни събития (като предстоящата изложба с международно участие, 1-5 май 2013 г.) има огромен потенциал и те са изцяло в подкрепа на туристическия сектор на района.

ОСВЕН ТОВА събития като това дават възможност майстори, хора на изкуството, а защо не и на бизнеса да обменят идеи и добри практики с партньори от различни държави. Това е една добра възможност за подкрепа на местните майстори, но същевременно и едно голямо предизвикателство пред тях. Създаване на подобни работни групи е новото предизвикателство и пред Националното изложение. 

ДНЕС в силно динамизирания и глобализиран свят, в който живеем, действат нови сили, като креативност и иновации, които в голяма степен определят и посоката на развитие на занаятите. Познатата ни от близкото минало формула „занаяти - изкуство - идентичност” може би трябва да бъде заменена от „традиция - иновации - идентичност”.

В ТОЗИ СМИСЪЛ нашата амбиция е международните изложби освен културни измерения от общуването между творци от различните страни, обмен на идеи и добри практики,  да имат и икономически ефект – предлагащ възможност на нашите майстори да излязат на общия европейски пазар със съвместни проекти.

Иван Чакъров,
управител на НИХЗИ - Орешак

Бел. ред. Сайтът на НИХЗИ - Орешак е: www.fairoreshakbg.com



Още по темата:

12 коментара:

Анонимен каза...

Браво, чудесна инициатива!

Анонимен каза...

Защо нито една от статиите за БСП не може да бъде коментирана? Другари, не се страхувайте от народната любов, нали сте партия на народа:)

Анонимен каза...

Нито една партия не разрешава да се казва истината за нея.

Мама им да еба мръснишка!

Анонимен каза...

http://www.svobodata.com/page.php?pid=11326&rid=34

Анонимен каза...

Не разбрах къде е страницата в интернат на цялото прекрасно занимание? Там ще присъстват 1000 души. А останалите къде да видим какво се е случило?

troyan21 каза...

Сайтът на Националното изложение е: www.fairoreshakbg.com

Анонимен каза...

Северна Корея ? Браво др. Михайлова ! Истинският комунист не се занимава с разни гнили западни режими, а с братски държави с "народо-демократично" управление...

Анонимен каза...

Браво, голямо браво! Да имаме и хубави новини! Орешак върви нагоре. А и селото се променя,и то видимо.

Анонимен каза...

Нагоре,към Черни Осъм ли ?

Анонимен каза...

Дори към Колибито. То си зависи?

Анонимен каза...

Абе всички сте за лешко присой,ама не сте го осъзнали още...

Анонимен каза...

Г-жа Михайлова, нима не разбирате ли, че Орешак е Вашето лице? Кмета ни, горкия, прави какваото може, но Вие сте която решавате. А тук е потенциала в Общината.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |