Два кръста вадиха в Троян

* Разпятието спаси 20-годишният студент Дилян Иванов, сред гмуркачите в ледения Бели Осъм бе и ветеранът Роко * Т21: „Вече си имаме ставропигиален манастир и ставропигиален вир”

На Йордановден
КАЗВАЛИ СМЕ ГО неведнъж – Троян обича Йордановден, деня на Божието кръщене, или още Богоявление (6 януари). Доказа го и тазгодишното множество, накичило като гирлянди пешеходния мост до Музея и удобните крайречни пространства в съседство в очакване на „спасяването на кръста”. Този път обаче шоуто бе двойно, че и горница.

КАКТО СИ МУ Е РЕДЪТ, отец Марин - наместникът на Троянската духовна околия и председател на троянския храм „Св. Петка”, който водеше ритуала – метна окиченото със здравец разпятие в ледените води на Бели Осъм (досами моста, а не както други години от площадката под кафене „Антик”). Петима се метнаха да вадят кръста, сред тях и железният ветеран Радослав Кацаров-Роко, минал 60-те, който през 2008 г. прекъсна серията от 9 победи на незабравимия Пламен Ангелов-Стършела (вечна му памет!); малко след това се присъедини и шести „спасител”, един яко подпийнал младеж, който явно не знаеше къде се намира и тъй и не успя да уцели посоката (което подсказа, че може би е редно на празника да присъстват и полицаи, както и дежурен лекар, но това е друга тема – бел. Т21). 

РАЗГОРЯ СЕ ЛЮТА БИТКА, един почти се добра до целта, но останалите го сбориха и о, чудо! – кръстът… изчезна. Почна суетня, гмуркане, ровене по дъното, подвиквания от публиката, но разпятието сякаш потъна вдън земя/вода. От здравото цопане не особено бистрата троянска река тъй се размъти, че спасяването стана мисия невъзможна. Постепенно и метеорологията почна да си казва думата и един по един поомърлушените спасители почнаха да се измъкват на брега. Суетнята се пренесе сред зяпачите, чуха се и различни коментари – че изгубеният кръст е лош знак и ни чакат беди или обратното, че Господ ще ни обича повече, щом два пъти ще вадим кръста му; запознати с материята пък обясниха, че и на други места, особено по морето, са се случвали подобни неща и няма страшно. А отец Марин, след като разбра, че повторката е неизбежна, бързо изпрати свой доверен човек да донесе друг кръст. При новото хвърляне всичко бе наред.

ТАЗИ ГОДИНА кръста спаси 20-годишният Дилян Иванов – троянец, завършил тукашното СОУ „Васил Левски”, в момента студент второкурсник в Техническия университет в Габрово, специалност „Компютърни системи и технологии”. Дилян бе най-бърз и ловък, въпреки че при първия тур престоя най-дълго във водата и хвърли най-много усилия. „Участвам за пръв път, но с голямо желание, не за наградата, а за здраве, защото преди година имах здравословни проблеми”, сподели след победата си младият здравеняк.

КМЕТЪТ Донка Михайлова покани героя на деня на чашка греяна ракия в кабинета си, където му връчи и традиционната парична награда (пликче с 50 лв.). Тук бе и отец Марин и от Т21 не пропуснахме да го попитаме как ще коментира изгубването на кръста и двойния ритуал. „Поличбата е хубава, защото кръстът не е изгубен, а побит в троянската река, така тя става ставропигиална (ставропигия, от гръцки – забивам кръст)”, коментира божият човек; и поясни, че най-важните манастири, ставропигиалните (със самостойно управление), какъвто е и Троянският, били такива, защото на тези места е бил побит кръст. „Значи вече си имаме ставропигиален манастир и ставропигиален вир”, пошегувахме се ние, а отец Марин не оспори.

Т21

Още по темата:

Още снимки от троянския Йордановден 2013:


24 коментара:

Анонимен каза...

Гена, 7 януари винаги е бил Ивановден, а не Богоявление (6 януари).

Анонимен каза...

Утре е 7 януари - Иванов ден! Днес 6 - е Йорданов ден - Богоявление! Ограмотете си журналистите.

Анонимен каза...

Грубо нарушение на Устава На БКП, др.Михайлова !

"Член 2:
г/ . . . решително да се бори срещу влиянието на буржоазната идеология и религиозните предразсъдъци, против всякакви отклонения от марксизма-ленинизма, против проявите на антикомунизъм и антисъветизъм;"

Какви са тези "опиуми за народа", както казваше др.Улянов-Ленин. Традиция, традиция, ама толкова ли нямаше един Сърп и Чук да хвърлите, а не кръстове. По ВАШЕ време, за такива неща изключваха от Комсомола...

troyan21 каза...

Тъй, тъй №1,2. Ограмотихме се :)

Рицар без доспехи каза...

Не мисля, че е добра поличба факат, че кръста е загубен! Описаното поради, което е загубен кръста също е някак си неприятно и така де, типично по троЕнски. Заради дърпане и боричкане кой по, по да затриеш кръста?!? Ако съм на участниците в това недоразумение бих имал доста неща над, които да помисля. Какво друго му остава на отец Марин в такъв момент освен да успокои гражданите? Нормално е да намери позитивното в такава неприятна ситуация. Дано пък това, което си мисля не е вярно и все пак Троян и гражданите му и хората от общината да имат хубава, щастлива и изпълнена с повече приятни мигове 2013г. Да сме здрави, обичани и обичащи!

бай Бочо каза...

Рицарю, а дано, ама... :-)

Анонимен каза...

Аз пък чух слух че кръста е бил изваден следобед , след като са се разотишли хората и тинята се е утаила така , че 7-ми доказателството ти за лошата кметица отпада ;) .

Анонимен каза...

Нищо не разбрах кво искаш да кайш освен ,че кметицата е супер.Как тей пишеш на седми,не си ли Ти седми или си на седмата и не е видет кво пишем вече.Ай назраве за доца:):)

Анонимен каза...

Бог да е на помощ на Троян!
Младеж, с условна присъда за нанесена средна телесна повреда-побой, да извади кръста на Йорданов ден. За мен това е лоша поличба.

Анонимен каза...

А комунист занимаваш се с църковни ала бали и врели некипели, какво е ?АНАТЕМА!
В този град на жалки еснафски душици,това е най-голямото събитие до първа пролет. Не,че са религиозни,а болестта на любопитството да се знае КОЙ !

Анонимен каза...

№9 Винаги ще се намери някой да говори без да знае за какво става въпрос!

Анонимен каза...

№10 вероятно е с размътен мозък от прекалено онаниране и вродена простотия!

Анонимен каза...

9 Аз съм Дилян и слушам:100 Kila feat. Dj Diamondz - Аз съм 6.....много яка!

Анонимен каза...

Явно това е събитието на годината и значима новина за "село".

Анонимен каза...

Номер 10,оти не се фръгна от моста с кратунта надолу,ега се счупи кофата клюкарска!

Дочо каза...

Жалко, смешно, но и тъжно е, че индивид който като висш партиен деребей е отговарял за анти-религиозното и атеистично "възпитание" на младежите от Ловешка област пред ЦК на БКП, който е проповядвал думите на комунистическия идол Ленин, че религията е "опиум на народите", който вероятно е предприемал строги мерки и наказания срещу инакомислещите, сега омърсява с присъствието си и "дейното си участие" светите християнски празници. Това е лоша поличба, а не нещо друго...

Анонимен каза...

Дочо, четейки написаното от теб, си мисля - не може човек като теб, който е злбен, комплексиран, негативен към всичко добро, да говори, че някой омърсявал с присъствието си каквото и да е... Нито Енкин, нито Акимов през годините се сетиха да направят нещо такова - да поздравят човека извадил кръста в студа и да му дадат някой лев за куража. Михайлова го прави вече две години.Но на мен ми е криво,че в този сайт все повече надделява посредствеността и злобата на хора, които явно след като се изплюят анонимно, са много горди със себе си.

Анонимен каза...

Допълвам № 17: ...и куражлии. Ама то при страхливците е така!

Анонимен каза...

Четейки постовете от името на Донка в социалната мрежа,относно уж свършената работа от нея,и виждайки какво е де факто,направо ми се повръша от популизма й. Но, какво да очакваш от комунисти, щом започна и с попа да дружи...

Анонимен каза...

Как си личи, че един и същи човек бълва жупел и огън срещу кмета Михайлова. Спри се бе, човече! Както и да се мъчиш, на бялото черно не можеш да кажеш. Теб ли са назначили на щат да оплюваш?

Анонимен каза...

Кое е бялото,я ни светни.Дай конкретни примери,за неща свършени от нея,неща довели до някаква значителна промяна града ни?
За да ти е по-лесно,ще те улесня:Посочи ми примери в икономическия живот на Троян,културния и спортния!Чакам с интерес да ми отговориш.

p.s. Не не съм този за който си мислиш,нито съм назначен да оплювам.Но виж явно ти си от назначените гъзолизци.

Дочо каза...

УСТАВ НА БКП

"Член 2:
г/ . . . решително да се бори срещу влиянието на буржоазната идеология и религиозните предразсъдъци, против всякакви отклонения от марксизма-ленинизма, против проявите на антикомунизъм и антисъветизъм;"

Устава вече не е в сила, но др. Донка си е "в силата"! :-)

Анонимен каза...

да ме прощава Бог, но си мисля.. на поп Марин не му ли дойде на акъла, че металът потъва?!! Гледах по много телевизии как в различни градове хвърлят кръстове и навсякъде са специални- дървени и по- големи. Дано за догодина да направят нов кръст при някой дърводелец каквито в Троян са под път и над път...и да не ставаме за смях както тази година!

Анонимен каза...

Номер 9 ... Много си запознат с досието на момчето!Да не би да се окажеш бития :)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |