Одисеята „Хижа „Амбарица”

* „Но най-важно е да върнем смисъла на думата „хижа”, да създадем онова уютно място във високата планина, което всеки турист да носи
 в сърцето си”
Тема с продължение 

За няколко месеца през това лято (2012 г.) съсипаната и разрушена до основи хижа „Яворова лъка” бе върната към живот. Вълшебство нямаше – просто обектът попадна в ръцете на амбициозен и кадърен наемател, който направи каквото трябва (инвестиции, организация, отношение). Защо близката хижа „Амбарица” – една от най-прочутите и обичани някога български хижи, перлата на Троянския Балкан, „Старопланинският дворец”, както я наричаха преди години – тъне в занемара, туристите я заобикалят, а форумите в интернет се пълнят с гневни коментари?! Отговорът е съвсем прост – защото досегашният стопанин, троянското Туристическо дружество „Амбарица”, не се справя със задачата. Защо обаче от дружеството не допускат наемателя, подписал преди половин година договор с принципала на хижата – Българския туристически съюз (БТС), не е съвсем ясно. И остават подозренията за нещо нечисто и нечестно. По-долу четете разказа на Емилия Гатева – известната пещернячка и собственичка на фирмата наемател, за одисеята около хижа „Амбарица” и последните събития. Т21 

*****

„КАКВО СТАНА с хижата?”, „До къде стигнахте?”, „Кога ще се качвате?”. На тези и на много други подобни въпроси се налага често да давам отговор. И затова ми се струва редно да разясня по-подробно одисеята с хижа „Амбарица”, заприличала на дълъг сапунен сериал.

• Как се стигна до отдаване на
 хижа „Амбарица” под наем? 

ЗА ДА СЕ РАЗБЕРЕ защо въобще хижите се отдават под наем е нужно да се даде малко пояснение за състоянието на туристическите дружества, които ги стопанисват... До 90-те години туристическите дружества, включително троянското Туристическо дружество „Амбарица”, бяха държавни структури, финансирани от държавния бюджет; в следващите години те се регистрираха като самостоятелни юридически лица с нестопанска дейност (НПО) и вече не са държавни.

С ДРУГИ ДУМИ – туристическите дружества самостоятелно трябва да водят стопанската си дейност, ако имат такава, и самостоятелно да управляват финансите си; т.е. трябва сами да си изкарват парите, сами да обезпечават ремонтите на базите си и т.н. През годините дружествата, които нямаха финансов ресурс да поддържат добре обектите си, ги отдадоха под наем. Добър пример за това в нашия регион са хижа „Дерменкая”, хижа „Добрила”, заслон „Орлово гнездо” и много други. По този начин в сметките на дружествата постъпват пари, с които да се подпомагат туристическите прояви на клубовете към тях.

• Какво е състоянието на
 троянското дружество?

ТУРИСТИЧЕСКО дружество „Амбарица” също е регистрирано по този начин. Но от дълги години то е със затихваща дейност. Неумението да се управлява дейността му съобразно новите изисквания, невъзможността да се стопанисват адекватно туристическите обекти и редица други фактори изгониха туристите, a в дружеството останаха шепа хора, които не могат да спрат упадъка му. От организация с общественополезна цел, то се превърна в организация, която ограничава възможностите на младите хора в Троян да се занимават с организирани туристически дейности. 

ОТ МНОГО ГОДИНИ дружеството не може да стопанисва добре и хижа „Амбарица”, някога наричана Планинският дворец на Стара планина. Сега „дворецът” се е превърнал в  заобикаляна, забравена и рушаща се хижа. Всичко, което с неимоверни усилия е изградено някога от троянските туристи и предишните ръководства на дружеството, сега се унищожава с лека ръка, оставено на доизживяване. Безвъзвратно вече е загубена старата хижа (построена през 30-те години на миналия век от група ентусиазирани и родолюбиви троянци, начело с Димитър Гимиджийски; виж „Хижа „Амбарица” – едно голямо троянско дело”, в бр. 24 на Т21 от 20 юни 2012 г., авт. Елеонора Авджиева  – бел. Т21), разрушенията са толкова сериозни, че сградата не подлежи на възстановяване. Унищожена е въжената линия, прекъснато е електрозахранването.

• Кое доведе до необходимостта от
отдаване на хижата под наем?

ОТ НЯКОЛКО ГОДИНИ БТС се опитва да накара дружеството да се грижи по-добре за обектите си, подпомага го и финансово, като само за миналата година целевата субсидия за хижата е 25 000 лв. Но въпреки усилията на БТС, въпреки негодуванието на туристите от лошото състояние на хижата, сегашното ръководство на ТД „Амбарица” (председател е инж. Дилян Енкин, секретар Иван Ненов) няма никакво желание за по-добро стопанисване и проблемите си остават. В следствие на това в началото на тази година Управителния съвет (УС) на БТС взе решение хижата да се отдаде под наем, като даде едномесечен срок на дружеството да събере оферти от кандидат наематели и след този срок те да се разгледат и да се избере наемател на хижата. В този период обаче дружеството изобщо не приемаше оферти, макар че са правени заявления от различни фирми, моята оферта също не я приеха и затова я подадох  в деловодството на БТС.

ПОРАДИ ОТКАЗА на троянското дружество да проведе конкурс и да сключи договор за наем на хижа „Амбарица” тази дейност се пое от БТС. А Съюзът има това право поради факта, че хижата е публична държавна собственост и е предоставена за стопанисване именно на БТС.

• Какво се случи след сключване на
 договора за наем на хижата?

ПРЕЗ МЕСЕЦ МАЙ т.г., моята фирма сключи договор за наем на хижа „Амбарица” с БТС. След това аз и колегите ми направихме три опита да влезем във владение на хижата, но троянското дружество отказа да я напусне въпреки, че имаше издадена заповед от БТС за извършване на приемо-предаване на обекта. След опитите ми за влизане в хижата ръководството на дружеството подаде жалба срещу мен за самоуправство при тези мои действия. Подадоха също и възражение срещу сключения договор до Министерството на спорта. Прокуратурата събра всички документи и доказателства по случая и се произнесе, че моите действия са законосъобразни, а извършените процедури по отдаването на хижата под наем са законни. А в отговора на министерството до туристическото дружество се казва, че стопанисването на хижата и отдаването й под наем  са в компетенциите и правомощията на БТС. 

СЛЕД НЕУСПЕШНИТЕ опити за влизане във владение от БТС поискаха съдействие от представителя на държавната власт - Областния  управител на област Ловеч Ваня Събчева, тъй като, както вече стана ясно, хижа „Амбарица” е публична държавна собственост и с този имот се разпорежда областната управа. 

• Какви са плановете  за възстановяване
 на хижа „Амбарица”, заложени в договора?

ИНВЕСТИЦИОННАТА ни програма, която е неразделна част от договора, включва 110 000 лв. за ремонтни дейности в период от 5 години. Ще плащаме наем, който ще се превежда по сметка на ТД „Амбарица”. Ще осигурим и оборотните средства за ежемесечна издръжка на хижата. Ще приложим принципите на съвременния мениджмънт, за да превърнем х. „Амбарица” в обект, който предлага много добри условия за високопланински туризъм. Ще организираме множество дейности за приобщаване на младите хора към активни занимания и спорт в планината. Ще превърнем хижата в привлекателно място за провеждане на обучения и срещи, свързани с опазване на околната среда. Ще я направим пример за екологосъобразно развиваща се хижа, с устойчиво използване на природните ресурси, управление на отпадъците и енергийна ефективност. Но най-важно е да върнем смисъла на думата „хижа”, да създадем онова уютно място във високата планина, което всеки турист да носи в сърцето си.

(В следващия брой - ще научите защо законните наематели не могат да влязат в хижа „Амбарица” и кои са главните действащи лица в
 тази ненормална ситуация)

Емилия Гатева

Още по темата:

46 коментара:

Анонимен каза...

Е, щом е намесен Енкин, ще си имат проблеми

Анонимен каза...

Тези двамцата, Енкин и Ив.Ненов, са шайка разбойници."Благодарение" на тях е такова положението сега.Крадоха, лъгаха, лъгаха, крадоха

Анонимен каза...

Успех,Емилия!!!!!!
Ти си пешкин-момиче и затова съм сигурен,че ще свършиш работа!
Още веднъж - успех!

неорганизиран сега турист, бивш член на д-во Амбарица каза...

Крайно време е да се направи така жадуваната промяна! Не заради онези омръзнали ни до болка лица - Енкин и Ненов, а заради туристите от цяла България. Дерзай Емо, ние сме зад теб в тази битка!

Анонимен каза...

Няма шанс за такава промяна. Енкин се готви да продаде туристическия дом затова го затвориха за туристи, продадоха с Иван доста имоти на дружеството преди години и си разделиха парите.

Анонимен каза...

Хижа Амбарица беше най-любимата хижа в троянския балкан,сега туристите я заобикалят.Защо?Дано новите наематели променят нещата.

Анонимен каза...

6-ти, защо я заобикалят питай управата на д-во "Амбарица" и почетния хижар Дончо. Все пак си мисля, че ти не си толкова глупав(а) за да не се сетиш:)

Нели Генкова каза...

За мен разрешаването или неразрешаването на този случай ще е показателно за времената, в които живеем. Успех, Емилия!

Анонимен каза...

Хижа "Амбарица" под управлението на Енкин прилича много на Троян под управлението на Енкин и другите Енкиновци след него, които са все Енкино-подобни и са все от същата люпилня - Акимов и Михайлова. Другите хижи - Добрила, Дерменкая, Ехо, Яворова лъка, заслон Ботев, заслон Орлово гнездо, са напълно обновени, не просто ремонтирани, а с напълно нов облик, с уют, чистота и удобства, с интернет рутери, някои даже с ресторантско обслужване и... вървят напред, развиват се, приличат на хижи от 21-ви век. А "Амбарица" е мръсна и полуразпаднала се руина, с проклед и злобен хижар, тя прилича на хижа от 19-ти век. Ето нещо такова е и Троян - на фона на другите градове, които се развиват и са в крак с 21-ви век, Троян все повече заприличва на "Амбарица" - благодарение на Енкин и Енкиновците след него.

Анонимен каза...

Браво 9-ти, страхотен коментар. Показал си най-точно причината за мизерията в Троян. Е сега ще я видим и Донка като се фръцка, че знае как да оправи Троян, сега ще си проличи колко кухи са и нейните приказки.

Анонимен каза...

Енкин с квото е хванал го е убил,прибрал парите Г.Желязна я съсипа,сега ще съсипе и хижата

Анонимен каза...

Млъкнете злобари! Иван Н. е номер 1!

Анонимен каза...

12-ти :)))) а така, венсеремос!!!

неорганизиран сега турист, бивш член на д-во Амбарица каза...

10-ти, наистина сега ще си проличи Донка милее ли за Амбарица или и тя е "от същата люпилня". Нищо, че хижата не е общинска собственост, но нали е на Троянска територия и е емблематична за града ни.

Анонимен каза...

тур.дома ще го дадат на ориентировачи,скиори и биатлонисти.там е истината

Анонимен каза...

Късмет и да не се предаваш и отчайваш!

Анонимен каза...

Донка няма да си мръдне и пръста ако ще хижата да падне, няма да чупи хатъра на Енкин, я :))

Анонимен каза...

"Комунистите(др.Енкин) родината рушиха,комсомолците (др.Донка)
след тях вървят." Смешници...Когато започнат да управляват тези, които не са родени по време на робството, тогава нещата може и да се оправят. Бившата висша комсомолска секретарка, прокарвала престъпната идеология и тровила с античовешка демагогия децата на България, е на власт, вместо на бунището на историята-това само в ненормална държава може да се случи...
!

Анонимен каза...

18.... гадно е, НО Е ИСТИНА! Чистата ИСТИНА!

Анонимен каза...

все пак си мисля,че беше етично да се пусне и другата гледна точка....

Анонимен каза...

Няма да е лошо да се чуе мнението на Иван и Енкин, нека да обяснят как се краде толкова години безнаказано, как се съсипват толкова трудно построени неща.

Анонимен каза...

Ами да отговорят и двамата, ама се спотайват като мишоци и крадат подмолно. Това не е първата тема по въпроса и винаги са имали възможността да отговорят, но уви...и двамата мълчат като гъз в коприва!

Анонимен каза...

Аз пък не мога да разбера, защо след като на всички е ясно, че от тази люпилня само лъжци и крадци се пръкват, че от БСП-кадри (настоящи и бивши) нищо свястно не може да се очаква, защо тогава троянците все такива си ги избират. Сляп ли е този народ, че не си взема поука и вече двайсетина години една и съща грешка повтаря?

Анонимен каза...

Не лъжете само ,че хижата не се стопанисва добре, и че била порутена , много си е добре в момента, ако тези пещерняци я вземат ще видите в какъв кенеф ще я превърнат !

Анонимен каза...

В пресата и по новините беше подадена информация за задръствания от/към Пампорово, Банско и т.н., а за троянския балкан, беклемето или въпросните хижи нищо не се споменава.

Анонимен каза...

Кой да ни спомене като за нищо не ставаме?Нито рекламата ни като на хората нито обслужването ,нито пък и управлението.

Анонимен каза...

Ходила съм на хижата поне 10 пъти и нито един път не сме били допускани горе в дневната там са все отбрани люде или се сушат чаршафи.Винаги сме си плащали колкото Дончо каже но документ никакэв. Хежата се стопанисва колкото да служи на :Дончо и приятели:

Анонимен каза...

Ами хващате и ги пребивате, и ги пускате да сурвакат! После да се жалват и на Арменския поп ако желаят! Бах ти и помиярите! Дончо и компания, ай сиктир бе!

Иван Иванов каза...

Тази година минах 3-4 пъти през хижата.Чувстваш се малко нежелан,все едно хижаря си има работа и не му е до теб.Хахахаааааа.....хижар.Смехория!Там отиваш с ясната мисъл,че няма какво да ядеш и няма къде да спиш!Прехода е 4 часа и се чудиш дали ще е на кеф негова милост,малеееее...като взема дървото ...

Анонимен каза...

През 2012-та година трябваше да се чества 100-годишнината на ТД Амбарица Троян. Една от емблемите на тази община, ако някой знае историята на Троян.
Честването беше включено в културният календар за 2012-та г. но, забележете - организатор беше община Троян, а самото дружество Амбарица отсъстваше дори като СЪорганизатор. Повдигнах въпросът - пълно мълчание. Пълно мълчание и от троянските медии!!??
След първото полугодие се разбра, че и общината се е отказала да организира това честване. Отново повдигнах въпросът и отново пълно мълчание. Пълно мълчание и от троянските медии!!??
ТД Амбарица е емблематично за този град и по една друга причина - неговото съсипване е пълен аналог със съсипването на самата община Троян през последните 20 години. Пълно безхаберие, управленска немощ и неадекватно стопанисване.
*
Ако тази година имаше някаква класация за личност на годината, сигурно бих гласувал за Емилия Гатева. Една от последните в този град, която не се отказа да се бори с многоглавото административно-чиновническо чудовище. Една от последните, която се опитва нещо да промени в тази рекомунизирана община с пасивно, отчаяно и незаинтересовано като цяло население.
ИП

Анонимен каза...

30-ти, комунистите и комунизма разказаха играта на цели държави и нации, та какво остава за една хижа...Жалко за хижата, наистина !

Анонимен каза...

до 26 -но данъците и таксите са на ниво

Анонимен каза...

Дочух, че Иван Ненов са го изхвърлили от туристическото дружество в Чифлик, някой знае ли нещо за това?

Анонимен каза...

Eee, ако това е вярно, чифликчани удариха в земята троянските туристи :)

Анонимен каза...

На всяко прасе му идва Коледата! Така, че и на Иван, Енкин и сие ще дойде рано или късно, но по-добре по--рано:)

Анонимен каза...

Новината за махането на Ненов е много добра, сега ако някой от Чифлик сподели подробности ще е още по- добре. Най-после и хижа Хайдушка песен ще заработи за туристите. Дълги години Ненов използваше и тази хижа като частна вила. Браво на туристите от Чифлик за смелостта им.

Анонимен каза...

Някой казва, че по коледа стават чудеса. Друг пък подочул, че свалили Иванчо Ненов от власт. Така се раждат легендите.Аз лично вярвам повече в богоявлението отколкото в това, че Иванчо ще допусне смяна на властта. И затвора е тесен за негово величество ИТН.

Анонимен каза...

явно наистина по коледа стават чудеса, Ненов тези дни е сдавал Хайдушка песен. А колкото до затвора, вече и това е много възможно, тъкмо там Иванчо ще организира туристически дейности на закрито, ще смени анорака с райрано сетренце :)Само за Енкин затвора е мисия невъзможна, но кой знае, някой ден може да станем свидетели и на още по голямо чудо..

Анонимен каза...

Ма той е железненския Том Круз бре, винаги мисиите по залавянето му са невъзможни!Много са лъзгал из между грубите ръце на закона,гъвкав бил (:

Анонимен каза...

ЧНГ 2013!
Успех на новите стопани на х. Амбарица!
Дано преборят по-скоро "ламята" и хижата да заеме своето място на "перла в короната" на Централен Балкан!

Анонимен каза...

Така като гледам никои не мисли като говори тук, а явно и по принцип не му се отдава. Повечето от вас заемат просто страна, колко мислите че госпожичка "Еми" ще успее да съхрани хижата или да я вдигне на крака и най-вече да постигне сегашния ефект "Яворова лъка". Ще са нужни на госпожичката около 50 000 че и повече колкото са хвърлени за въпросната "Яворова лъка", а не мисля че някои ще си извади джобните за да го направи за "Амбарица". Погледнато от страни само си чешете езиците всички и изглеждате жалки като не гледате реално на нещата. Реално погледнато от такова мислене цялата ни държава е на тоя хал. Плюете по Иван Ненов но този човек е направил достатъчно за това дружество, само които не го познава може да плюе против него. Също мисля че малко хора биха издържали 26 години на една хижа особено при условията от последните години Дончо се старае да поддържа хижата само с двете си ръце. Защо някои от така наречените тук сладкодумковци не си дигне финните части и да да даде малко труд с двете си ръце за доброто на хижата както казвате но никои не би го направил нали? Хора замислете се, че превръщате всичко това в грозна картинка и това не е най-лошото, най-лошото е че наистина заприличва на сапунен сериал, но на турски сапунен сериал, а всички вие сте зрители и такива ще си останете, зрители които си избират добрия или лошия герои, но не зрителите са хората които ще режисират финалана този сериал, а хората които всички плюете.

Анонимен каза...

41-ви, :)))))))) едва ли можеш да осъзнаеш абсурдността на мислите си..

Анонимен каза...

Този феномен на робското поведение е описан много добре в психологията, има и много хубави книги и филми по темата, нищо ново под слънцето, роба си иска веригата.

Анонимен каза...

А колкото до това че Емилия е наемател на "Амбарица" маи се оказва че документа и е лекичко фалшив...

Анонимен каза...

лекичко фалшива ти е информацията за ситуацията :)

Анонимен каза...

лекичко ти не си в час...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |