Идват големи пари за Состра?

* Реален е шансът римската крепост до Троян да получи 1,5 млн. евро от Норвежката програма за подкрепа на културно-историческото наследство на България * Донка Михайлова: „Состра е обект
 с изключителен потенциал”

АРХЕОЛОГИЧЕСКИЯТ обект Состра – римската крайпътна станция от II век, прераснала в цял град и смятана за античния предшественик на днешен Троян, която от десетина години се разработва активно от екип начело със зам.-директора на Националния исторически музей (НИМ) и наш земляк доц. д-р Иван Христов – става общинска собственост (досега римската старина бе публична държавна собственост). Което пък ни дава реалната възможност да очакваме сериозно финансиране по Норвежката програма за подпомагане на културно-историческото наследство на България, която се отваря през м. януари 2013 г. Това стана ясно на последната сесия на Общинския съвет (ОбС) в Троян, 20 декември.

„СОСТРА е обект с изключителен потенциал”, заяви от трибуната кметът Донка Михайлова. Г-жа Михайлова разясни, че по споменатата Норвежка програма ще се финансират общо пет обекта в България, като субсидията за всеки един ще е от порядъка на 1,5 млн. евро (3 млн. лв.) и ние имаме сериозен шанс да сме сред избраните. Ако това се случи, на Состра ще се извършат сериозни археологически дейности, ще се изгради прилежащата туристическа инфраструктура – модерен посетителски център, паркинг, обходен път около крепостта…

ЗА ДА ВЛЕЗЕМ в „играта” обаче има едно условие – да се довърши подробният устройствен план (ПУП) на обекта, който е в напреднал стадий, но от Националния институт за паметниците на културата (НИПК) правят известни спънки и забавяния и трябва да се натисне в тази посока.

АКО СОСТРА бъде одобрена за голямото норвежко финансиране, Община Троян трябва да поеме и свой финансов ангажимент – 15% от общата сума или около 400 хил. лв., които трябва да се осигурят от общинския бюджет. Г-жа Михайлова подчерта, че ако подкрепата се реализира, работата по този най-значим троянски археологически обект ще добие качествено нови измерения и мащаб. „Една от малкото ни забележителности, които могат да се развиват”, заяви новоизбраният председател на Комисията по туризъм и екология в ОбС Даниел Сираков, изразил пълна подкрепа на идеята да търсим финансиране от Норвежката програма. Г-н Сираков наблегна и на възможността за развитие на връзката на Состра с минаващия край нея стар римски път, известен като Виа Траяна, което може да се превърне в голяма и печеливша туристическа атракция.

Т21

Още по темата:

17 коментара:

Radev каза...

Искам да отбележа, че преди с нетърпение очаквах някоя нова статия в този сайт, но напоследък само тъпи новини и нищо интригуващо. Разочарован съм от Вас. Sorry.

Анонимен каза...

Искам да отбележа, че на никой не му дреме за разочарованията ти. Ходи мрънкяй другаде .Сори!

Анонимен каза...

Радев това са 3 милиона лева, все пак си е новина.Педстави си какво присво... опс усвояване ще падне.Лошото е,че баба със 100те лева пенсия не е радва таз работа,а се радват такива като Донка,Сираков и подобните.Хайде да ви честита новата 2013г.

Анонимен каза...

Страхотна новина дай Боже.

Анонимен каза...

№1 изказваш се много неподготвен! В този сайт статите са идеални, но нека се научат всички хора да ги четат дори и с коментарите!
Що се отнася до "Состра" дано найстина получим тези пари и бъдат вложени в нея. Ако я разработят историци като г-н Ив.Христов тя може да стане исторически обект като "Царевец" В. Търнова. Состра е историческа гордост на града ни, и говори за миналото на гряда ни. Затова трябва да се работи по нея. Защото всеки трябва да цени историята и да знае своето минала. Историята е нашето богатства.

Анонимен каза...

Аман вече от тази Состра, няколко камъка на кръст и всеки месец новина, направо ми се повръща!

Анонимен каза...

И с тия 3 милиона я се открият 5-10 работни места, я не. На Троян му трябват 1000 работни места, за да се доближи до 1990 година.

Анонимен каза...

ЧНГ-2013
3те милиона нас не ни топлят....ще им се порадват някоййййййййййй

Анонимен каза...

6-ти, Вие не цените ли историята? Не се ли интересувате от миналото на града си? На какво ще научите Вашите деца?
7-ми сега никои от града бизнесмен не е в състояние да осигури 1000 работни места, затова ще се радваме и на 10. По добре малко отколкото нищо. Що се отнася до "Состра" тя е историческо богатство не само за нас, а и за всички българи.Затова тези пари са много за нас, и трябва да се използват за нейното разработване. Тя може да донесе на града ни не само авторитет, но и финанси за общината ни.

Анонимен каза...

И как точно ще стане това с финансите,че не ми е ясно? Ще показваме на туристите крепост тип "Ново Строителство", а те ще цъкат с фотоапарати в несвяст.

Анонимен каза...

9, не се интересувам ни от миналото ни от бъдещето на фалиралата троянска община. Писна ми от нереални фантасмагории и писания по теми за местни исторически феномени, спасителни стратегически инвестиции, тунел под балкана и пр.

Анонимен каза...

От статията разбрах за финансиране на археологически проучвания. След приключването им, има ли вариант/проект/ за реставриране на Состра във вида й когато е била в разцвет? Да си стане като истински замък? Мечта ми е да има светлинно шоу-звук и светлина както на Царевец например! Пожелавам успех на хората занимаващи се с това начинание. Честита нова година!

Страцко каза...

12ти То всяка година септември месец има светлинно шоу от има-няма 5 години.Просто се поинтересувай!!!
10ти Ти се благодари и че това може да стане!!!

Не мога да разбера как все сте недоволни.Да в пълното си право сте да се ядосвате заради бедния ни живот но поне тук на радостните новини недейте да си изсипвате злобата!!!

Анонимен каза...

Каква радост само,какво събитие -На камънята на ломешкото греела светлина. И като настъпи оная ти ми радост, чак ми причерня...Няшият брат,смея ли да ти отпера едно питане? Така като го гледаш това светлинно шоу на Состра и онова на Царевец дали исма смисъл изобщо да се прави тук?А като гледаш що паплач се изсипва в старопрестолния град заради това шоу,а тук по-голяма част от дзяпачите са от родата на участващите в това гранде изпълнение,дали ти се струва малко смешно цялото упражнение тук?Защото, онези хора правят и създават продукти,които носят дивиденти на Велико Търново,а тук го караме горе долу като за 5 лева...

Анонимен каза...

Да 14-ти, ама от тия 5 лева 1 ще отиде където трябва, от 3 милиона за Состра ще отидат повече, от 30 милиона за канали ще отидат още повече.

Анонимен каза...

№11, Вие сте човек който мисли само за себе си! Ви се научете да цените миналото, настоящето и бъдещето! Човек без всичко това не може да живее пълноценно!

Анонимен каза...

Дали Состра ще има такъв шанс? http://www.bgchudesa.com/%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-2013/%D0%91%D0%B5%D0%BB%D1%87%D0%B8%D0%BD-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%8F-.html

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |