Искам да се прибирам спокойно!

* „Аз съм хапана веднъж по лицето от такова улично куче 
и още повече ме е страх”
Читателите ни пишат

ЗДРАВЕЙТЕ! Искам да споделя с вас, че съм много недоволна от нещата, които трябва да се направят по въпроса с уличните кучета по улиците на Троян. Аз работя на Малкия пазар, а когато съм втора смяна се прибирам по улицата, която върви от Горското към жк „Черногор”. Минавам през Поликлиниката и Болницата, където винаги има цяла глутница и винаги, когато мина оттам, започват да лаят срещу мен, което си е сериозна заплаха. Аз съм хапана веднъж по лицето от такова улично куче и още повече ме е страх.

ОБРЪЩАМ СЕ към властите на Троян – искам следващия път като минавам от работа за вкъщи и не само тогава, и не само там, вече да няма глутници бездомни кучета, а да ги вземат и да ги пратят, където трябва. Защото тези кучета представляват голяма опасност, не само за мен, а за всички граждани. Отделно тези бездомни животни носят болести, паразити и какви ли не още неща по улиците, градинките и къде ли не из Троян. Навсякъде, където си движим всички ние, децата също.

ИСКАМ ДА СЕ ПРИБИРАМ спокойно от работа и да се прибирам невредима, без да се страхувам, че пак ще бъда нахапана от улични кучета! Искам са се прибирам спокойно!
27 септември 2012 г., Троян

Цветомира Цанкова

БЕЛЕЖКА НА РЕДАКЦИЯТА

Представяте ли си? Едно троянско момиче, днес, в „европейския” град Троян и „европейската” страна България, се страхува вечер да се прибере от работа, за да не го… изядат уличните кучета/хищници. Сякаш сме в средновековието, или в гората. Говорихме с Цветомира, момичето не е някаква градска глезла, която преиграва. Момичето наистина се страхува. Страхува се вечер като си тръгва от района на Малкия пазар, едно съвсем централно място, да си стигне до у тях, в недалечния жк „Черногор”. Страхува се да минава покрай градската болница и градската поликлиника. Страхува се от града си, едно младо момиче, което живее и работи тук. Все още живее и работи тук. Страхува се, защото вече е било хапано, по лицето. И затова, от страх, се обърна за помощ към вестника ни.

Проблемът всички го знаем, той не е от вчера и не е само троянски. И не е лесен за решаване (както не е лесно за решаване нищо у нас). И не са (ни) виновни кучетата. Но това не ни грее, Цветомира – още по малко. Десетките други троянци, които ежедневно се сблъскват с кучешката заплаха – също (получавали сме сигнали и от жк „Лъгът”, и от района на ул. „Македония”, и от жк „Младост” и т.н.). Затова трябва да се вземат спешни мерки. Припомняме, че през м. април миналата година в Троян отвори врати първият лицензиран кучешки приют в областта, който се издържа от общинския бюджет; управител на приюта е Янко Белевски (тел. 0884/555011) и може би именно г-н Белевски и неговите хора трябва да решат проблема на Цветомира. Полезна за всички ни би била и експертна информация каква е популацията на бездомните кучета (помиярите) в Троян към настоящия момент и какво се прави за ограничаването и намаляването й.

Т21

Още по темата:

50 коментара:

Анонимен каза...

В България има повече природо,животински и цигански организации,отколкото такива защитаващи правата на хората.

Анонимен каза...

Европейски град Троян, вие луди ли сте бре?

Драскач каза...

Ооооо Ц.... Ти си станала медийна звезда :Д

Нели Генкова каза...

2-ри, поне реакцията на момичето е европейска (в смисъл - гражданска).

Анонимен каза...

Реакцията на момичето е едно, а бележката на редакцията друго, по принципа на общия знаменател.

Доктор Дулитъл каза...

Че проблемът трябва да се реши-спор няма. Но, номер 1, не сравнявайте организациите за защита на животните с ромските такива. Животните се размножават по инстинкт и не могат да правят "семейно планиране", докато ромите са хора и могат да мислят когато извършват полов акт. И друго...Хората имат много защитници на правата им: майки, бащи, роднини, съседи, съд, прокуратура, правителство, закони, Хелзинки и т.н. Животните си имат само нас-хората от организациите за защита на животните. А и да ви кажа честно-по ми е жал за бедните животни (независимо какви), отколкото за някоя комунистическа пенсия, която реве от всичко съвременно и мечтае за дните под болшевишки ботуш и се залъгва, че някога , по време на комунистическото иго е живяла като нормален човек. А проблемът с кучетата трябва наистина да се реши, но по европейски начин. Нашите държавници направиха пътека до Брюксел, нека попитат там, как да стане това. През 70 години болшевиките разстрелваха кучетата в дворовете на хората защото "ядели хляба на народа"...Нека сега, когато знаем, че няма по-престъпна идеология от комунистическата, не постъпваме по болшевишки...

НС каза...

6-ти ами колко си доктор не знам, ама че си тъпанар си личи отдалече. Ти разбираш ли за какво става на въпрос бе кирпич.Като си такъв отворко/ка/ вземи си ги у Вас бе шаран. Бахти и мастийте и мангалята в тоя град, че и защитници им се намерили. Мангал да мисли кога шиба, планировка ще прави, че той кога врътка женската мангуста само социални помощи са му в главата.

Танас Дочоолу каза...

Номер 7, за ромите си прав Ако нямаше помощи и професия "Осеменител" нещата щяха да са други...Но намирисваш отдалеч на кръстоска между надзирател от Освиенцим и комсомолска секретарка. По-полека...не си само ти на този свят...Знам, че комунистите сте безбожници, но Бог е създал и други твари, освен теб ! И аз не харесвам такива като тебе, но не казвам, че трябва да ти бият преспивателна инжекция...

Анонимен каза...

2-ри, смешко, защо не вземеш да си седиш пред компютъра и единствено да редиш пасианс? Именно заради това са поставени кавичките пред европейски, защото всички знаем колко е европейски, но ти си леко глупавичко същество, където честно казано не си заслужава губенето на време с теб.

Анонимен каза...

iTod каза : Съвет !
Мис,купи си кучегон ( цена 25 -35 лв), спрей ,гозов пистолет - щом те е страх от кучета.Даже и да няма бездомни кучета,някой домашен (пуснат или избягал) питбул или ротвайлер - също може да нападне ( и да те направи на дреп )!

Анонимен каза...

Обичам кучетата, гледала съм 15 години къче в апартамента.Грижили сме се за него като част от семейството.Не съм съгласна,да виждам свободно размотаващи се кучета по улиците.Въпреки, че обичам животните и аз се страхувам от тях.Това човек не си го иска,просто организма е така устроен.В такива моменти адреналина на чевека се повишава, а кучетата го усещат и се настървяват.Така,че местните управляващи да се погрижат за животните и ги приберат там където им е мястото.Всички деца,ученици,възрастни да имат възможност да се прибират живи и здрави по домове те си.Никому няма да е приятно да разбере,че негов близък е пострадал от куче.А виждали ли сте опериран от кучешка тения? Сташно е,месеци не може да се възстанови защото е половин човек.Аз съм виждала и то не един.Не пожелавам никой да вижда, а камули да му се наложи да се оперира.Бъдете реалисти и не пишете глупости.Човек осъзнава проблема само когато на него или на негов близък се случи.Така,че кучета да със собственици и НЕ по улиците.

Анонимен каза...

До 1-Колко сте прав за съжаление........Нали в момента са решили, че сме прекалено много хора на Земята, та затова измислиха култа към природата,където се гледа на човек като на долна твар, която вреди на всичко друго.

Анонимен каза...

Какво може да се направи по въпроса? Да пишем до кмета? Да съберем подписка?

Анонимен каза...

Нямам нищо против животните, на ако трябва да избирам между живота и здравето на хората и този на бездомните кучета, е кучетата ще ме извинява.
Имам домашен любимец (куче), но си го гледам на двора - вързано, ваксинирано, с паспорт и с внесени 5 лв. в данъчното за него. Е всеки природозащитник да направи същото и проблема с кучетата се решава.
След всяко каруца която се движи из "европейския" ни град тичат няколко кучета, те дали са с паспорт, ваксина и платен данък ?
Пред централното тото на "европейския" ни град една жена храни глутница бездомни кучета, ами като толкова ги обича тези животни да си ги гледа вкъщи.
За мен решението на проблема с бездомните кучета е само едно, крайно и не европейско ... сещате се. А за хората пуснали домашните си любимци на свобода - яки глоби.

НС каза...

До Танас Дочоолу. Приятелю/ко/,за комсомолския секретар много бъркаш, а колкото за Освиенцим, виж тука налучкваш нещата.Не случайно е казано "arbeit macht frei", но това е друга тема.И аз имам куче и вече 20-25г. се занимавам с тях, но аз да си водя кучето на повод и разните му копанари да ми скачат, да им го държа да го ръфат ли, или да правим сеири по пътя като ги давим/той не е от дребните породи/. Е това вече е немислимо.Значи аз ще го водя вързано, а ония ще ми ходят като миндили по пътя. Ами ако мойто куче те ухапе ще ме съдиш...нали?.А ако мен ме сръфа някой безпризорен пес кво прайм, трайкаме си и се молим Богу ще сме минали по тънката лайсна.

Анонимен каза...

Обявяват една неделя месец предварително. Хората се покриват особено децата,идват ловджиите и решават проблема. Този месец в аванс е достатъчен за всичките организации за защита на животните да дойдат, да си ги приберат от улицата и да си ги гледат в приюти или в къщите.Ако не го сторят просто ще докажат, че не им пука за кучетата, а просто източват пари чрез своите организации.

Анонимен каза...

Кучетата наистина са проблем и то сериозен! Та нали на самия център на града има поне 4-5 кучета, които лаят по минувачите. Но не са проблем само бездомните кучета, а и тези със стопани. Аз лично не съм видяла куче с наморник, водено от стопанина си и ми е омръзнало да чувам: "Спокойно, не хапе!" Всеки има задължение да се води кучето си на къса каишка, с наморник, а не да ми умува дали хапе или не. Страх ме е да се разходя на "Турлата" или на "Капинчо" пак заради многото кучета там. Трябва да се направи нещо по въпроса!!!

Анонимен каза...

М/SI:Два закона регламентират присъствието на кучетата на улицата. Закона за защита на животните и закона за ветеринарномедицинската дейност. Само в единия от тях има понятието " скитащо куче" и в един единствен член се забранява използването на кучетата за опити. Необходимо е законодателна промяна. Никой от депутатите не иска тази промяна и въпреки че кучета убиват хора, законодателя не си мръдва пръста. За кастрация се плаща на фирми, затова служителите на фирми кастрират едно куче 2 пъти. Първия път само единия тестис/или яйчник/, следващия път другия. За това се плаща от бюджета. Няма изградени приюти/изискванията са големи, а има липса на срадства в общините /, лоша е нормативната ни база - тя предвижда когато заловят и кастрират куче, то да престоява в приют около 30 дни. Хранят го, обезпаразитяват го и го връщат на улицата откъдето е взето.И кръга се затваря....Няма предвидена евтаназия ако до 1 месец никой не го осинови. Старите хора на които децата живеят в големи градове изпитват нужда да се грижат и често насочват любовта си към бездомните кучета. Хранят ги на улицата, но кучетата се озлобават и нападат хора за които считат, че са навлезли в ареала им.Конфликта е на лице. Това е за мен картинката в България. Нормално е това момиче да се страхува, примери колкото искате. В пресата се появиха съобщения, че на места-примерно в квартали на София някой подхвърля отрова. Не съм привърженик на саморазправата, но когато държавата не си мръдва пръста и не решава даден проблим , този проблем се решава от тълпата. Необходима е законодателна промяна, ако е нужно и референдум за евтаназия на кучетата. Не коментирам разходите за здравеопазване които държавата дава за лекуване на тении, кърлежи и др. болести разнасяни от безстопанствени животни. Може кмета на Троян съвместно със сдружението на общините да потърсят дебат в народното събрание. Може би в народното събрание ще си мръднат пръста когато глутница разкъса деца от детска градина и поне 2-3 учителки.Дотогава съветвам момичето да си закупи пиратки и когато се прибира по тъмно и забележи кучета да хвърля от тях.Това може да направи за себе си и това ще и дава сигурност. Може на някой да му се струва прекалено, но това е положението.

Анонимен каза...

А ма, мила, спри да ходиш по нощите свирки и тройки да правиш, миндил такъв! Кучетата избирам пред боклук като теб!

Анонимен каза...

Не знам дали момичето е миндил ,но съм сигурен,че няма по големи миндили в европа от нашите управници ,които не желаят да се разреши един път за винаги този проблем. Още колко хора трябва да бъдат изядени от улични псета та да се приемат закони като на запад,кадето Ако се хване бездомно куче и се знае на кого е яка глоба,та да не смее да го пуска друг път.Ако не се знае и до един месец не се яви осиновител се приспива и проблема е решен.Просто и справедливо.Лично на нашета дъщеря сме им ляли поне три пъти коршум за оплаха от кучетата от глудницата в гетото Лъгът.Последният път заедно с още три деца си бяха хвърлили закуските на псетата само за да могат да избягат.тАКА,ЧЕ АЗ ПОДКРЕПЯМ МОМИЧЕТО НАПЪЛНО.Дано Донка си разшава задника и поне този проблем разреши докато е кмет,явно ,че всичко друго ще си остане същото.

Анонимен каза...

Егати помиарския град.Помиари по улиците ,помиари в общината,дали остана някой не оглозган гражданин от глудницата кръвопиици.

Анонимен каза...

До 19-ти: Не мисля че е редно да си изливаш цялата жлъч към момичето...Темата не е за нейния морал...Как досега нямаше статия, форумците да пишат конкретно по нея, а все се обиждат хора..............................

Анонимен каза...

До номер 16 : Що бе, нека изкарат децата да гледат. Те тези, които в човешката история са правили масови убийства на хора (геноцид), като деца са се учили да "изтребват" именно на бездомните животни. А колкото до хората с "малките топки" - авджиите, просто не ми се говори...Хора, които през 21 век убиват не от глад, а за удоволствие невинните животни не са много в ред. Аз също съм против бездомните кучета да кръстосват улиците. Но проблемът трябва да се реши от специалисти, а не от авджии

Анонимен каза...

Колко години се чака "специалистите" да решат този проблем ? Не е решен защото или няма такива, или както M/SI казва, чрез бездомните кучета е възникнала цяла индустрия, която прави луди печалби поркай тях, и която лобира за запазване на съществуващият проблем. Печалбата е по-важна от здравето и обществения ред. Някои концерни произвеждащи кучешки храни, лекарства, химически препарати, някои докторски гилдий представляват спонсорите на НПО, осъществяващи знаейки или не техните цели. следва...

Анонимен каза...

Не е необходимо човек да ходи до "Черногор", за да го ухапят кучетата.Тръгвайки по ул. "Любен Каравелов" за работа - до офиса на вестник" Троян 21" преброих тази сутрин 7 кучета,част от тях ме лаеха. Еееееееее....,стресът започва от сутринта - по път за работа. Това живот ли е?

Анонимен каза...

... За това не е рядкост един концерн да избива дивите коне по някой континент, да ги преработва в кучешка и котешка храна, а от другата страна с част от печалбата да спонсорира НПО за защита на животните. Проблемът с бездомните кучета касае всеки, защото кучетата не хапят селективно в зависимост от партийния билет. За това в другите държави има ПОДХОДЯЩИ закони регламентиращи притежаването, отглеждането и вносът на кучета с повишена агресивност и опасност. Неспазването им води до глоби от 4000 до 14 000 Евро и конфискация на животното.

Следните породи се считат за такива:
Bullterrier, Staffordshire Bullterrier, American Staffordshire
Terrier, Mastino Napoletano, Mastin Espanol, Fila Brasileiro, Mastiff, Bullmastiff, Tosa Inu, Pitbullterrier, Rottweiler, Dogo Argentino (Mastiff Argentino), всички кръстоски между тях самите и със други породи, и ЗАБЕЛЕЖЕТЕ всички кучета без значение от породата нападнали или наранили човек. Кучета с повишена агресивност и опасност може да се гледат само със специално разрешително (подобно на разрешително за оръжие), със застраховка "гражданска отговорност", чип, задължително кастриране и т.н. Лицето трябва да обяви с каква цел иска да гледа такова куче, като само интерес към породата не се зачита за аргумент. Такива разрешителни се издават само по изключение. ...следва

Анонимен каза...

... Законите са във всички държави с малки разлики, но принципът е еднакъв - кучетата да се стопанисват и водят така, че от тях да не произлизат заплахи за обществената безопасност.

Куче с повишена агресивност и опасност, без стопанин или без разрешително се конфискува, търси му се място в приют за животни притежаващ такова разрешително и ако място не може да се намери се подлага на евтаназия.

Общодържавния закон се прави по предложение на министъра на вътрешните работи.
Областните управи могат да допълнят породите според необходимостта и допълненията важат на територията на окръга.
ОбС издава разпореждане за кучета с повишена агресивност и опасност и разрешителните по местоживеене. МВР и ветеринарно-медицинската служба следят за спазването на закона.

Анонимен каза...

http://www.kandimirov.com/tekushti/252-obshtinskata-glutnitza.html

Анонимен каза...

Недупостимо е в районна на болницата, училища и детски градини да се разхождат безстопанствени кучета.Наложително е Кметската управа да си влезе във функциите, доколкото знам има изградена структора към "Комунални услуги" за този проблем, но невиждам никъкъв резултат, кучета се разхождат и центарлни площад на троян и на никой не му пречи, освен да се разхождат с една "Уазка" из града и да симулират някаква работа.

Анонимен каза...

Изграденият в Троян приют е временен приют за животни. 14 дни след залавянето им те се пускат на същото място, откъдето са взети. Достатъчно скъпо е и кастрирането и обезпаразитяването и още други процедури, че да стоят вечно там и да не се пускат навън. Живея в "Младост" и бях свидетел как преди време се обадиха съседи в Комуналните, нямаше и два часа, доъдоха да заловят и двете кучета и ги откараха. Така че - обаждайте се. Но кучетата в болницата са на особена почит от самите работещи там - хранят ги, гледат си ги. Така че не търсете под вола теле, не Донка ви е виновна.

Анонимен каза...

Абе вие въздушни пушки нямате ли?

Анонимен каза...

Хайде да си кажем както са нещата - преди години Събчо Събчев се опита да се справи по свой си начин с проблема и имаше ефект. И какво стана - надигна се вой до Господа, щяха да го качат на обелено дърво привържениците за хуманно отношение към животните. Трябва ония от парламента законово да решат въпроса. Питал съм и знам, че за всичките тези манипулации - кастриране, обезпаразитяване и т.н. за едно куче, сумата е над 200 лв. Против съм като данъкоплатец, общината да харчи толкова пари за това.

Анонимен каза...

Номер 32, и аз съм против такива като теб и въпросния изверг събчо (то и името му е едно...), ама не съм излезнал да ви избивам. Кой си ти, че ще решаваш, кой да живее и кой не, бе, чукундур! В кой век живееш, че ще избиваш всичко, което не ти е приятно ? От далеч се вижда червената ти душица, комунистическа !

Анонимен каза...

mindil si ti 19,i za teb trqbva da se obarne vnimanie ot nqkoi priut,a i lekarite nemogat da ti pomognat.. na momicheto ne mojesh da mu pomognesh,togava nedei i da vredish i da zavijdash

NS каза...

33-ти, то и номера ти един, а!От такива защитници де се гушат и нямат 1 седмица трудов стаж, а само гледат да се докопат до някаква фондацийка, ни хората, ни кучетата е този град имат някаква полза. Я като си толкова отворен на тема хуманизъм, ми посочи една страна в Европейския съюз дето миндилите да скитат по улиците, площадите и парковете безпризорно. Май ми се види че колкото и да си напъваш дребнавото мозъче няма да стане, ами по добре остави че от напъни може и да се изтървеш по голяма нужда.

NS каза...

Бездомните кучета се прибират и убиват- трябва промени в закона да го позволи. Няма друг начин. И едно предложение - постройте приют за защитниците на животните, те са секта, нещо като "талибани", изключително опасна пасмина антихуманисти. Най-интересното е че разбират и от шистов газ.
EС интегрира циганите, като отдавна се сбогува с тях по нехуманен начин, а сега наставлява за кучетата без да брои броя на обезобразени и убити от тях у нас. С една дума всяка страна си решава сама въпроса и е крайно време за масовото им изтребване преди те нас да изтребят. Ако това не стане, остава истината - управляващите ги устройва кучетата да им бъдат помощници в геноцида над нас.

Анонимен каза...


Явор Гелев, 28/06/2012 - 20:53
Живях 20 години в Лос Анджелес, Калифорния. Там улични кучета няма! Тези "Животински полицаи" които дават по Animal Channel изобщо не съм видял там. Когато се появи улично куче се появяват едни мексиканци и го прибират в "убежища за бездомни животни" където след 7 дни бива приспивано. Не позволявайте "Четири лапи" да обират вашите данъци!

Мефисто каза...

Изкупувам уши - кучешки и кучкарски.

Анонимен каза...

Колко са жестоки кучетата не знам, ала от човека по–жестоко същество, няма!!!

Фауст каза...

Изкупувам уши. На дърти комунистически пенсии и всякакви червени отрепки, които си мислят, че са произлезли от маймуната.

NS каза...

От 38-и до 40-ти, ами то наистина простотията си ходела само по хората.

Анонимен каза...

rabotata nikak ne e do smqh

Анонимен каза...

Въпросът не е дали бездомните кучета трябва да изчезнат от улиците или не, а как да изчезнат.
Ясно е че зад желанието на момичето, проблемът да бъде решен стой много по-голяма част от обществото, отколкото зад желанието за запазване на статускво. Едва ли на момичето са дотрябвали комунисти или еко-терористи. Затова политизирането на проблема с цел разединяване на обществото считам в този случай за контрапродуктивно.

Анонимен каза...

Контра кво,ко каза,а ?

Анонимен каза...

44: Казах - като те нападне бездомно куче да му покажеш партийния си билет, може то да ПОМИСЛИ, и да не те ухапе!

Безпартиен каза...

45-ти,абе много си отворен като на селски кенеф дупката бе аланкоолу. Само комунисти и комсомолци ти се привиждат, та за това досега май нищо смислено нито каза, нито написа.

Анонимен каза...

Еми аз съм отворен, не съм задръстен като тебе, и не ми се привиждат кенефи, нито селски, нито градски от селски тип.

Безпартиен каза...

47-ми/а/точно.Именно последният ,ти коментар доказва че си пълен/а/ унтерменш /справка "Уикипедия"/.

Анонимен каза...

48-мия Обер-кюпекоолу, за някои неща биле не е порасло, спести си напъните за друго място, и не си поствай простотията.

Анонимен каза...

49-ти, ама много тъпо парче си наистина.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |