„Хубава работа, ама троянска!”

* За мен поне обяснението е едно-единствено – големи суми, големи комисионни. За кого, ли?!
Лично мнение

КМЕТЪТ СЕ ИЗРАЗИ дипломатично, макар със сигурност да е наясно какво се е „мътило” през годините около митичния троянски шадраван и кой го е мътил. Аз обаче ще карам без дипломация и ще кажа нещата директно. Няколко петилетки – със сигурност поне две, а може би и три – въпросният шадраван, разположен, както се полага, на най-личното място на иначе хубавия ни централен градски площад, е срам за Троян и троянци. Защото вместо да краси, освежава, радва, той стои сух и запуснат, като паметник на нашата некадърност и безхаберие. Паметник, на който би трябвало да стои надписът „Хубава работа, ама троянска!”.

ПОМНЯ, мисля беше в третия мандат на кмета Дилян Енкин (2003/2007 г.), а може да е било още в предишния му (1999/2003 г.) на пресконференции ни се обясняваше, че ремонтът на шадравана ще глътне огромни пари (половин милион), понеже трябвало да се подменят помпи, дюзи, пречиствателната част и т.н. Всички се чудехме какви са тези грамадни пари, подсказвахме, че във всяко троянско хотелче, пък и по фамилните троянски къщи и вили вече е пълно с работещи шадравани; и те едва ли струват толкова, но бяхме „затапвани” с „експертни” обяснения, а и нали тогавашният градоначалник бе строителен специалист, та нямаше какво да спорим. По това време споделих с приятели - софиянци, които често наминават в нашия край и обичат града ни - каква е финансовата ситуация около евентуалния ремонт на троянския шадраван. В изумление от споменатата сума те възкликнаха, че сигурно с пръските си шадраванът ни ще мята и златни синджирчета (не уточниха обаче в чий джоб – бел. Г.М.).

ПОСЛЕ СУМАТА се „сви” докъм 300 000 лв., заговори се даже за икономичен проект за около 200 000 лв., даже май някаква търновска фирма започна да проектира и нищо чудно да си е взела хонорара за проектирането, кой да ти каже. После, при кмета Минко Акимов (2007/2011г.), също на няколко пъти стана дума за срамотията със сухия градски шадраван. Тогава се заговори за по-прилични пари от порядъка на 100 000 лв., но пак нищо не се случи, пак срам.

И СЕГА, ИЗВЕДНЪЖ, се оказва, че 45 000 лв., т.е. над 10 пъти по-малко от първоначалните 500 000 лв., са достатъчни шадраванът барабар с каскадата да проработи, и то икономично като разходи на ток и вода. Чудна работа! Значи можело! Но щом може за 45, а ни го предлагат за 500, 300 или 200, трябва да има някакво обяснение. За мен поне обяснението е едно-единствено – големи суми, големи комисионни. За кого, ли?!

Генадий Маринов
Начало 
Още по темата:

11 коментара:

Анонимен каза...

Ти не знаеш, защото не си включен в далаверата, но другите по веригата много добре знаят. Май котка им мина път, поне за сега?

Анонимен каза...

ЕИТПТ /Един изключително тъп и прост троенец/ написа за Вас:Размисли и страсти на ЕИТПТ:Ех другари какво времена настанаха! Ех другари какви времена бяха! Ми то сега и трохи неможе човек да забърше от финансовата маса.Възложиш изготвяне на проектче за 50 000лв., кажа аз на моите/разбирай комисията по избор на проектант съгласно ЗОП-закон за обществени поръчки/ кой трябва да спечели и готово. Конкурса проведен, икономически най-изгодна цена/за мен разбира се/, моя човек избран и няма нищо по- естествено да ми донесе 10% още преди да сключим договор. Ми това беше при проектирането дето парите са малко! Я като се сетя кво беше при СМР-то при строителя. Там са истинските пари. Той проектанта го направи за 50 000лв. проектчето, но договора със строителя е за 500 000лв. Айде по схемичката за избор на строител, айде пак ЗОП-че, манипулирана комисия/трайкат щото утре ще ги уволня/, айде 10 % в джоба ми. И това е само за един строителен обект-50 000лв.... А и пари имаше тогава за строителство! Ех времена, добри и доходни времена бяха. На годинка имах милионче. Сега-пари общината няма или силно ограничени, кофти ЗОП/избора е за най- ниска цена/. Кво да му вземеш на строителя?Той за да осигури работа на работниците падал, падал, падал в цената, че чак работи и без печалба. Ми за мен? Ей сега и шадравана, само за 45 000лв., а можеше да завъртим половин милионче. Не върви на добре тази държава, не върви надобре таз община, трудно вече се работи.За тия работи не трябва публичност та всеки/сульо и пульо/ да ти гледа в канчето. Пак има парици, но не може се върна оня син вир без дъно дето беше. Мъка, мъка, абе голяма мъка. Не може да се работи вече професионално и ще взема да се откажа. Ама как да се откажа като даймата съобщават за оперативни програми и за милиончета?Ми то немой са спи бе другари!
ПП. А познайте уважаеми читатели кой е главния герой?

Анонимен каза...

От кога пее радиото, че местните крадливи същества, не подхващат дейност,от която няма келипир !

Анонимен каза...

Поне кажете евала на Михайлова, то е пределно ясно, че останали са се пръснали от кражби!

Анонимен каза...

А за откачената женица Ванчето Давидова, която само иска да прилапа някой лев отгоре, няма ли да кажете нещо?

Анонимен каза...

На № 4. Евала на Михайлова!

Анонимен каза...

5, тази женица няма нужда от коментар :)

Анонимен каза...

Браво, Гена! Възхищавам ти се!

Анонимен каза...

Още едно голямо браво за статията.. и едно браво за Донка Михайлова, както и съболезнования за другаря Енкин. Да си припомним и една екопътека по съществуваща туристическа пътека за 400 000 лв, по проект на Енкин /да кажа на незапознатите, че по нея няма златни стъпала/ Но списъка на многохилядните проекти хич не е малък, може да се събере цял том от прокуратурата.

Анонимен каза...

Да си спомним и за ремонта на една хижа за 200 х.лв! Грозно!

Анонимен каза...

Гора и алуминий!?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |