Можело значи!

* Само за 45 хил. лв. ще ремонтират пресъхналия от години градски шадраван и водната каскада * Донка Михайлова: „Надявам се, ще е факт за Празника на Троян (14 октомври)”

НА ИЗВЪНРЕДНАТА СЕСИЯ на местния парламент в сряда (12 септември) съветниците гласуваха, по предложение на кмета Донка Михайлова, поредната частична актуализация на общинския бюджет и поименните списъци за капиталови разходи за 2012 г. – нормална процедура и реакция на възникнали нови моменти/проблеми в рамките на бюджетната година. А един от новите обекти за финансиране, предложен от г-жа Михайлова, бе „митичният” троянски шадраван, пресъхнал от години и проработващ с големи напъни и разходи за ден-два по националните празници. Предложението бе да се заделят 45 000 лв. за ремонт на „шадравана с водната каскада”, като средствата се осигурят от туристическия данък, икономии в дейност „Други дейности по икономиката” и  „Резерв за непредвидени и неотложни разходи”. Предвиден е основен ремонт на тръбопроводите, поставяне на водна помпа с ниска консумация на електроенергия, смяна на дюзите. Тоест – шадраванът ще запази облика си (в което няма нищо лошо, тъй като съоръжението се вписва отлично в площадната среда и не се налагат архитектурно-пространствени и естетически корекции – бел. Т21), но ще се обнови функционално и ще проработи, без това да ни излиза скъпо.

ЗАЩО ОБРЪЩАМЕ толкова внимание на подобна дреболия, ще кажат някои. Има защо! И то се чу, макар и не съвсем отчетливо, и в мини дебата по темата „троянският шадраван”, заформил се преди гласуването на бюджетната актуализация. Шадраванната тема „разръчка” съветникът Даниел Сираков, който поиска информация как така само с 45 000 лв. ще се реши „един толкова влачен във времето въпрос, свързан с водната каскада и шадравана” и дали това не е някакво палиативно (несъществено, временно) и частично решение. Защото, поясни съветникът, досега „тук, в тази зала, и в предварителни разговори са обсъждани суми от 150 000 лв. и нагоре”. Председателят на Общинския съвет и кмет в предишния мандат Минко Акимов пък вметна от място, че първоначалният проект (от времето на кмета Дилян Енкин – бел. Т21) бил за 500 000 лв., после имало вариант за 240 000 лв. „И ето, изведнъж се намери решение за 45 000 лв., който може, нека да обясни!”, заключи г-н Сираков.

НА СЪВЕТНИЧЕСКИЯ ВЪПРОС, който в някаква степен бе риторичен и освен питане бе и намек за нещо друго, отговори вносителят на предложението Донка Михайлова. „Предишният проект, който аз познавам, е за 350 000 лв.”, заяви градоначалникът. След което направи едно дипломатично уточнение – че явно проектите за над 150 000 лв. са били за изграждане на изцяло нови шадравани, с разни допълнителни екстри (цветомузика, смяна на светлини, смяна на водните струйки), и тази грандиозност спирала реализацията във времето. „Предлагаме ви решение за едно не толкова грандиозно като замисъл, но все пак работещо решение за ремонт на шадравана – в частта дюзи, тръби и техника за пречистване на водата. Надявам се, че по този начин възможно най-бързо ще може отново да пуснем шадравана и това, надявам се, ще е факт за Празника на Троян (14 октомври)”, обясни г-жа Михайлова.

КМЕТЪТ НАПРАВИ
още едно уточнение – че първоначално мислили за ремонт само на горната част на шадравана (същинският шадраван), за което стойността по оферта била 21 000 лв.; но след разговори с общински съветници възникнала идеята като ще се прави ремонт, да е на двете части – горната (същинския шадраван) и водната каскада до музея. „Надявам се, че ще предложим на гражданите на Троян едно решение, което да ги удовлетворява, да естетизира централната градска част и да ни кара да се чувстваме по-добре в центъра на своя град”, заключи Донка Михайлова.

Т21

15 коментара:

Анонимен каза...

Крадлив циганин от желязна! Да бъде публично линчуван и отнето всичкото му имущество. Същото важи и за крадеца от трапето!

Анонимен каза...

Ей на тоз желязовенски айдук му мина котка път.Работа за 15 хиляди лева ,половин милион е щял да гушне.Тоз капут върна Троян сто години назад.

Анонимен каза...

Така е , докато Троян се командва от селяндуряци ,така ще е ! Онова нищо от трапето за 4 години открадна колкото тоя за 12. Покрай него колко народ си оправи живота само за един мандат,и имат грозната и цинична наглост да се показват на яве ,че и да говорят!

Анонимен каза...

ЕИТПТ /Един изключително тъп и прост троенец/ написа за Вас:Размисли и страсти на ЕИТПТ:Ех другари какво времена настанаха! Ех другари какви времена бяха! Ми то сега и трохи неможе човек да забърше от финансовата маса.Възложиш изготвяне на проектче за 50 000лв., кажа аз на моите/разбирай комисията по избор на проектант съгласно ЗОП-закон за обществени поръчки/ кой трябва да спечели и готово. Конкурса проведен, икономически най-изгодна цена/за мен разбира се/, моя човек избран и няма нищо по- естествено да ми донесе 10% още преди да сключим договор. Ми това беше при проектирането дето парите са малко! Я като се сетя кво беше при СМР-то при строителя. Там са истинските пари. Той проектанта го направи за 50 000лв. проектчето, но договора със строителя е за 500 000лв. Айде по схемичката за избор на строител, айде пак ЗОП-че, манипулирана комисия/трайкат щото утре ще ги уволня/, айде 10 % в джоба ми. И това е само за един строителен обект-50 000лв.... А и пари имаше тогава за строителство! Ех времена, добри и доходни времена бяха. На годинка имах милионче. Сега-пари общината няма или силно ограничени, кофти ЗОП/избора е за най- ниска цена/. Кво да му вземеш на строителя?Той за да осигури работа на работниците падал, падал, падал в цената, че чак работи и без печалба. Ми за мен? Ей сега и шадравана, само за 45 000лв., а можеше да завъртим половин милионче. Не върви на добре тази държава, не върви надобре таз община, трудно вече се работи.За тия работи не трябва публичност та всеки/сульо и пульо/ да ти гледа в канчето. Пак има парици, но не може се върна оня син вир без дъно дето беше. Мъка, мъка, абе голяма мъка. Не може да се работи вече професионално и ще взема да се откажа. Ама как да се откажа като даймата съобщават за оперативни програми и за милиончета?Ми то немой са спи бе другари!
ПП. А познайте уважаеми читатели кой е главния герой?

чичо Гошо каза...

Аз познах!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Ей-й-й,много съм умен,ша знайш,веднага са сетих - започва на Е и завършва на КИН,а по средата има още една буква,ама НННННяма да ви я кажа.ЕИТПТ е изключително тъп и проЗд,благодаря му !

Анонимен каза...

Сещайте се какво се случва по проекта за укрепване на речното корито. 1 400 000 лева са това...

Анонимен каза...

Много си глупав Гоше:):)Да живееееее БЕЕЕЕ СЕЕЕЕ ПЕЕЕЕЕЕЕ!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Млък бе кумуняга,само герб младежи !

Анонимен каза...

Е ,какво, прав е Даниел Сираков.

Анонимен каза...

Прав е Сираков,и се питам :За какъв х.. са останалите михлюзи,наречени общински съветници?

Анонимен каза...

http://novinata.net/Kolega-na-politsaya-ubiets-e-iznasilil-zhena-ot-Lovech - я вижте кво става у съседен Ловеч

Анонимен каза...

Ами какво става - корабът на полицията потъва нормално!Жалко само за жената,не е трябвало да слуша адвокати и началници,а да подаде жалба.Късно е!И този ловешки мръсник ще се измъкне.

Анонимен каза...

На голям сте зор, ако Сираков ви се вижда убав......

Анонимен каза...

Не знам дали е "убав",дори не го познавам, но четейки статията, виждам, че от него тръгват нещата. На теб кой ти се вижда "убав" от останалите ,общински избраници, и какво правят ?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |