Соня Димовска: Справедливостта е на моя страна

* Вместо в класната стая – от 10 месеца учителката по английски език е безработна и се влачи по съдилища
* Делото за уволнението й от СОУ „Васил Левски” вече е във Върховния съд

Сблъсъци

ЕДНА ТРОЯНСКА УЧИТЕЛКА с 23-годишен стаж по специалността – старши преподавателят по английски език Соня Димовска, вместо в класната си стая в най-голямото троянско училище СОУ „Васил Левски” вече 10 месеца е безработна и обикаля съдебните зали в Троян, Ловеч и София. Каква е причината за внезапното уволнение на дългогодишната преподавателка, извършено със заповед от 3 септември 2011 г. на директорката на СОУ-то Розалина Русенова?

Г-ЖА ДИМОВСКА смята, че причините най-общо са три: била трън в очите на някои амбициозни родители заради взискателността си и отказа да „надува” оценките (най-отчетлив е случаят със спортната звезда на училището Майкъл Иванов); трябвало да се намери постоянно място за колежка (Таня Лингорска), която замествала временно по чл. 64, но била по-симпатична на ръководството; провокирани и режисирани оплаквания на ученици и колеги учители от работата и преподавателските й методи. В резултат – тенденциозно негативно отношение на директорката и споменатата заповед за уволнение в първия работен ден на учебната 2011/2012 г.

РАЗБИРА СЕ, длъжни сме да направим уговорката, че това е едната гледна точка и сме готови да чуем и аргументите на другата страна. В този план ще кажем, че сред мотивите в заповедта за уволнение на Соня Димовска е посочено, че учителката по английски език „не притежава качества за ефективно изпълнение на работата” (не съумява да привлече вниманието на учениците, не съумява да предотврати възникналите конфликтни ситуации, хаотична и непоследователна е при преподаване на учебния материал, преподава с неподходящи методи и похвати). Но доколко това е вярно, ще реши съдът.

В МОМЕНТА делото, което Соня Димовска завежда за неправомерното си уволнение, е на трета инстанция във Върховния съд. На първа инстанция – в Районен съд (Троян), ищцата печели убедително и на 9 декември 2011 г. съдия Лена Кънчевска отсъжда изцяло в нейна полза, основавайки се на чл. 235 и сл. от Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Цитираме: „Съдът признава за незаконно уволнението на Соня Иванова Димовска и отменя заповед №1904-577/03.09.2011 г. на директора на СОУ „Васил Левски”, Троян, с която е бил прекратен трудовият й договор за длъжността „старши учител общообразователен предмет – английски език” в СОУ „Васил Левски”, като незаконосъобразна… Възстановява Соня Иванова Димовска на длъжността и местоработата й преди уволнението”; присъжда се и обезщетение за „времето, през което е останала без работа поради уволнението”.

НА ДЕЛОТО в Троян се изслушват осем свидетели, чиито оценки са разнопосочни. Ето някои от свидетелските показания: „Соня Димовска е изключително скромен човек, не е агресивен, не е проблемен, няма оплаквания от ученици към нея, нито от колеги” (Боян Попов, бивш учител в СОУ „В. Левски”); „Добър преподавател е, нямахме проблеми, всичко е било нормално, добре ми е преподавала, доволни са всички от нея” (Цветослав Шейтанов, студент, бивш ученик в СОУ „В. Левски”); „Синът ми е споделял, че не могат да имат нормални часове по английски език, защото никой не слуша г-жа Димовска… С другите предмети и учители не е имал проблеми” (Цеца Трифонова, майка на бивш ученик в СОУ „В. Левски”); „При мен зачестиха сигналите за конфликти между ученици и г-жа Димовска… Децата са споделяли за пренебрежително и грубо отношение към тях” (Татяна Василкова, педагогически съветник в СОУ „В. Левски”); „Оплаквания имаше от страна на ученици, оплаквания имаше и от страна на Соня Димовска за това, че е лоша дисциплината в час” (Пенка Стойнова, преподавател по икономика и английски език в СОУ „В. Левски”, класен на бившия 12.в клас).

РЕШЕНИЕТО НА ТРОЯНСКИЯ СЪД е оспорено от ръководството на училището и на втора инстанция – в Ловешкия окръжен съд (ЛОС), ищцата г-жа Димовска губи делото. Решението на съдебния състав с председател Севда Дойнова е, че „отхвърля предявените от Соня Димовска срещу СОУ „Васил Левски” искове за отмяна на уволнението, извършено със заповед №1904-577/03.09.2011 г.”; посоченото правно основание е чл. 344, ал. 1, т. 2 и т. 3 във връзка с чл. 225, ал. 1 от Кодекса на труда. Това противоположно решение на ЛОС праща съдебния спор на последна инстанция – във Върховния съд, чието решение още не е излязло.

МЕЖДУВРЕМЕННО казусът по уволнението на Соня Димовска се разглежда и в Комисията по дискриминация, председателствана от Кемал Аюп. На скорошното заседание на комисията на двете страни е направено предложение да се помирят, но то е било отхвърлено. Предстои ново гледане, на което Комисията по дискриминация трябва да излезе с решение (становище) дали уволнението на троянската учителка е неправомерно и дискриминационно, или няма нищо нередно.

КАКВО СПОДЕЛИ пред Т21 уволнената Соня Димовска? Според нея конфликтът се разгаря след жалба от майката на ученика Майкъл Иванов – спортната звезда на училището и града, заведена в деловодството на училището на 7 декември 2009 г. В тази жалба се твърди, че преподавателката по английски език г-жа Димовска „си е позволила да удари шамар на Майкъл пред целия клас”. Г-жа Димовска отрича да е удряла шамар на ученика, като обяснява, че Майкъл е умно момче, но доста буйно и в известна степен разглезено от спортните си успехи. Допълнителна причина за родителската жалба преподавателката вижда в това, че не откликва на оказвания й натиск да пише шестица на шампиона.

УВОЛНЕНАТА УЧИТЕЛКА изрази негодувание и от устроения й по нейните думи „другарски съд”, т.е. инцидентно свикване на Етичната комисия в училището, която дотогава не се била събирала и която заклеймила както г-жа Димовска, така и баща й Иван Иванов, позволил си да напише няколко жалби срещу директорката („гореспоменатите жалби тенденциозно подлагат на съмнение и изпитание професионализма на колегите в училището” и създават „условия за нездравословен климат, засилва се чувството на взаимно недоверие…”, четем в становището на комисията, подписано от учителките Радостка Петкова, Мария Църовска и Радка Цонковска-Ангелова). „Жалбите на баща ми бяха в отговор на несправедливото и тенденциозно отношение към мен. Той заяви и пред училищното ръководство, и пред инспектората в Ловеч, и пред Министерството своето възмущение – с името си, без да се крие, директно и подкрепено с факти. Не неговите жалби предизвикаха негативните настроения, а обратното”, заяви г-жа Димовска.

С БОЛКА уволнената коментира и друго – че след като конфликтът ескалира, срещу нея се вършат много некоректни неща, някои твърде драстични. Примерно – обвинена е, че отсъства от работа, когато е квестор при външно оценяване или когато замества колежка в друг клас; стига се до куриоза нейна колежка да я вика от час, който г-жа Димовска провежда в стая №210 на СОУ „В. Левски”, защото на учителския съвет, провеждащ се по същото време в учителската стая, било обявено, че тя самоволно се е отлъчила и не е дошла на работа. Друго – директорката обявява, че в Регионалния инспекторат по образование (РИО) в Ловеч са постъпили жалби срещу Соня Димовска, а при проверка на място при началника на инспектората Райко Райков се оказва, че подобни жалби няма (такива се появяват постфактум); още – отказ по формални причини да се изплати болничен лист, въпреки че през втория срок на учебната 2010/2011 г. г-жа Димовска претърпява операция…

ЩЕ ПРОДЪЛЖА борбата докрай, защото справедливостта е на моя страна, заяви Соня Димовска. Но тя си призна, че има и друга причина – с две деца, безработен съпруг и здравословни проблеми да загубиш работата, която си практикувал повече от две десетилетия, е невероятно тежко.

Т21

209 коментара:

«Най-старите   ‹По-стари   201 – 209 от 209   По-нови›   Най-новите»
Анонимен каза...

Завършила съм Васил Левски и Соня Димовска ми е преподавала 2 години. За щастие това се случи в по ранните класове. Поведението и беше меко казано странно и неадекватно, а нещата на който се опитваше да ни научи грешни и неточно (знам го, защото съм се консултирала с други училители след някой час в който ни е казала някоя дума с грешна транскрипция или грешно граматическо правило).Въпреки това според мен тя не е единствената,която е некомпетентна в това училище.

Анонимен каза...

Е,как така няма да изплати болничен лист и то за операция,че то тая директорка ли решава кой е болен кой не е или си има лекари професионалисти издали болничния лист?Ама така е в БГ като всеки работи каквото не му е работа!!!

Анонимен каза...

Защо приказвате глупости- да си намери работа в друго училище, как да я намери като няма снободн места!

Анонимен каза...

хаха Соня Димовска не е никаква учителка. Тя не знаеше да си преподаде урока-само си търкаше косата с ръка и казваше,че въпросите се задават на консултация. Човек и до тоалетна не можеше да я попита да отиде.... нищо не струва!

Анонимен каза...

Не мога да повярвам, че наистина хората, които срещам всеки ден по улиците на Троян, са способни да изригват такива зли, обидни и злъчни слова. И колкото и странно да звучи, най-грозно ми звучат думите по отношение на две учителки, че са дошли „от селата“. Нима в мъничкия свръхпровинциален Троян, за който много софиянци не знаят градче ли е, що ли е, някой се изживява като „велик гражданин“. Нима наистина има троянци, за които „селянин“ е обида. Със сигурност ако не родителите, то бабите и дядовците на абсолютно всички „коментатори“ са дошли от околните села. Впрочем напомням ви, че Троян всъщност се е появил като чаршия на околните селца и махалички. Хей, гражданино! Къде е минало детството ти? Кое закрито селско училище е научило на четмо и писмо твоите мама и татко...

Анонимен каза...

Аз съм бивш възпитаник на СОУ "Васил Левски" гр. Троян. Госпожа Соня Димовска е била мой преподавател по Английски език 3 години. Мога да кажа че тя е един много добър преподавател. Сигурен съм че тя никога не би посегнала на ученик. За това че някой родители искат от учителите да пишат по-високи оценки на децата им за това съм сигурен че е така. Защото когато аз бях ученик имаше една група от амбициозни родители който даваха пари на училището под формата на дарения а в замяна на това изискваха на децата им да се пишат по високи оценки да се извиняват отсъствия абе общо взето тези ученици правеха каквото си искат буйстваха,биеха се с другите, подиграваха се на учителите и персонала не влизаха в час а накрая получаваха високи оценки и никой не им търсеше отговорност. На мен ми се струва че Соня Димовска е направила "грешката" да се държи като истински професионалист и да направи забележка или да пише слаба оценка на някое от тези деца на който родителите са "спонсори" на СОУ "Васил Левски". И за това са я уволнили.
Това че някой родители дават пари на училището в замяна на което искат децата им да бъдат толерирани е лично мое наблюдение и нищо не мога да докажа.

Scott Douglas каза...

Здравейте,
Имате ли нужда от спешен заем за финансиране на вашия бизнес или за друга цел? Ние сме сертифицирани лиценз заем заемодателя Ние предлагаме международни заеми на търговските предприятия, фирми и физически лица на достъпна лихвен процент. То може да бъде заем краткосрочен или дългосрочен план, и дори ако имате лоша кредитна история, която ще се обработва вашия кредит веднага, след като получим Вашата заявка. Ние сме независима финансова институция, се свържете с нас днес Email; oceanlenders05@gmail.com

Unknown каза...

Поздрави на всички, които четат това свидетелство. Казвам се Майер. Бях отхвърлен от съпруга ми след седем (7) години брак, само защото друга жена имаше магия, за да го манипулира. Един ден, когато четях през интернет, видях няколко свидетелства, споделени от различни хора, разказващи за д-р Огунделе, мощен заклинател на заклинания, как той им помага при техните взаимоотношения, затова се свързах с д-р Огунделе в неговия WhatsApp: +27638836445. Той ми каза да не се притеснявам, че съпругът ми ще се върне при мен след 24 часа, точно след работата си, съпругът ми ми се обади по телефона и поиска моята прошка, какво голямо чудо направи д-р Огунделе, радвам се да го оставя всички знаете, че този заклинател има силата да върне влюбените и да реши други проблеми в отношенията. Заради него сега съм доволна от съпруга си, благодарение на д-р Огунделе. Ако имате нужда от помощ, свържете се с него на неговия WhatsApp: +27638836445. Имейл: ogundeletempleofsolution@gmail.com

Unknown каза...

Поздрави на всички, които четат това свидетелство. Казвам се Майер. Бях отхвърлен от съпруга ми след седем (7) години брак, само защото друга жена имаше магия, за да го манипулира. Един ден, когато четях през интернет, видях няколко свидетелства, споделени от различни хора, разказващи за д-р Огунделе, мощен заклинател на заклинания, как той им помага при техните взаимоотношения, затова се свързах с д-р Огунделе в неговия WhatsApp: +27638836445. Той ми каза да не се притеснявам, че съпругът ми ще се върне при мен след 24 часа, точно след работата си, съпругът ми ми се обади по телефона и поиска моята прошка, какво голямо чудо направи д-р Огунделе, радвам се да го оставя всички знаете, че този заклинател има силата да върне влюбените и да реши други проблеми в отношенията. Заради него сега съм доволна от съпруга си, благодарение на д-р Огунделе. Ако имате нужда от помощ, свържете се с него на неговия WhatsApp: +27638836445. Имейл: ogundeletempleofsolution@gmail.com

«Най-старите ‹По-стари   201 – 209 от 209   По-нови› Най-новите»

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |