С лъжата се стига донякъде, с истината - докрай!

(към непредубедените)

* Позиция на учителите от СОУ „Васил Левски” във връзка
с тиражирани неистини
Право на отговор

Получихме още един, втори материал в отговор на статията ни „Соня Димовска: Справедливостта е на моя страна” (бр. 27 на Т21 от 11 юли 2012 г. ). Изпрати ни го по електронната поща преподавателката по английски език Снежана Мичева, явно представляваща колективния автор „Учителите от СОУ „Васил Левски”, какъвто бе подписът под материала.

Правото на отговор е свещено, спор няма, но някои неща в случая ни изненадаха – например обвиненията (явно към Т21) в „очевадно изопачаване на фактите”, чийто резултат е „потоци от негативизъм към една институция”; или твърдението, че СОУ „Васил Левски” е „заплаха или просто трън в очите с успехите, които има” (кого точно е наплашило най-голямото троянско училище и защо, не е съвсем ясно). Изненадва и друго – обвинени са, и съвсем не без основание, „удобно скрити(те) зад анонимността” коментиращи в сайта на Т21; но от друга страна колективният подпис „Учителите от СОУ „Васил Левски” също в някаква степен е анонимно укритие?! Но както и да е... Т21

*****

НА 11 ЮЛИ В. „ТРОЯН 21”
публикува материал, представящ позицията на Соня Димовска, която е в съдебен спор с директора на СОУ „Васил Левски” Розалина Русенова, защото е уволнена в началото на изминалата учебна година. Последвалите коментари от анонимни читатели на сайта на вестника бързо надхвърлиха 100-те и поставиха този материал, свързан с един частен случай и само с едната гледна точка по казуса, в класацията на най-коментираното за седмицата и месеца.

КОМЕНТАРИТЕ се превърнаха в хит за доста очевидно скучаещи съграждани. Удобно скрити зад анонимността, те с лека ръка уронват престижа на един човек, на едно училище, на неговите учители. Вероятно коментарите доставят типично нашенския вид наслада у всички, за които най-голямото общинско училище – нашето училище (СОУ „Васил Левски”), е заплаха или просто трън в очите с успехите, които има. Тези успехи са плод от работата на много хора, включително от труда и уменията на директора.

ПИШЕМ ТЕЗИ РЕДОВЕ с ясното съзнание, че сме длъжни да изразим позиция като хора, призвани да възпитават. Не можем да останем безучастни, макар да знаем, че от пръските на калта, в която нагазваме, трудно ще се опазим. Изразяваме позицията си не заради предубедените, които отричат съществуването на друго мнение, а заради почтените, които могат да останат заблудени, тъй като в този случай става дума за очевадно изопачаване на фактите, а резултатът е потоци негативизъм към една институция.

ТОВА ЛИ Е съвременният троянец? Произнасящ се с лека ръка по въпрос, по който не е наясно. Раздаващ с още по-лека ръка присъди. Категоричен и отричащ – защото изглежда твърде лесно, когато си анонимен.

Не очаквайте от нас обаче да чуете:

1. Обиди по адрес на Соня Димовска. Защото ако право се отсъди, тя губи „войната” срещу СОУ „Васил Левски” и шансът й да има друг работодател клони към нулата. Друг е въпросът какви точно са интересите й към училището, след като смята, че го управляват (при)страстни към нея, а работещите там не са на нивото й?!

2. Съмнения по професионалните качества на Соня Димовска. Протокол на РИО – Ловеч отдавна констатира, че не е призвана за учител;

3. Обиди към Генадий Маринов, който смята, че случващото се в сайта му е интелигентно и... е журналистика;

4. Реч в защита на Розалина Русенова – директора на училището, защото е добър професионалист и правото я защитава;

5. Слова в защита на поименно споменатите с присмех и лош тон учители – повечето имат високи резултати от национални проверки, говорещи сами за себе си.

ЖАЛКО ЗА ВСИЧКИ онези родители, които поради неспособност да отсеят зърното от плявата може да лишат децата си от качествено образование с модерни методи, гарантиращи и по-добра бъдеща реализация.
21 юли 2012 г.

Учителите от СОУ „Васил Левски”
Начало

Още по темата:

* Бел. ред. По молба на авторите опцията за коментари
към този материал бе блокирана.

0 коментара:

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |