„Две шепи вода” - уникалното събитие

* Идеята е простичка – природата е неоценимо богатство, водата е живителна сила и ние трябва да се научим да ги пазим

„ДВЕ ШЕПИ ВОДА” е уникално по рода си събитие – инициирано и организирано за втори път, първият бе през 2010 г., от преподавателката по химия Ваня Иванова и екип от ученици и учители от троянското СОУ „Св. Климент Охридски” (17 юни, неделя). Тази година имахме два лъча – от изворите на реките Черни Осъм и Бели Осъм; като кратунките с вода се предаваха от ръка на ръка – пеша, на велосипеди и с транспорт, докато стигнат центъра на града, където се сляха и символично тръгнаха на път.

РИТУАЛЪТ на смесването на водите бе натоварен с много символика и едновременно – живописен, забавен, интересен и за участниците, и за немногобройната публика (вероятно големите горещини в този неделен следобед отказаха мнозина да дойдат на площада и на живо да наблюдават финала на „Две шепи вода” - жалко, пропуснаха нещо много хубаво). Събитието бе придружено и с няколко екоработилници, изключително забавни и атрактивни за децата. Идеята на „Две шепи вода” е простичка – природата е неоценимо богатство, водата е живителна сила и ние трябва да се научим да ги пазим.

СПЕЦИАЛНО ВНИМАНИЕ заслужаваше и съпътстващата артинсталация „Чадърите +” – участници, гости, деца, възрастни, всеки, който пожела, изрисува своето шарено послание върху някой от десетките чадъри, разпръснати по площада. Чадърите и боичките бяха осигурени от Министерството на околната среда и водите; а секретарят на ековедомството, пристигнал специално за случая, поздрави всички от името на министър Нона Караджова, която имала желание да участва лично, но ангажименти й попречили. Министърката обаче бе изпратила своя оранжев чадър с автограф, нарисувано усмихнато слънчице и пожелание към всички за „успех и удовлетворение от споделената грижа за природата”.
Със свой чадър бе и кметът на Троян Донка Михайлова – тя също бе изрисувала слънце, жълто, голямо и усмихнато, сини водни капки и надпис заръка „Обичайте природата на Троян!”.

ТАЗИ ГОДИНА проектът бе подкрепен от Министерството на околната среда и водите, а наши неоценими партньори бяха: Училището за планински водачи - с. Черни Осъм, в лицето на неговата директорка Румяна Велешка, учители и ученици, които бяха особено отзивчиви, своеобразни домакини и участници в единия лъч, клубовете по ориентиране и планинско колоездене в Троян, Община Троян, Музеят на занаятите – Троян, ученици от ОУ „Васил Левски” – с. Орешак, фирма „Калинел”, Национален парк „Централен Балкан”, МБАЛ – Троян, РУП – Троян, управата на вододайната зона (с. Черни Осъм). На всички тях – сърдечно благодарим!

Анелия Иванова,
преподавател в
СОУ „Св. Климент Охридски”,
участник в „Две шепи вода”

12 коментара:

Випуск 1997 каза...

Училище, което не се хвали чрез ПР, училище, което организира събития за всички малчугани имащи желание да участват,а не за богоизбрани. Събитие, толкова чисто в идеята си като изворна вода.Това е моето училище.

FR33M@N каза...

Прподавателката Ваня Иванова е по Химия ! ;)
Събитието беше на 17 юни, неделя, не понеделник.

FR33M@N каза...

На първата снимка аз наливам! 8-)

troyan21 каза...

До №№2, 3: Права си, хубава си (много), поправихме грешката. Поздравления за чудното събитие!

Т21

Анонимен каза...

Хубава си ,кажи си фейсбука :)

Краси каза...

Напълно подкрепям № 1. Искаш ли, имаш ли желание-може да участваш. Няма бляскави конкурси, няма големи награди, няма недоказан талант! Има разходка, има спорт, има любов към природата.
Моята дъщеря беше участник от единия лъч-от училището за планински водачи-и беше много доволна и очарована! Успех на организаторите и дай боже догодина и всяка следваща, все повече поддръжници и участници!

Moqt blog каза...

FR33M@N не е момиче :D :D :D :D !!! . Инак мен що ме няма по снимките баси тея дет най мн работа свършихме пак сме в сенка, баси дискриминацията :D

FR33M@N каза...

До №4 и 5: Абе вие май като видяхте хубаво момиче и се объркахте нещо? :)
Казах,че аз наливам кратунката заедно с това момиче по-отзад в менците,които хубавото момиче /Дорка/ държи.Не ми се види лицето-тоя с червената тениска съм ! :D

Ако още ми искате фейсбука... Мирослав Дочев,само дето нямам такъв,майка ми има ! ;)

FR33M@N каза...

До 7:Йорданов,ти ли си ? :)

FR33M@N каза...

Ето ви още колкото щете снимки:
http://www.svetikliment.com/2012/06/blog-post_50.html
http://svetikliment1.blogspot.com/2012/06/blog-post_18.html
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.333231120085268.72063.100001951483746&type=3

Анонимен каза...

Епа аз да съм кой да е :D !

Анонимен каза...

Младите започнаха да се закачат като едно време на чешмата!!!Това е добре,когато емоциите създават атмосфера на обич и свобода.Училище с традиции,новатор който търси талантливи и свързани с природата деца.Браво на инициаторите и участниците в "Две шепи вода"Това е посоката която ще ни доведе до комфорта да бъдем част от природата!!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |